Μ. Αλιφιεράκης “Είμαι έτοιμος για την διαδοχή στο Επιμελητήριο”

Δημοσιεύτηκε στις 13/09/2019 16:46

Μ. Αλιφιεράκης “Είμαι έτοιμος για την διαδοχή στο Επιμελητήριο”

Όλα δείχνουν πως το 2020 το Επιμελητήριο θα έχει νέο πρόεδρο χωρίς εκλογές αφού δεν θα χει λήξει η θητεία της σημερινής διοίκησης. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Αλιφιεράκη στον Politica89.8 και τον Χρήστο Κώνστα ότι “η κούρσα διαδοχής ξεκινά από μηδενική βάση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το ιδανικότερο σενάριο είναι να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής η έστω πρόσωπο που θα συγκεντρώνει μεγάλη πλειοψηφία. Αυτή η αναφορά του κ. Αλιφιεράκη θέτει ευθέως σε αμφισβήτηση τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας κατά την εκλογής της νέας διοίκησης για μοίρασμα θητείας”. 

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης ο Μανώλης Αλιφιεράκης ανέφερε πως τα δύο μεγάλα κόμματα αποσκοπούν στο ίδιο αποτέλεσμα με διαφορετικά χαρακτηριστικά στις πολιτικές τους απόψεις. Συγκεκριμένα αναφέρει πως “υπάρχουν διαφορές ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις εξαγγελίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε σταδιακά και μεσοπρόθεσμα μειώσεις σε σχέση με την Νέα Δημοκρατία που αφορούσε την μείωση του ΦΠΑ από το 28 στο 24%”. 

Για την μη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη ο κ. Αλιφιεράκης σημειώνει πως “μέχρι στιγμής δεν εφαρμόζεται στην Κρήτη, περιμένουμε να δούμε το πως θα το υλοποίηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην οποία δίνουμε ένα μικρό περιθώριο τώρα μιας και πριν από δύο μήνες ανέλαβε την ηγεσία της χώρας. Πάντως πρέπει να σκεφτεί ο κόσμος πως όλα αυτά τα οποία ακούγονται θετικά τώρα δεν προέκυψαν ξαφνικά μέσα σε δύο μήνες, δεν είχε ένα μαγικό ραβδί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπάρχει ένα θετικό κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και θεωρώ σημαντική την μείωση των επιτοκίων στα Ελληνικά ομόλογα που είχαμε ψηφίσει ως κυβέρνηση εφόσον αποδεικνύει πως από τότε κι έπειτα η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στην Ελληνική οικονομία αποκαταστάθηκε, ειδικά μετά κι από δικό μας κατόρθωμα να αφήσουμε ένα απόθεμα 37 δις ευρώ. Αυτά τα χρήματα βοηθούν τώρα την νέα κυβέρνηση κι κάνουν την Ευρώπη να έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία”.

Αναφορικά με τον τουρισμό ο κ. Αλιφιεράκης σημειώνει πως “ο Τουρισμός στην Κρήτη κινείται λίγο καλύτερα στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, παρά την φετινή κάμψη του. Τα τρία τελευταία χρόνια κινούμασταν καλύτερα σχετικά στον τουρισμό απ ότι φέτος  που υπήρχε μία κάμψη, με τα προβλήματα τότε να είναι μεγαλύτερα. Φέτος παρόλο που τα προβλήματα είχαν αντιμετωπίστει η πτώση επήλθε καθώς οι ξένες αγορές που τα προηγούμενα χρόνια ήταν κλειστές και δεν ήταν ανταγωνιστικές  έχουν προώθησαν καλύτερα το τουριστικό προϊόν τους με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό”.

Χρειάζεται Πολιτική λύση και βούληση στο ζήτημα των Κόκκινων Δανείων

“Από τις εξαγγελίες του Μητσοτάκη δεν έχουμε ακούσει κάτι για τις τράπεζες, θα ακολουθήσουν πληστηριασμοί και εκποιήσεις κατοικίας και πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή, γιατί δεν φτάνει μόνο η θέληση των τραπεζών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Είμαστε ανοιχτοί ως Επιμελητήριο σε κάθε ενδεχόμενο καθώς από την πλευρά μας μπορούμε να καλέσουμε ειδήμονες και να επιβαρυνθούμε των εξόδων τους, ώστε να προσφέρουμε τεχνογνωσία για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, για να βρούμε λύση. Σίγουρα το ζήτημα υπόκειται μεταξύ της τράπεζας και των δανειοληπτών  ωστόσο θα μπορούσε πιστεύω πως το πρόβλημα  να λυθεί με πολιτική λύση και βούληση. Φορείς κρατικοί μπορούν να διαχειριστούν κάποια δάνεια πριν την αγορά τους από τα ξένα Funds, δίνοντας τις  εγγυήσεις στις τράπεζες, προστατεύοντας και τα ακίνητα των πολιτών”.

Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί μας επέβαλλαν τις μεταρρυθμίσεις που κατάργησε ο κ. Μητσοτάκης

‘Ήταν θέμα Ευρωπαϊκών κανονισμών να θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα νομοθετήματα σχετικά με τις εργολαβίες και την αιτιολογία της απόλυσης κι απορώ που ο κ. Μητσοτάκης τα κατάργησε. Όπως και να έχει πάντως τα νομοθετήματα αυτά ήταν υπέρ των εργαζομένων από την μία πλευρά αλλά από την άλλη χρειάζεται η καλή σχέση εργοδοτών και εργαζομένων, γι αυτό άλλωστε και το νέο Νομοσχέδιο σχετικά με τα εργασιακά όπου η μερική απασχόληση θα είναι πιο ακριβή από την μόνιμη δεν με ανησυχεί”.

Δεν είναι εξαγωγική χώρα η Ελλάδα και η Κρήτη στηρίζεται μόνο στα αγροτικά προϊόντα

Οι εξαγωγές στην Κρήτη αφορούν τα αγροτικά προϊόντα, αν το λάδι δεν πάει καλά όπως τα προηγούμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν κι εξαγωγές. Η μεταπρατική οικονομία χωρίς επενδύσεις μας έφεραν πίσω στις εξαγωγές σαν χώρα. Ωστόσο είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα γιατί κλείσανε κι οι συνεταιρισμοί,  τα προϊόντα του τουρισμού δεν προωθήθηκαν σωστά, οι παραγωγοί χρειάζεται να κινηθούν πιο οργανωμένα για να προωθήσουν τα προϊόντα τους και δυστυχώς ας μην ξεχνάμε πως η χώρα μας παραδοσιακά δεν αποτελεί μια εξαγωγική χώρα. Από την πλευρά μας πάντως κάνουμε παρεμβάσεις σαν επιμελητήριο  για να βοηθήσουμε τους αγρότες να εξάγουν το λάδι, το κρασί και είδη λαϊκής τέχνης.