Μ. Βαμιεδάκης: «Oι σωστοί τουριστικοί επιχειρηματίες δεν έχουν πρόβλημα προσωπικού – Πρέπει να αποφύγουμε την αναμενόμενη “κοιλιά” στον τουρισμό της Κρήτης μετά το 2025»
Στις αισιόδοξες προβλέψεις για τον τουρισμό σε επίπεδο Κρήτης ενόψει της νέας σεζόν που επίκειται, στο ζήτημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού αλλά και στις ενέργειες που θα βοηθήσουν στο να αποφύγουμε την αναμενόμενη “κοιλιά” στον τουρισμό της Κρήτης μετά το 2025, αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στον Politica 89.8 και την εκπομπή Καθαρά Πολιτικά του Χρήστου Κώνστα, ο τουριστικός πράκτορας Μιχάλης Βαμιεδάκης
Για την φημολογούμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη, ο κ. Βαμιεδάκης ανέφερε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις στα νούμερα που βλέπουμε κάθε χρόνο ως Κρήτη, διότι και το αεροδρόμιο δεν έχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί πολλές πτήσεις αλλά και γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κλίνες που να μπορέσουν να φιλοξενήσουν πολλοί περισσότερους επισκέπτες από όσους φιλοξενούν όλα αυτά τα χρόνια. Μακάρι να διατηρήσουμε τα νούμερα αυτά και να δούμε και μια αύξηση βαθμό που επιτρέπουν να τα κρεβάτια και οι πτήσεις στο νησί. Είμαστε αισιόδοξοι για την εφετινή χρονιά, πρέπει όμως να είμαστε και σε επαγρύπνηση διότι, ο τουρισμός είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο κομμάτι της οικονομίας και σίγουρα τίποτα δεν λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο. Μπορούμε να δούμε ένα μονοψήφιο ποσοστό αύξησης το οποίο είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε υπεραισιόδοξη πρόβλεψη.»
Για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ως Κρήτη για να διατηρήσουμε τα υψηλά ποσοστά της τουριστικής κίνησης και να μειώσουμε την ζημιά που θα γίνει όταν μοιραία κάποια στιγμής υπάρξει κόσμος που δεν θα έχει ενδιαφέρον να έρθει στην Κρήτη, όπως συμβαίνει νομοτελειακά σε κάθε προορισμό ο κ. Βαμιεδάκης εξηγεί: «Θα πρέπει να κρατήσουμε ανταγωνιστικό το προϊόν μας να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σαν τοπική κοινωνία και σαν φορείς με στόχο να έχουμε πάντα ένα ανταγωνιστικό και ποιοτικό προΐόν. Ένα δεύτερο είναι να συνεχίσουμε να εκμεταλλεύομαστε τις οικονομικές συγκυρίες όπως έχουμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια, όταν για παράδειγμα στα χρόνια του κορονοϊού, θεωρηθήκαμε ως ένας απόλυτα ασφαλής προορισμός κι οργανωμένος σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρώπης. Ενώ κι ένα τρίτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε ένα ανταγωνιστικό και ποιοτικό προΐόν τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών ώστε να μειωθεί η ζημιά από το μέρος του κόσμου που καλώς η κακώς δεν θα ενδιαφέρεται να έρθει στην Ελλάδα, καθώς οι τάσεις και οι προορισμοί που επιλέγει ο κάθε ταξιδιώτης αλλάζουν και κάποτε θα συμβεί αυτό και για την Κρήτη που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχώς αύξηση στα νούμερα της.»
Για την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό, ο κ. Βαμιεδάκης σημείωσε πως: «Υπάρχει μια έλλειψη σε ικανό ανθρώπινο δυναμικό και αυτό οφείλεται σε ότι αφορά τις νέες γενιές, πως έχουν την άποψη ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα λιγότερο ελκυστικό τομέα της οικονομίας. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως στο υπάρχον προσωπικό θα υπάρχει αναβάθμιση της τεχνογνωσίας του με συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση και από την άλλη να αλλάξει η άποψη των νέων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εργασίας πιο ανταγωνιστικό. Δεν είναι τυχαίο, πως οι σωστοί τουριστικοί επιχειρηματίες δεν έχουν πρόβλημα προσωπικού. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να εργάζονται σε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας, γιατί αν υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν μονόπλευρα υπέρ του συμφέροντος του εργοδότη, δημιουργούν προβλήματα και στις άλλες, καθώς αποτελούν όλες επιχειρήσεις που ανήκουν στο ίδιο οικοσύστημα που λέγεται τουρισμός. Επομένως ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον πιο ανταγωνιστικό για να αλλάξει η άποψη των νέων πως ο τουρισμός δεν αποτελεί ελκυστικό τομέα της οικονομίας και συνεχής κατάρτιση στο προσωπικό για καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες αποτελούν παράγοντες μείωσης έλλειψης προσωπικού.»
Για το αν οι ελλείψεις προσωπικού θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσω εισαγωγής μεταναστών από τρίτες χώρες για τον τουρισμό, ο κ. Βαμιεδάκης απαντά: «Είναι σαφώς εφικτό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Χρειάζεται οι άνθρωποι αυτοί να είναι καταρτισμένοι και καλά εκπαιδευμένοι. Βέβαια υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σε τρίτες χώρες. Αν τέτοιοι άνθρωποι έρθουν και προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες μπορούν να δώσουν κι υπεραξία στο τουριστικό μας προϊόν. Χώρες, όπως το Μαρόκο ή Τυνησία και η Αίγυπτος, έχουν μια τουριστική κουλτούρα, έχουν πολύ καλές σχολές, τουριστικές και υπάρχει κόσμος με πάρα πολύ καλά βιογραφικά που μιλά ξένες γλώσσες κι είναι αρκετά καλά καταρτισμένος. Άρα πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσουν μια πάρα πολύ καλή λύση. Ψάχνουμε για ανθρώπους οι οποίοι θα αποτελέσουν τους πρεσβευτές του τουρισμού, ασχέτως εθνικότητας. Μπορούν μετανάστες υπό προϋποθέσεις να το κάνουν, όμως πρέπει να είναι κάποιοι με γνώσεις που θα πρέπει όμως για να λειτουργήσουν να εργάζονται σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον.»
Για το αν υπάρχει αύξηση στις τιμές των τουριστικών πακέτων, ο κ. Βαμιεδάκης σημείωσε πως: «Δεν έχουμε ιδιαίτερα δραματικές αυξήσεις σε επίπεδο ξενοδοχείων ενώ και τα αεροπορικά εισιτήρια πάλι δεν έχουν δραματικές αυξήσεις, διότι τα καύσιμα έχουν κάπως σταθεροποιηθεί στο εξωτερικό τουλάχιστον. Επομένως τα τουριστικά πακέτα παραμένουν σε λογικά πλαίσια , οπότε θεωρώ ότι οι τιμές δεν αποτελούν πρόβλημα.»
Για το αν υπάρχει κάποια αλλαγή σε ότι αφορά τον τουρισμό και την τάση ο κ. Βαμιεδάκης ανέφερε: «Στον τουρισμό, αυτό που βλέπουμε ότι υπάρχει και θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια, είναι πως επειδή η Ευρώπη δεν είναι σε κρίση οικονομική αλλά βιώνει μια αβεβαιότητα που επιρεάζει την απόφαση του οποιουδήποτε μελλοντικού ταξιδιώτη, κυρίως όσου προέρχεται από τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα, βλέπουμε να αναζητά λιγότερο πολυτελή καταλύματα και πιο οικονομικά πακέτα που ωστόσο να είναι ποιοτικά. Πρέπει λοιπόν αυτό ακριβώς να παρακολουθούμε και να έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες ακόμα και στα λιγότερο πολυτελή καταλύματα. Αυτό συμβαίνει και νομίζω θα εξακολουθήσει να συμβαίνει τα επόμενα χρόνια.»