Λυγερός: «Σε περίπτωση που τουρκικό ερευνητικό εμφανιστεί οι ελληνικές φρεγάτες θα το περιμένουν»
Με τίτλο «Έτοιμη η άδεια της Κρήτης», η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» (Yeni Safak) αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα ετοιμάζει να στείλει το πλοίο Ορούτς Ρέις στα νοτιο-ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο. Για τα παραπάνω μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός.
«Αυτό που εμείς εξετάζουμε είναι ότι αν είναι αλήθεια, εμείς θα στείλουμε τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και θα τους διώξει μόλις μπουν στο πλαίσιο της υφαλοκρηπίδας, όχι μόνο της Κρήτης γενικά, το έχουμε κάνει ήδη τρεις φορές αυτό. Άρα μπορεί να το ανακοινώσουν να κάνουν ότι θέλουν, από τη στιγμή που θα προσπαθήσουν να μπουν σε αυτή τη ζώνη θα τους διώξουμε. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι οι δημοσιογράφοι ανακοινώνουν πως θα μπουν αλλά γράφουν πολύ ελάχιστα όταν τους έχουμε διώξει» τόνισε ο κ. Λυγερός ενώ συμπλήρωσε: «Και λέω λοιπόν ότι εμείς δεν τους αφήνουμε να μπουν καθόλου τώρα στην Ελλάδα, στην Κύπρο έχουν μπει πολλά ερευνητικά. Τώρα έχουμε μπει σε μια άλλη διαδικασία και από την στιγμή που αμφισβητούν την υφαλοκρηπίδα επειδή είναι δικαίωμα κυριαρχικό, όταν μπαίνουμε σε μια διαδικασία να υπογράψουμε για την ΑΟΖ εδώ ενισχύουμε την απάντηση μας και δεν τους αφήνουμε καθόλου να μπουν».
Όπως τόνισε ο κ. Λυγερός πρέπει να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα. «Η συγκεκριμένη φρεγάτα να είναι έτοιμη να δράσει μόλις υπάρχει αυτή η πορεία και να ξέρετε ότι από τη στιγμή που είναι τέτοιου είδους σκάφη τα βλέπουμε ζωντανά και ξέρουμε ακριβώς ποια είναι η πορεία τους και τι καταγράφεται ως μελλοντική πορεία. Κατά συνέπεια εμείς τους κόβουμε τον δρόμο πριν φτάσουν εκεί που θέλουν να πάνε υποτίθεται».
«Δεν λέει σε κανέναν τίποτα η ανάρτηση Συμφωνίας στον ΟΗΕ»
Για την ανάρτηση του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης από τον ΟΗΕ, τοποθετήθηκε ο κ. Λυγερός λέγοντας: «Είναι καθαρά τυπικό, αυτό γίνεται ούτως ή άλλως σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν είναι παράλογο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ΗΕ το δέχονται, είναι απλώς η εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας» ενώ συμπλήρωσε: «Όταν έχουμε μια Συμφωνία μεταξύ δύο χωρών και έχουν αποφασίσει για οποιοδήποτε λόγο, ένα παράδειγμα είναι ας πούμε η Τουρκία με τα Κατεχόμενα, που ούτως ή άλλως είναι παράνομο το πλαίσιο, όταν έκαναν την υπογραφή τους για τα 2/3 για την Τουρκία και αυτοί έστειλαν συντεταγμένες οι οποίες καταγράφονται από τα ΗΕ αλλά πάντοτε δηλώνοντας από κάτω ότι εμείς δεν τα αναγνωρίζουμε. Απλώς δέχεται την καταγραφή».
«Είναι πολύ απλό, ας πούμε η συμφωνία που έγινε μεταξύ της Αμερικής και της Κούβας έγινε αποδεκτή και επίσημα. Δεν κοιτάζουν το θέμα του καθεστώτος κοιτάζουν ότι δύο χώρες όποιες και αν είναι αν έχουν κάνει μια συμφωνία υπάρχει ειδικό άρθρο στο δίκαιο της θάλασσας που προβλέπει ότι αυτό πρέπει να καταγραφεί στα ΗΕ. Μετά στη συνέχεια το να είναι αποδεκτό ή όχι είναι άλλη διαδικασία αλλά η καταγραφή είναι καθαρά τυπική» τόνισε ο κ. Λυγερός.
Για το αν ανοίγει δρόμος στην Τουρκία με ένα τέτοιο δεδομένο ο κ. Λυγερός απάντησε: «Καθόλου. Φανταστείτε με τον τρόπο που το περιγράφω θα συνέβαινε και για την Ελλάδα, να στέλναμε δηλαδή κάποια συμφωνία και από κάτω να βλέπετε ότι τα ΗΕ διαφωνούν με τη συμφωνία. Θα το θέλαμε; Δεν ανοίγει απολύτως τίποτα, απλώς αυτοί που δεν το διαβάζουν και επειδή η Τουρκία παίζει αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια έχουν την εντύπωση ότι είναι κάτι σοβαρό, ότι γίνεται ένα βήμα. Το οποίο δεν είναι τίποτα απολύτως γιατί δεν είναι αναγνωρισμένο».
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Λυγερού: