Μ. Διονέλλης: «Η πρακτική της επίθεσης δεν είναι αναρχικών – Ο ένοχος των Τεμπών είναι οι ιδιωτικοποιήσεις»

Δημοσιεύτηκε στις 13/03/2023 21:46

Μ. Διονέλλης: «Η πρακτική της επίθεσης δεν είναι αναρχικών – Ο ένοχος των Τεμπών είναι οι ιδιωτικοποιήσεις»

Για τις ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη που δεν είναι άλλες από τις ιδιωτικοποιήσεις, για τον ξυλοδαρμό του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και για το διακύβευμα των εκλογών μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο υπεύθυνος τύπου του ΜέΡΑ25 στην Κρήτη Μάριος Διονέλλης. 

Για την κατάσταση της υγείας του κ. Βαρουφάκη και τις συλλήψεις ο κ. Διονέλλης σημείωσε πως:  «Αν κι ήταν σοβαρά τα χτυπήματα, όμως δεν χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο. Είναι καλά στην υγεία του ο κ. Βαρουφάκης, πήρε εξιτήριο από την πρώτη νύχτα. Μας ενδιαφέρει το πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης. Από το περιστατικό της επίθεσης περιμένουμε τις άλλες συλλήψεις. Συνελήφθη ένας 17χρονος, ο οποίος φαίνεται να είναι κι αυτός που βιντεοσκόπησε με το κινητό του την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Βαρουφάκης. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης. Υπάρχουν αμφιβολίες κι υποψίες, γενικά η υπόθεση ξυλοδαρμού του Γ. Βαρουφάκη δεν βγάζει νόημα.»

Για το αν πίσω από την επίθεση κρύβονται αναρχικοί, ο κ. Διονέλλης απαντά πως:  «Η πρακτική με την οποία λειτούργησαν αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν πρακτική με την οποία λειτουργούν άνθρωποι του αναρχικού χώρου. Ο ίδιος ο αναρχικός χώρος το αναγνωρίζει αυτό σήμερα. Ακόμα κι οι αναρχικοί σήμερα λένε άξιος ο μισθός τους, αυτών που κάνανε αυτήν την πράξη. Άνθρωποι που είναι δηλωμένοι αναρχικοί, υποστηρίζουν πως δεν αναγνωρίζουν στο γεγονός της  επίθεσης στον Γιάνη Βαρουφάκη την δική τους ταυτότητα. Το γεγονός πως έχουμε αποδοκιμασία της επίθεσης Βαρουφάκη, από τον ίδιο τον αναρχικό χώρο με βάζει σε σκέψεις για το τι συμβαίνει με αυτή την επίθεση.»

Ως προς το μήνυμα της επίθεσης σε βάρος του Γ. Βαρουφάκη ο κ. Διονέλλης σημειώνει πως:  «Το μεγάλο γεγονός δεν είναι ο ξυλοδαρμός του Γιάνη Βαρουφάκη, είναι η τραγωδία των Τεμπών,  έχεις χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα στον δρόμο, έχεις τεράστιο κύμα λαϊκής οργής, έχεις χιλιάδες, μαθητές – φοιτητές που ζητούν δικαιοσύνη κι όλη αυτή η οργή αποκρυσταλλώνεται, ένα βράδυ Παρασκευής στο να πάμε να χτυπήσουμε τον αρχηγό ενός αριστερού κόμματος. Μου δίνει την αίσθηση ως άνθρωπος που παρακολουθεί τηλεόραση το βράδυ, πως όλοι το ίδιο είναι μωρέ, καλά τους κάνανε και τους δείρανε. Αυτό το μήνυμα δεν μου αρέσει, όχι γιατί δείρανε τον Βαρουφάκη, αλλά γιατί είναι αναντίστοιχο με την πραγματικότητα αυτή τη στιγμή στην χώρα. Δεν είναι όλοι οι ίδιοι, θα καταδίκαζα οποιοδήποτε περιστατικού ξυλοδαρμού, δεν υπάρχει μια συνεκτική δομή σκέψης, δηλαδή από το α να πάω στο β και έπειτα να πάω στο γ, στο γεγονός του ξυλοδαρμού Βαρουφάκη.   Η στόχευση αυτής της κίνησης κι αυτό το γεγονός δημιουργεί ένα κλίμα στην κοινωνία, του όλοι ίδιοι είναι το οποίο είναι αναντίστοιχο με αυτό που πραγματικά ζούμε στο δρόμο και λέει ότι εδώ υπάρχουν πολύ σοβαρές και συγκεκριμένες ευθύνες, και μάλιστα και με ένα ψέμα χονδροειδές ψέμα. Δηλαδή, έλα εδώ εσύ ρε τάδε μπίπ, που ψήφισες μνημόνια. Κι είναι να τρελαίνεσαι λίγο, γιατί μπορείς να πεις ότι θες για το Γιάνη Βαρουφάκη, μπορείς να τον επικρίνεις, να πεις ότι είναι νάρκισσος, μπορείς να τον μισείς, να τον αγαπάς, να τον ψηφίζεις, να μην τον ψηφίζεις, αλλά μνημόνιο δεν ψήφισε. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μαζί με άλλους 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε όχι στο μνημόνιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ κι αποχώρησαν. Οπότε η κουβέντα, έλα έξω, εσύ ρε που ψήφισες μνημόνιο, κι έχω μια καλή αφορμή να σε βάλω κάτω, να σε χτυπήσω να σε  δείρω, τώρα που είναι τα Τέμπη, δεν μου κολλάει. » 

Για το αφήγημα όλοι το ίδιοι είναι ο κ. Διονέλλης, επισημαίνει πως:  «Το αφήγημα όλοι ίδιοι είναι, είναι αφήγημα Κασιδιάρη. Με αυτό το αφήγημα, έγινε τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή. Κανένας δεν λέει ότι όλοι είναι ίδιοι. Οι σοβαροί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα κι οι πολίτες και οι πολιτικοί, εννοώ αναγνωρίζουν ότι δεν είναι όλοι οι ίδιοι. Ακόμα και εμείς ως ΜέΡΑ, για τους πολιτικούς μας αντιπάλους δεν λέμε ότι είναι όλοι το ίδιοι. Κανένας δεν λέει ότι είναι όλοι ίδιοι. Ότι έχουν όλοι ευθύνες ναι, αλλά όχι τις ίδιες ευθύνες.  Αυτά που λέει ο κ. Βαρουφάκης στην βουλή, ενοχλούν πολύ κι ενοχλούνται πάρα πολλοί. Μιλάει με ονόματα, ενοχλείται η κυβέρνηση, ενοχλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενοχλείται η αστική τάξη που έχει συμφέροντα. Ενοχλούνται ενοχλούνται ενοχλούνται, μα οι αναρχικοί είναι στον πάτο αυτής της λίστας. Γι αυτό σου λέω ότι δεν μου κολλάει όλο αυτό και γι αυτό λέω πως είναι ένα πολιτικό γεγονός με περίεργες προεκτάσεις, χωρίς να υποτιμώ ωστόσο, τις έρευνες της αστυνομίας.»

Για τις ευθύνες στην Τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Διονέλλης επεσήμανε πως: «Υπάρχει ένας και βασικός ένοχος σε αυτή την τραγωδία, και δεν είναι ο σταθμάρχης, ούτε οι επιθεωρητές, ούτε το κακό δημόσιο, Είναι η ιδιωτικοποίηση, ο νεοφιλελευθερισμός, είναι το μνημόνιο, ακόμα και με όρους καπιταλισμού, είναι μια πάρα πολύ προβληματική πώληση του ΟΣΕ και μάλιστα σε ποιον τον πουλήσαμε, στο Ιταλικό κράτος, το οποίο δεν είχε λεφτά να βάλει στους δικούς του σιδηροδρόμους. Δεν είχαν λεφτά να βάλουν στους δικούς τους σιδηροδρόμους και πήραν τους δικούς μας. Αυτά για να λήξει η διαπραγμάτευση, κι όπως λέει ο Βαρουφάκης, από όταν ήταν στο επίκεντρο των αποφάσεων του έλεγε ο Σοϊμπλε, πως οι Γερμανοί με την Fraport θα πάρουν τα αεροδρόμια, οι Κινέζοι θα πάρουν τα λιμάνια και τους σιδηρόδρομους θα τους δώσετε στους Ιταλούς γιατί πρέπει να υπάρχει ένα block που να κλείσει και να κάνουν όλοι την δουλειά τους. Κι όχι μόνο τα πήραν όλα αυτά κοψοχρονιά επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, αρχίζεις να πληρώνεις από εκεί και μετά 50 εκ για να τα λειτουργούν.»

Για το αν υπάρχει μεθοδευμένη πάγια πρακτική απαξίωσης των σιδηροδρόμων έναντι άλλων μεταφορικών μέσων, ο κ. Διονέλλης, υπογράμμισε πως:  «Ασφαλώς και υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Είναι ένας πόλεμος που κρατάει πάνω από 100 χρόνια. Θα πρέπει να αναζητήσουμε απάντηση σε βασικά ερωτήματα, όπως το γιατί δεν έχει τρένο η Κρήτη; Γιατί δεν έχουν συνδεθεί οι πόλεις του νησιού με τρένο;  Γιατί ακόμα και τώρα που το συζητάμε, συζητάμε το τρένο σε σχέση με το νέο αεροδρόμιο και γιατί στην σύμβαση του νέου αεροδρομίου δεν περιείχε από την αρχή την ύπαρξη τρένου, και γιατί πάμε να κάνουμε δώρο το αεροδρόμιο στην ΤΕΡΝΑ ; Γιατί συζητάμε για το τρένο να πάει στο αεροδρόμιο και πηγαίνουμε σε δεύτερη μοίρα, το μεγάλο στόχο Άγιος Νικόλαος, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά που είναι και ο μεγάλος άξονας της ζωής στο νησί ; Και τώρα κάνουμε το δώρο για να δουλέψει το τρένο υπέρ των άλλων μέσων μεταφοράς. Πιστεύω πως ακριβώς τώρα, πρέπει να συζητήσουμε για το δημόσιο τρένο στην Κρήτη από την μία άκρη του νησιού στην άλλη, κι ακριβώς τώρα που φαίνονται ευθύνες εκείνων που έχουν πριμοδοτήσει τα άλλα μέσα σε σχέση με τα τρένα.»

Για το διακύβευμα των εκλογών ο κ. Διονέλλης ανέφερε:  «Υπάρχει σε εξέλιξη μια συμμαχία με τους ανθρώπους που προέρχονται από την Λαϊκή Ενότητα και με άλλους ανθρώπους αγωνιστές, που είναι σε διάφορα. Το 2015 η ανατροπή του δημοψηφίσματος, δημιούργησε πολλές φυγόκεντρες τάσεις που δεν έχουν αναστραφεί. Πολιτικά δεν είμαι μέρος ούτε του ΜέΡΑ25 ούτε της ΛΑΕ, ας πούμε ότι χαρακτηρίζω τον εαυτό μου ανένταχτο, προφανώς υποστήριξα τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όμως μετά την ανατροπή του δημοψηφίσματος, υπάρχει μια ορφάνια που νιώσαμε όλοι, μια προδοσία που λες τώρα τι κάνω, μήπως να κοιτάξω τη δουλειά μου, το σπιτάκι μου. Ξέρεις αυτό συντηριτικόποιεί και την κοινωνία, υπάρχουν πολλές τάσεις τέτοιες που λες ότι παλέψαμε, ήταν η ελπίδα που ερχόταν έφτασε και δεν χαιρετηθήκαμε κάν. Και τώρα έχουν περάσει αυτά τα 7- 8 χρόνια και λες για κάτσε να δούμε ρε παιδί μου, έχω μια πολύ κακή κυβέρνηση, τουλάχιστον κατά την γνώμη μας, μια κυβέρνηση που κάνει δουλειές στην ουσία που είναι Μητσοτάκης Α.Ε. στην κυριολεξία, και λες ότι πρέπει να απαλλαγώ από αυτό αλλά με ποιους όρους, με τι. Το βασικό ερώτημα είναι το φτάνει να φύγει ο Μητσοτάκης. Υπάρχει ένα πλέγμα αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ μέχρι την άκρα αριστερά λέμε να φύγει ο Μητσοτάκης, αυτό που μας απασχολεί όμως είναι φτάνει τελικά μόνο αυτό ; Όταν λες Μητσοτάκης η Τσίπρας προφανώς λες Τσίπρας, όμως δεν χρειάζονται τα διλήμματα που υπήρχαν κι έχουμε ζήσει όλοι μας κατά το παρελθόν. Δεν μπορεί η προοπτική μας να είναι το άντε και λίγο καλύτερα θα είναι…  Υπάρχει μια σύμπραξη με ανθρώπους που δε ψήφισαν μνημόνια, υπάρχει μια σύμπραξη με ανθρώπους που ήταν απογοητευμένοι στην αριστερά στα σπίτια τους μετά από αυτό το πατατράκ του 2015 και που σήμερα με αυτές τις συνθήκες ειδικά και στο κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, που υπάρχει μια οργή μια διάχυτη αποδοκιμασία, λέμε ότι μπορεί να πάμε μαζί. Προφανώς, δεν γίναμε ένα κόμμα, υπάρχουν διαφορές, αλλά σε ένα βασικό άξονα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία. Το ψηφοδέλτιο θα λέγεται ΜέΡΑ 25 -Συμμαχία για τη ρήξη και θα περιλαμβάνει ανθρώπους από το ΜέΡΑ25, τη ΛΑΕ κι άλλα κινήματα χώρους κοινωνικούς, πολιτικούς κλπ. »

Για ενδεχόμενη Συνεργασία μεταξύ ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ 25 ο κ. Διονέλλης απαντα ; «Με τον ένα η με τον άλλο τρόπο, στο ενδιάμεσο των 2 εκλογών ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα κάνει τα πάντα, τα πάντα όμως για να μην πάμε σε δεύτερες εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει τα πάντα για να σχηματιστεί κυβέρνηση με όποιον κι αν είναι πρώτος.  Προφανώς για μια κυβέρνηση με Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για οποιαδήποτε συνεργασία.»

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, ο κ. Διονέλλης, επεσήμανε πως θα μπορούσε να γίνει με κάποιους όρους όμως πλέον είναι αργά. Ειδικότερα επεσήμανε πως:  «Ο Βαρουφάκης ήταν πολύ ειλικρινής. Προφανώς από τα 7 πράγματα που προτείνεις στο πρόγραμμα σου, άντε να πάρεις τα 2, αυτό είναι το λογικό . Ωστόσο, ζητήματα κεφαλαιώδη δεν γίνεται να συζητηθούν σε 2-3 μέρες. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΜέΡΑ25 πάνω στις προτάσεις του. Όλοι προσπαθούν να πάρουν το μεγαλύτερο ποσοστό, για να διαπραγματευτούν μετά Υπουργεία, καρέκλες, Υπουργικά αυτοκίνητα κλπ. Ακόμα κι αν υπήρχε μια πιθανότητα να πεις ότι μπορεί να γίνει μια σύγκλιση για το πως η χώρα θα πάει καλύτερα, θα ήταν προεκλογικά. Είναι αργά πια για αυτό. »

Mεταξύ άλλων ο κ. Διονέλλης, αναφέρθηκε στην πρόταση που δέχθηκε και αποδέχθηκε για να κατέβει στις εκλογές με το ΜέΡΑ25 αλλά και στους στόχους του ΜέΡΑ 25 που είναι η είσοδος του κόμματος στη βουλή, η αύξηση των ποσοστών του στο Νομό Ηρακλείου αλλά και γιατί η όχι το να πάρει έδρα και στα Χανιά.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook