Μ. Δερμιτζάκης: Γι’ αυτό κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό καλύτερα από άλλες

Δημοσιεύτηκε στις 08/04/2020 13:13

Μ. Δερμιτζάκης: Γι’ αυτό κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό καλύτερα από άλλες

Τι υποστηρίζει για την χώρα μας, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030» Εμμανουήλ Δερμιτζάκης.

«Υπάρχουν κάποιοι λαοί που από την συμπεριφορά τους εν γένει αντιμετωπίζουν τον κορωνοιο καλύτερα, όπως οι Σουηδοί που είναι περισσότερο κοινωνικά αποστασιοποιημένοι άρα η μετάδοση είναι πιο αργή» υποστηρίζει, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030» Εμμανουήλ Δερμιτζάκης.

Ένας άλλος παράγοντας στην διαφορά αντιμετώπισης στα κράτη είναι ο γενετικός. «Μπορεί να υπάρχουν διαφορές πχ βορείων ή Βορειοευρωπαίων πληθυσμών που να δείχνουν κάποια μεγαλύτερη προδιάθεση ή πλεονέκτημα, αλλά το μεγαλύτερο νομίζω  έχει να κάνει με την κοινωνική συμπεριφορά».

Αναφορικά για το πώς βλέπει τα πράγματα να πηγαίνουν στην Ελλάδα αναφέρει 

«Πάνε πολύ καλά τα πράγματα. Φαίνεται ότι σταθεροποιείται  η κατάσταση απ’ όλες τις πλευρές και από κρούσματα και από ανθρώπους που νοσηλεύονται και φυσικά και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι αναπόφευκτοι αλλά ευτυχώς σε μικρό αριθμό. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά πάντα επιμένω ότι πρέπει να προσέχουμε διότι  1. Είναι ο εφησυχασμός που μπορεί να προκαλέσει μια έξαρση σε ένα δεύτερο στάδιο, όπως επίσης και πιθανά ατυχήματα με την έννοια ότι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα ή κρούσματα τα οποία δεν τα βλέπουμε και έχουν εξαπλωθεί αρκετά. Πρέπει να είμαστε αρκετά προσεχτικοί ειδικά τώρα με την έννοια ότι τα μέτρα λειτουργούν, να μην πάνε χαμένα».

Σχετικά με την καραντίνα δηλώνει ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε απότομα σε μια κατάσταση όπως ήμασταν πριν.

Ένας παράγοντας που δεν έχει συζητηθεί για τις τεράστιες διαφορές που παρατηρούνται στα κλινικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι το γενετικό προφίλ του καθενός. Εκτιμά πως το γενετικό προφίλ του ασθενούς σε συνδυασμό με το γονιδιωματικό προφίλ του κορωνοϊού, ευθύνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό για τις τεράστιες διαφορές που παρατηρούνται στα κλινικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Αυτό δεν το λέμε τυχαία, καθώς είναι γνωστό ως φαινόμενο από τις ηπατίτιδες, το AIDS και πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα. Είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα δούμε και με τον COVID-19» δηλώνει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να γίνουν σύντομα γενετικές μελέτες, ώστε οι επιστήμονες να βρουν τις γενετικά ευπαθείς ομάδες, οι οποίες παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, παρουσιάζουν αρνητική εξέλιξη της νόσου και δεν είναι εμφανείς με αυτά που ήδη ξέρουμε». Υπάρχουν πολλοί παράγοντες διαφορετικότητας μεταξύ των ασθενών, όπως για παράδειγμα το αρχικό ιικό φορτίο που καθορίζει το χρόνο που έχει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει, μέχρι να εξελιχθούν πλήρως τα συμπτώματα, αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης.

Σχετικά με το αν είναι ένας επικίνδυνος ιός ο ίδιος επισημαίνει πως «ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η θνητότητα του ιού είναι πανομοιότυπη με τις γρίπης υπάρχουν 2 μεγάλες διαφορές. Η πρώτη είναι ότι δεν έχουμε εμβόλιο που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες όπως κάνουμε με την γρίπη και η δεύτερη είναι η μεταδοτικότητα του που αντί να μοιράσουμε τα κρούσματα σε ένα πολύ μεγάλο χρόνο βλέπουμε τα κρούσματα να έρχονται στο σύστημα υγείας απότομα και τελικά όλα είναι θέμα του συστήματος υγείας να εξυπηρετήσει μονάδες εντατικής θεραπείας. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να κυκλοφορεί όπως αφήνουμε το ιό της γρίπης. Επομένως η θνητότητα από μόνη της δεν φτάνει για να πούμε ότι κάνουμε το ίδιο με την γρίπη. Είναι άλλοι παράγοντες όπως η μεταδοτικότητα, όπως ότι δεν έχουμε εμβόλιο, είναι και θέμα συμπεριφορών που πρέπει να τις αλλάξουμε γιατι δεν μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο ούτε έχουν την ίδια εξέλιξη. Διαρκεί περισσότερο, βλέπετε ένας ασθενής χρειάζεται 15 – 20 μέρες να αναρρώσει ακόμα και αν δεν πάει νοσοκομείο».

Αναφορικά με το πώς θα δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα τονίζει πως «οι βιταμίνες και τα συμπληρωματικά είναι προβληματικά σε πολλά επίπεδα. Αυτό που έλεγα έιναι ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις βασικές οδηγίες που έχουν να κάνουν με την καλή υγεία δηλαδή, προφανώς καλή υγιεινή διατροφή, άσκηση στο βαθμό που είναι δυνατή ακόμα και μέσα στο σπίτι, πχ εγώ κάνω μέσα στο σπίτι 8χλμ μέσα στο σπίτι μόνο, περπατάω και μιλάω, υπάρχουν πολλές λύσεις είναι διαφορετικές από αυτές που είχαμε παλαιότερα αλλά δουλεύουν. Προφανώς κοινωνική απομόνωση και το άλλο είναι στην επαναφορά των μέτρων να προσέξουμε την συμπεριφορά μας. Δεν θα γυρίσουμε άμεσα στα φιλιά, τις αγκαλιές, να μιλάμε από πολύ κοντά. Πρέπει να προσαρμόσουμε την συμπεριφορά μας ώστε η επαναφορά να είναι πολύ πιο ανώδυνη και να μην έχουμε νέα έξαρση».

Επιπλέον προσθέτει πως «Οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα. Το εμβόλιο το πιο πιθανό είναι να πάρει παραπάνω χρόνο. Πιστεύω ότι θα έχουμε κάποιες λύσεις διότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Η ιατρική και ερευνητική κοινότητα έχει πέσει σε αυτό, ακόμη και άνθρωποι που κάνουν διαφορετικά πράγματα τώρα δουλεύουν γι αυτό επομένως είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κάτι θα βρεθεί .

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook