Μ. Καρακατσάνης: Η φύση μας προειδοποίησε

Δημοσιεύτηκε στις 22/10/2020 10:23

Μ. Καρακατσάνης: Η φύση μας προειδοποίησε

Την πεποίθηση πως η φύση μας εκδικείται εξέφρασε στον Politica.89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης, αναφερόμενος στις χθεσινές καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας.

Πλέον τέτοια φαινόμενα σαν αυτά που είδαμε στο Ηράκλειο ή σαν αυτά στην Εύβοια το προηγούμενο χρονικό διάστημα παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο και πρέπει να αρχίσει να τα συνηθίζει κι η χώρα μας. Δυστυχώς θα παρατηρούμε όλο και περισσότερα τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα, στην χώρα και το νησί μας και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τα διαχειριστούμε.

“Χρειάζεται μετεωρολογικό ρανταρ στην Κρήτη για να προβλέπεται ακριβέστερα η ένταση που θα έχουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Για να αποτρέψουμε φαινόμενα σαν αυτά που παρατηρήθηκαν χθες στο Ηράκλειο, ο κόσμος πρέπει να δράσει άμεσα και να επενδύσει στην αποτροπή και μείωση του κινδύνου καταστροφών και στην προσαρμογή μας στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Όλοι οι πολίτες έχουν την ευθύνη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό χρειάζεται η περιβαλλοντική αγωγή των πολιτών, ώστε να αποκτήσουν στάσεις και συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον και με διάθεση για ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα. Η διαμόρφωση συνειδητών πολιτών που να προτείνουν λύσεις και να συμμετέχουν στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αποτελεί την πλέον ελπιδοφόρα επένδυση για ένα καλύτερο περιβαλλοντικά μέλλον.”

Όπως άλλωστε τονίζεται και στην Επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος: “Η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη: οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται πιθανότατα κατά κύριο λόγο στην παρατηρούμενη αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων αερίων θερμοκηπίου ως αποτέλεσμα των εκπομπών που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Για να μετριάσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να μειώσουμε αυτές τις εκπομπές ή να διασφαλίσουμε την πρόληψη της παραγωγής τους.”

Να σημειωθεί πως για να διασφαλίσουν την πρόληψη της εκδήλωσης δυσμενέστερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, οι χώρες που υπέγραψαν τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (σύμβαση UNFCCC) συμφώνησαν να περιορίσουν την παγκόσμια μέση αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας από την προβιομηχανική εποχή σε λιγότερο από 2 °C. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να κορυφωθούν το συντομότερο δυνατό και να μειωθούν με ταχύ ρυθμό στη συνέχεια. Οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει μέχρι το 2050 να μειωθούν κατά 50 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 προκειμένου να επιτευχθεί ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα πριν από το τέλος του αιώνα. Η ΕΕ στηρίζει τον στόχο της σύμβασης UNFCCC και επιδιώκει, μέχρι το 2050, να έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 80 – 95 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Τα σημαντικά αυτά επίπεδα μείωσης λαμβάνουν υπόψη τις μικρότερες μειώσεις που απαιτούνται από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook