Μ.Δρετάκης για Αγ.Πελαγία: «Oτι δεν έχει υποστεί ακόμη ανθρώπινη παρέμβαση παρέμεινε ανέπαφο-Θα έρθουν κι άλλες καταστροφές αν δεν αποκατασταθεί το ρέμα»
Την άποψη πως ότι δεν υπέστη ανθρώπινη παρέμβαση παρέμεινε ανέπαφο στην Αγία Πελαγία, μετά την πρόσφατη “φονική” πλημμύρα, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο εργαστήριο οικολογίας και διαχείρισης περιβάλλοντος Μιχάλης Δρεττάκης, επισημαίνοντας παράλληλα, πως θα έρθουν κι άλλες καταστροφές αν δεν αποκατασταθεί το ρέμα.
Ο κ. Δρεττάκης, θεωρεί πως η έκταση των φαινομένων ήταν τέτοια στην Αγία Πελαγία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Εξήγησε πως τα σφοδρά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής έκαναν το νερό να πάει σε σημεία που παλαιότερα, ήταν χείμαρροι και ποτάμια και υπήρξε με το πέρασμα των χρόνων ανθρώπινη παρέμβαση. Τόνισε μάλιστα πως τα «αντιπλημμυρικά έργα» δεν μπορούν να αντιμετωπίσ0ουν τέτοιας έκτασης φαινόμενα και πως γι αυτό και το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν οι άνθρωποι πριν από μερικά χρόνια και τ0 “πληρώνουν” σήμερα, μπαζώνοντας ρέματα και χτίζοντας ανεξέλεγκτα σε πλαγιές και ακτές.
Μάλιστα εξήγησε τους λόγους που δεν παρατηρήθηκαν πλημμύρες στο Γιόφυρο, επισημαίνοντας πως η ποσότητα του νερού δεν ήταν τέτοια που να οδηγήσουν σε πλημμύρα του Γιόφυρου. Θεωρεί πως αν έπεφταν οι ποσότητες νερού που έπεσαν στην Σητεία, θα είχαμε και στον Γιόφυρο ανάλογα προβλήματα.
Ο κ. Δρεττάκης, προέβη και σε σχετική ανάρτηση στα Social Media επισημαίνοντας:
«Η κεντρική οδός Αγίας Πελαγίας ήταν κάποτε το βασικό ρέμα του όλου κόλπου. Με τη σειρά:1. Έχτισαν παντού στα γύρω πρανή, δεν υπήρχε πλέον χώμα να απορροφήσει νερό, όλο το “περίσσιο” συσσωρεύεται στην όποια διέξοδο, παλιό ρέμα.
2. Το ποτάμι έγινε δρόμος, άσφαλτος και κόπηκε η όποια παλιά βλάστηση, αν θυμάμαι καλά είχε πλατάνια και πολλά καλάμια. Άρα δεν υπήρχε πλέον κάτι να συγκρατήσει την ορμή του νερού, αυτή πολλαπλασιάζεται χωρίς “εμπόδια”.
3. Ακριβώς στην εκβολή η διάμετρος περιορίζεται με χτίσιμο στις 2 πλευρές. Το παραπάνω νερό από τις όποιες ισχυρές βροχοπτώσεις μπαίνει εύκολα στα τουριστικά μαγαζιά.
4. Το ΜΕΓΑΛΟ έργο, ή μάλλον η χοντρή ΠΑΤΑΤΑ. Εγκιβωτισμός, εκβάθυνση εκβολής και τοιχίο και όλα αυτά λεγόμενα ως “αντιπλημμυρικό” έργο. Τι ακριβώς έκαναν με αυτό το έργο; Πρόκειται για το άκρον άωτον της ΒΛΑΚΕΙΑΣ. Συσσωρευμένης βλακείας σε κόσμο που άγεται και φέρεται από πολιτικές υποσχέσεις έργων που τελικά αποδίδει μόνο ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ όφελος, και στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε μέρος του επιστημονικού κόσμου που αντιμετωπίζει τέτοια έργα ως αναγκαία για την Πολιτική Προστασία! ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ.
Και επεξηγώ:
α) δεν έχουμε ακριβή στοιχεία πόσο έβρεξε το επίμαχο χρονικό διάστημα στην περιοχή αλλά οι δορυφόροι έδωσαν περίπου 120 χιλιοστά στη θαλάσσια περιοχή και άλλα τόσο ένας σταθμός ερασιτέχνη στην Παντάνασσα. Πιθανολογώ ότι δεν έπεσαν πάνω από 200mm στην περιοχή του κόλπου της Αγίας Πελαγίας το επίμαχο διάστημα, πιθανότατα ήταν λιγότερα. Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ ΗΤΑΝ τόσο ΑΚΡΑΙΟ φαινόμενο όσο θέλουν να λέγεται ότι ήταν αλλά ήταν ένα ισχυρό φαινόμενο από αυτά που γίνονται σχετικά συχνά στην περιοχή (κάθε 3-5 χρόνια) και ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ. Θα γίνουν σίγουρα και πολύ πιο ισχυρά φαινόμενα.
β) Θα πρέπει να γίνουν επεξηγήσεις για ποιο όγκο νερού έχει σχεδιαστεί το αντιπλημμυρικό, και γιατί ΑΣΤΟΧΗΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ. Θεωρώ ότι φαινόμενα 50ετίας + που πρέπει να “βλέπουν” οι προδιαγραφές μελετών τέτοιων “έργων” στην περιοχή περιλαμβάνουν πιθανότητα για 300+mm στο ίδιο χρονικό διάστημα. Το ΑΒΑ ρεύμα στην περιοχή θα δώσει και θα ξαναδώσει τέτοια φαινόμενα, μάλιστα τα τελευταία χρόνια με την κλιματική κρίση – άνοδο θερμοκρασίας της θάλασσας βλέπουμε όλο και πιο συχνά τέτοια χαμηλά που δίνουν αυτό το ρεύμα. Αν το χαμηλό είχε πιο αργή πορεία – όπως συχνά συμβαίνει – οι καταιγίδες θα κρατούσαν περισσότερο χρόνο με πολλαπλάσιες συνέπειες.
γ) Η Αγία Πελαγία δεν έχει μέλλον όπως συνεχίζει να αναπτύσσεται.
Πολιτικές γενναίες αποφάσεις για αυτά που γράφω στην προηγούμενη ανάρτηση δεν θα παρθούν. Τα ίδια ισχύουν φυσικά για τους κόλπους Λυγαριάς και Μαδέ
δ) το ανέκδοτο ΒΟΑΚ στην περιοχή, και η όλη παράκτια ζώνη από “Θησέα” ως Παλαιόκαστρο:
Εδώ μιλάμε για σχιστολιθικά γκρεμνά, γεωλογικά η περιοχή είναι “ρευστή” με τα εδάφη σιγά σιγά να κυλούν προς τα κάτω. Έπρεπε κάθε δόμηση, κατασκευή δρόμου κλπ να είχαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ. Κάποια στιγμή θα δούμε τεράστιες κατολισθήσεις με τρομερές συνέπειες εκεί.»
Aκούστε τον κ. Δρεττάκη: