Μ. Καζαντζάκης: “Δύσκολο να γίνουν οι Πανελλήνιες τον Σεπτέμβριο”

Δημοσιεύτηκε στις 06/04/2020 13:18

Μ. Καζαντζάκης: “Δύσκολο να γίνουν οι Πανελλήνιες τον Σεπτέμβριο”

Για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα παιδιά που φέτος δίνουν Πανελλήνιες μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη ο πρόεδρος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μανώλης Καζαντζάκης.

Για το ποια είναι η κατάσταση της ψυχολογίας αυτών των παιδιών, μίλησε ο κ. Καζαντζάκης λέγοντας: «Υπάρχει αγωνία, εμείς είμαστε δίπλα στα παιδιά συνεχώς, εγώ είμαι όλη μέρα στο φροντιστήριο όπως και άλλοι συνάδελφοι δεχόμαστε συνεχώς κλήσεις. Στα πλαίσια του εφικτού υπάρχει κάποια βοήθεια, δεν είναι δυνατόν αυτή η βοήθεια να είναι απόλυτα οργανωμένη κλπ διότι υπάρχει βασικό οικονομικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή και στις δικές μας τις μικρές επιχειρήσεις, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον τουρισμό. Ξέρετε ότι στα φροντιστήρια η βασική πελατεία είναι άνθρωποι της μεσαίας και της χαμηλής τάξης, οπότε υπάρχει μια επισφάλεια γενικά. Το καλό με τα φροντιστήρια είναι ότι έχουν τέτοιου είδους οργάνωση που μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου η ύλη είχε καλυφθεί. Στα περισσότερα φροντιστήρια ήδη έχει καλυφθεί και ένα μεγάλο μέρος της επανάληψης οπότε τα παιδιά κάνουν κάποιες επιμέρους εργασίες και με αυτόν τον τρόπο στα πλαίσια των φροντιστηρίων είναι καλυμμένα τα πράγματα. Υπάρχει ένα βασικό ζήτημα με την ύλη. Αν τα πράγματα στην Ελλάδα λειτουργούσαν ορθολογικά θα λέγαμε πολύ απλά πότε σταματάνε τα σχολεία; Πόσο μένει; Μένει το 20% της ύλης; Σταματάμε εκεί και τα παιδιά δίνουν με αυτό εξετάσεις και λύνονται όλα τα προβλήματα».

Ο κ. Μανώλης Καζαντζάκης

«Με λιγότερη ύλη ναι. Γιατί οι συνάδελφοι στο Δημόσιο σχολείο προφανώς και δεν μπορούν να τελειώσουν την ύλη γιατί τα παιδιά στα φροντιστήρια έχουν κάνει θερινή προετοιμασία, πολλά παιδιά ξεκινάνε από την Β’ Λυκείου προετοιμασία, η ύλη  είναι πιο εύκολα διαχειριζόμενη σε ένα φροντιστήριο απ’ ότι σε ένα σχολείο. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι αναπληρωτές στα ελληνικά σχολεία έρχονται μέχρι το Δεκέμβρη και το Γενάρη, οπότε προφανώς υπάρχουν σχολεία τα οποία στην ύλη είναι πίσω και είναι σχεδόν ανέφικτο να δώσουν τα παιδιά πανελλήνιες με βάση την ύλη αυτών των σχολείων, γιατί δεν υπάρχει ύλη είναι πολύ μικρή» δήλωσε ο κ. Καζαντζάκης ενώ συμπλήρωσε: «Υπάρχουν σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές που φυσικός χημικός ή ο φιλόλογος πήγε τον Δεκέμβριο. Αυτά τα παιδιά είναι εκτός συναγωνισμού, άρα σίγουρα πρέπει το σχολείο να επαναλειτουργήσει κάποια στιγμή, να κάνει ένα μήνα τουλάχιστον μάθημα για να καλύψει ένα μέρος της ύλης που πρέπει να καλυφθεί. Αυτό είναι γεγονός. Από την άλλη είναι σίγουρο ότι δεν πρέπει με τίποτα να διαταραχθεί η επόμενη χρονιά. Άρα τα σχολεία φαντάζομαι πρέπει να ανοίξουν κανονικά το Σεπτέμβριο. Άρα πανελλαδικές το Σεπτέμβριο, δύσκολα το βλέπω, δεν νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε πανελλαδικές τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου, που ώστε τέλος Ιουλίου να βγουν οι βαθμοί και τέλος Αυγούστου τα Πανεπιστήμια που να τελειώσει το ζήτημα αυτό.

Για το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου δεν θα γίνουν εξετάσεις και όσοι μπουν στα Πανεπιστήμια θα μπουν με τον μέσο όρο βαθμολογίας, ο κ. Καζαντζάκης σχολίασε: «Κάθε χώρα είναι διαφορετική. Στη Γαλλία, φανταστείτε ότι από τα 100 παιδιά που πάνε πρώτη γυμνασίου μόνο τα 20 πάνε στο Λύκειο και δίνουν εξετάσεις. Το 80% πάει τεχνική εκπαίδευση άρα μιλάμε για άλλο πληθυσμό» ενώ συμπλήρωσε: «Εδώ ισχύει το ακριβώς ανάποδο. Το 80% πάει γενικό λύκειο και το 20% πάει τεχνική εκπαίδευση. Οπότε για μας είναι πρακτικά ανέφικτο κάτι τέτοιο, πρέπει οπωσδήποτε μέσω εξετάσεων να γίνει ο διαχωρισμός των σχολών. Δεν πρέπει να κάνουμε δραματικές αλλαγές φέτος».

«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει εδώ. Να μπουν, ποιοι, που και με ποια κριτήρια; Και η βαθμολογία στο σχολείο πότε να κριθεί; Νομίζω ότι είναι ένα ριψοκίνδυνο σενάριο» ανέφερε ο κ. Καζαντζάκης.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Καζαντζάκη: