Μ. Δερμιτζάκης: ” Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα ελκυστική για τους ερευνητές”

Δημοσιεύτηκε στις 29/07/2019 13:17

Μ. Δερμιτζάκης: ” Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα ελκυστική για τους ερευνητές”

Για την δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου που θα φορά στην υγεία στην χώρα μας μίλησε ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης  στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη

Για να μπορέσει να θωρακιστεί η πρόληψη και να μειωθεί η δαπάνη στο σύστημα υγείας της χώρας μας θα πρέπει από τώρα να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε σε υπερκομματικό επίπεδο και με στόχο 10ετίας να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας στην Ελλάδα τέτοιο που να μην απαιτείται να δαπανά τεράστια ποσά στην θεραπεία νοσημάτων αλλά στην πρόληψη αυτών. H γενετική ανάλυση θα έπρεπε να γίνεται στην Ελλάδα ωστόσο δεν υπάρχει πλαίσιο, το σύστημα υγείας δεν το προωθεί κι δεν υπάρχει η κουλτούρα να χρηματοδοτηθεί στην χώρα μας. Αυτό όμως ήδη εφαρμόζεται στην Αγγλία, δίνοντας ως πρώτα αποτελέσματα το  μειωμένο κόστος στα νοσήλια των πολιτών και τις λιγότερες επισκέψεις στα νοσοκομεία. Στην χώρα μας πρέπει να μπει  ένα σωστό οικονομικό πλαίσιο στο σύστημα υγείας , χρειάζεται μια ορθολογική ανάπτυξη ,αλλά και τις στοχευμένες προτεραιότητες . Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σε 4 χρόνια αλλά σε βάθος 10ετίας και πρέπει να γίνει διακομματικά. Χρειάζεται ένα ενιαίο στρατηγικό πλαίσιο στην Υγεία.

Στόχος δεν είναι να επιστρέψουν μόνο οι Έλληνες ερευνητές στην Ελλάδα

Αυτό που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει το ποιος τι και γιατί, δεν είναι ότι δεν έχουμε ερευνητές κι ανθρώπους διεθνούς επιπέδου που μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι στο ότι δεν υπάρχει ένα οργανωμένο πεδίο που να επιτρέπει στον ερευνητή να προχωρήσει το έργο του. Κοιτάμε μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού κι αυτό είναι λάθος θα πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να γίνουμε ελκυστικοί για όλους τους ερευνητές κι όχι μόνο για τους Έλληνες. Η έρευνα είναι κάτι διεθνές πρέπει η χώρα να επενδύσει στην έρευνα από την μία για να μην φεύγουν στο εξωτερικό οι επιστήμονες  αλλά κι από την άλλη να επενδύει σε ερευνητικό προσωπικό όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και στους παγκοσμίου φήμης  ερευνητές.

Δεν πιστεύω στα φωτισμένα μυαλά πιστεύω στον κόσμο που σκέφτεται μια κοινωνία στο σύνολο της

Η επιστήμη τρέχει πάντα πολύ γρήγορα, οι λύσεις βρίσκονται πάντα γρήγορα, το θέμα είναι εμείς πως θέλουμε κι αν θέλουμε να την αξιοποιήσουμε, δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης, ως προς τα ζητήματα ηθικής που συχνά εγείρονται γύρω από την επιστήμη της Γενετικής .”Η φύση δεν λειτουργεί προς μία κατεύθυνση, μειώνοντας την ελονοσία αποκτήσαμε αναιμία και το ανάποδο, όλα θέλουν μια ισορροπία καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος από τις αλλεπάλληλες αλλαγές και την πρόοδο να βλάψουμε τελικά το ανθρώπινο είδος”. Δεν πιστεύω στα φωτισμένα μυαλά, πιστεύω στον κόσμο που σκέφτεται μια κοινωνία στο σύνολο της και έχουμε υποχρέωση , πρέπει να βρούμε το μέσο προστασίας ως προς την ασυδοσία που μας οδηγεί  σε μονοπάτια  αχαρτογράφητα.

Ακούστε εδώ την συνέντευξη του καθηγητή Γενετικής στο τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Δρ. Μανώλη Δερμιτζάκη στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη