Λίνα Μενδώνη: “Μέσα στον επόμενο 1 ½ χρόνο κατατίθεται ο φάκελος για την Κνωσό”
Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη για την Κνωσό απάντησε απόψε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δίνοντας τόσο το περίγραμμα όσο και το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την κατάθεση του φακέλου στην UNESCO, επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι συνεχίζονται οι ενέργειες της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα.
Ο βουλευτής Ηρακλείου ρώτησε μέσα από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής την Υπουργό σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα ο φάκελος ένταξης της Κνωσού και των υπόλοιπων ανακτόρων του μινωικού πολιτισμού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και για όλα τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί στην πορεία.
Η κα Μενδώνη αναφέρθηκε στην απόφαση για τη σειριακή εγγραφή τόσο για να εκπροσωπηθούν τα μεγάλα μνημεία του μινωικού πολιτισμού, δηλαδή Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία, Ζώμινθος, αλλά και για να ξεπεραστούν εμπόδια που έχουν παρουσιαστεί.
Επιβεβαίωσε ότι το 2017 ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας με σύμβαση μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας, και ότι τον Απρίλιο του 2019 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση.
Επιπλέον, σημείωσε την πρόθεση του Υπουργείου να απεμπλέξει τη διαδικασία διαθέτοντας το ίδιο κονδύλια για το προσωπικό και τα κονδύλια να δρομολογηθούν σε άλλα θέματα, όπως τοπογραφήσεις.
Απαντώντας στην ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη για χρονοδιάγραμμα, η ίδια σημείωσε ότι «μέσα στον επόμενο 1 ½ χρόνο – δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα – η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα είναι σε θέση να καταθέσει το φάκελο», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους ακριβείς λόγους αυτής της χρονικής παράτασης.
Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή για την Σπιναλόγκα, η Υπουργός ενημέρωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υποστηρίχθηκε από ειδικό κλιμάκιο του ΥΠΠΟ υπό την ηγεσία της πρέσβεως μας στην UNESCO προκειμένου να συνεχίσει η αξιολόγηση του φακέλου, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι ο φάκελος που δρομολόγησε η προηγούμενη Κυβέρνηση προχωρά κανονικά.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε στο να ικανοποιηθούν τα απαραίτητα στοιχεία του φακέλου ώστε να είναι ένας πλήρης και τεκμηριωμένος φάκελος, και η Λίνα Μενδώνη με τη σειρά της αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις του φακέλου.
Τέλος, τέθηκε το ζήτημα της ανάγκης συνεχούς συνεργασίας του Υπουργείου με την τοπική αυτοδιοίκηση (Α’ και Β΄ βαθμού), ενώ ο Νίκος Ηγουμενίδης δεσμεύτηκε να παρακολουθεί στενά την υπόθεση με στόχο να συμπεριληφθεί η Κνωσός και όλα τα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης στον κατάλογο της UNESCO, ικανοποιώντας ένα δίκαιο και διαχρονικό αίτημα ανάδειξης και προστασίας του πολιτισμού της Κρήτης.