Μ. Καρακατσάνης: “Χωρίς μετεωρολογικό ραντάρ η Κρήτη”

Δημοσιεύτηκε στις 12/07/2019 13:13

Μ. Καρακατσάνης: “Χωρίς μετεωρολογικό ραντάρ η Κρήτη”

Ο διακεκριμένος Μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης στάθηκε στην έλλειψη του μετεωρολογικού ραντάρ στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα έως και το 2013 υπήρχαν 4 τέτοια ραντάρ αλλά πλέον λειτουργικό είναι μόνο εκείνο του Υμηττού στην Αθήνα, μέσα από τον Politica 89.8 και την εκπομπή της Αντιγόνης Ανδρεάκη.

“Τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς στο θέμα της πρόγνωσης του καιρού καθώς μπορεί να γίνει πρόβλεψη έως και 5 με 6 μέρες , καθώς πλέον υπάρχουν πολλά εργαλεία που βοηθούν τους μετεωρολόγους. Έχουν εμφανιστεί αρρώστιες λόγω της κλιματικής αλλαγής που στο παρελθόν τις είχε αντιμετωπίσει”, σημείωσε ο κ. Καρακατσάνης, σχετικά με τα βοηθητικά εργαλεία που διευκολύνουν το έργο των μετεωρολόγων.

Ορισμένα φαινόμενα που δείχνουν την κλιματική αλλαγή

“Η εμφάνιση λαγόψαρων στην Νότια Μεσόγειο είναι απόρροια της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας πράγμα που έκανε το κλίμα ευνοϊκό για τα λαγόψαρα. Λιώνουν οι πάγοι εμφανίζεται στην Ισπανία χαλάζι με σχήμα πορτοκαλιού όλα αυτά είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής, ας μην ξεχνάμε επίσης ότι από το 1980 ο Μάρτης του 2019 κι ο Απρίλιος του 2018 ήταν οι θερμότεροι μήνες της ανθρωπότητας”.

“Αναγκαία  η γραμμή 112” σύμφωνα με τον κ. Καρακατσάνη 

“Αυτά που κάποτε θεωρούσαμε ακραία πλέον δεν πρέπει να τα θεωρούμε ακραία, το προχθεσινό φαινόμενο είχε προγνωσθεί  και το παρακολουθούσαμε, οι θερμές μάζες των προηγούμενων ημερών είχαν ένταση λόγω της ψυχρής αέριας μάζας με τις οποίες συναντήθηκαν κι οδήγησαν στο αποτέλεσμα που είδαμε. Η πρόγνωση υπήρξε αλλά δεν υπήρξε μετά η ενημέρωση στον κάθε πολίτη κι αυτό γιατί δεν υπήρξε η ειδοποίηση από την γραμμή 112, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοσθεί και στην χώρα μας”.

Εφαρμογή τροποποίησης καιρού

Η Τροποποίηση καιρού, επίσης γνωστή ως σπορά νεφών, είναι η δράση για να αλλάξει η ποσότητα ή το είδος του υετού που πέφτει από τα σύννεφα, με τη διασπορά ουσιών στον αέρα που χρησιμεύουν ως συμπύκνωση νεφών ή πυρήνες πάγου, οι οποίες μεταβάλλουν τις μικροφυσικές διεργασίες μέσα στο σύννεφο. Ο συνήθης στόχος είναι να αυξηθεί ο υετός (βροχή ή χιόνι), αλλά και η καταστολή χαλαζιού και η διάλυση ομίχλης .

Σχετικά με τα παραπάνω ο κ. Καρακατσάνης τόνισε ότι “είχαμε ξεκινήσει πριν από 3 περίπου χρόνια να κάνουμε πρόταση στην Περιφέρεια για το πρόγραμμα τροποποίησης των καιρικών φαινομένων , ωστόσο παρά το ότι ακουγόταν πρωτοποριακό στην Περιφέρεια αφενός δεν ήταν  γιατί το πρόγραμμα  λειτουργούσε από το 1981 στον κόσμο και αφετέρου γιατί το ενδιαφέρον έμεινε μόνο σε φιλολογικό επίπεδο. Μέσα από αυτήν την εφαρμογή  μπορείς να δημιουργήσεις βροχή σε περιοχές που έχουν λειψυδρία και εφαρμόζεται σε 220 χώρες”. 

“Η εταιρία που έκανε την προσφορά είναι Ελληνική και το πρόγραμμα τώρα  θα εφαρμοσθεί στην Ρουμανία από Έλληνες επιστήμονες, το πρόγραμμα τότε δεν κόστιζε παραπάνω από 10 εκ ευρώ , ωστόσο για να εφαρμοστεί θα έπρεπε να υπάρχει ραντάρ που θα έκανε εκτιμήσεις μέσω δορυφόρου και χρειαζόταν η Κρήτη να μετατραπεί σε μετεωρολογικό κέντρο. Ωστόσο η Κρήτη δεν έχει ραντάρ, υπάρχει ραντάρ στην Σούδα το οποίο όμως είναι Αμερικανικών συμφερόντων. Στην Ελλάδα πλέον υπάρχει ένα  Ραντάρ που λειτουργεί και βρίσκεται Υμηττό στην Αθήνα ωστόσο κάποτε  η χώρα μας είχε 4 ραντάρ τα οποία όμως από το 2013 είναι ανενεργά, την ίδια στιγμή που στην Τουρκία εγκαθιστούν συνεχώς τέτοια ραντάρ με κορωνίδα αυτό της Σμύρνης με σκοπό την άμεση πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων”.

Κλείνοντας ο κ. Καρακατσάνης υπογράμμισε ότι “είμαστε ένας λαός της υπερβολής που τα προηγούμενα χρόνια αδιαφορούσε για τον καιρό γιατί δεν υπήρχαν τα ακραία φαινόμενα, και ασχολείται τώρα που τα βλέπει με εμάς ως ειδικούς να τα παρατηρούμε και να τα επισημαίνουμε για χρόνια. Έχουμε τον χρόνο να αλλάξουμε κάποια πράγματα για να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή, έως το 2050 θα μεταναστεύσει ο κόσμος λόγω της κλιματικής αλλαγής και το επιβεβαιώνει και έκθεση του ΟΗΕ , γι αυτό και πρέπει να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που απομένει”.