Μ. Κανακίδου: “Καμπανάκι” κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε στις 19/06/2023 15:11

Μ. Κανακίδου: “Καμπανάκι” κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κρήτη

Μπορεί η Κρήτη να θεωρείται παρθένος τόπος με ειδυλλιακή φύση, το “αποτύπωμα” της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι όμως όχι μόνο εμφανές, αλλά προκαλεί και κινδύνους.

Κίνδυνος για την Κρήτη
Όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη η καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Κανακίδου, υπάρχει πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κρήτη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “το χειμώνα παραδείγματος χάριν έχουμε τις κάυσεις του ξυλου για τη θέρμανση και μπορούμε και παρατηρούμε την αιθαλομίχλη, κάνουμε τώρα καταγραφές με την Περιφέρεια και έχει φτιαχτεί ο σταθμός στο κέντρο του Ηρακλείου στο ΕΚΗ και έχουμε και το σταθμό εδώ στο Πανεπιστήμιο, στα Χανιά και το σταθμό στο Φινοκαλιά, όλα μαζί αποτελούν ένα πολύ καλό παρατηρητήριο ατμοσφαιρκής ρύπανσης αλλά και κλιματικής αλλαγής για την Κρήτη. Βλέπουμε τα αυτοκίνητα όταν κυκλοφορούν αλλά και βλέπουμε και το χειμώνα τις καύσεις για θέρμανση. Θα ήθελα να χτυπήσω τον κώδωνα του κινδύνου ότι καλό είναι να φροντίσουμε να μονώνουμε καλύτερα τα σπίτια με όσο το δυνατόν να μην χρησιμοποιούμε ξύλο σαν καύσιμα, το πέλλετ είναι καλύτερο περιβαλλοντικά ακι γαι την υγεία μας καλύτερο“.

Το προτέρημα του νησιού
Αντοίστοιχο είναι το ρπόβλημα και το καλοκαίρι ακόμη κι αν ο αέρας λειτουργεί σωτήρια για τον νησί μας. Όπως τονίζει η κ.Κανακίδου “το καλοκαίρι προφανώς έχουμε τα αυτοκίνητο και μεγαλύτερο τουρισμό. Η Κρήτη έχει το προτέρημα ότι ο αέρας φυσάσει και καθαρίζει η ατμόσφαιρα. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί να μην ρυπαίνουμε, να μην μένει σε μας αλλά πηγαίνει κάπου αλλού…”.

Σημείωσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν στατιστικά δεδομένα ότι η επέλαση αφρικανικής σκόνης, είναι συχνότερη το τελευταίο διάστημα.

Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν η συμπλήρωση 30 χρόνων για το σταθμό ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Φινοκαλιά Λασιθίου, που γιορτάστηκε με εκδηλώσεις.