Λεονταράκης Γιάννης: «Ενημέρωση-συζήτηση για την δημιουργία Ενιαίου Φορέα διαχείρισης του νερού στην Περιφέρεια Κρήτης»

Δημοσιεύτηκε στις 25/08/2024 11:21

Λεονταράκης Γιάννης: «Ενημέρωση-συζήτηση για την δημιουργία Ενιαίου Φορέα διαχείρισης του νερού στην Περιφέρεια Κρήτης»

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη έστειλε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, ΠΕΗ Ηρακλείου.

Αναλυτικά η επιστολή: 

Κύριε Περιφερειάρχη,

Είναι γεγονός και κοινά παραδεχτό, πως λόγο της παρατεταμένης ανομβρίας και την εφετινή υδρολογική περίοδο, έχει καταστήσει το νερό ένα κοινωνικό αγαθό υπό εξαφάνιση!

Δεδομένου πως η Κρήτη απαιτεί εκατομμύρια κυβικά νερού, τόσο για τις καλλιεργητικές ανάγκες, όσο για τις τουριστικές μονάδες αλλά και γενικότερα για τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων του νησιού.

Είναι γνωστό πλέον, πως λόγο της δύσκολής κατάστασης αρκετοί Δήμοι του νησιού έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αναμφίβολα η λελογισμένη χρήση του νερού, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην βιωσιμότητα των υπόγειων ταμιευτήρων αλλά και των φραγμάτων του νησιού.

Πέραν τούτου είναι αναγκαιότητα να αναζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο μέλλον για την εξασφάλιση του δημόσιου αυτού αγαθού, ακόμα και σε δύσκολες υδρολογικές χρονιές όπως η εφετινή.

Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω, που αποτελούν καθημερινή συζήτηση των κατοίκων του νησιού και δικαίως αλλά με αφορμή έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ φορέων διαχείρισης του νερού και με τους ταμιευτήρες κάτω από τα όρια ασφαλείας επάρκειας.

Η κυβέρνηση διατείνεται για την δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του νερού, καταργώντας ή και μη λαμβάνοντας υπόψιν μελέτες-προτάσεις φορέων του νησιού αλλά και της δικής μας, αιρετής Περιφέρειας για την δημιουργία ενός τέτοιου φορέα.

Μάλιστα η Κυβέρνηση έχει αναθέσει σε ξένη εταιρεία την σύνταξη μελέτης επ’ αυτού αλλά και μελέτες για την διαχείριση κινδύνου πλημύρας.

Στις αρμοδιότητες αναφέρονται επίσης η εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, εκπόνηση master plan έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, σχεδιασμό ,κατασκευή και συντήρηση εγγειοβελτιωτικών έργων  και δικτύων άρδευσης, με καθολική διαδοχή των αντίστοιχων οργανισμών εγγείων βελτιώσεων.

Παράλληλα αφαιρείται από τους δήμους η αρμοδιότητα για την εκπόνηση μελετών και κατασκευή δικτύων κ.α.

Είναι γνωστό πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας γνωρίζοντας τα επικίνδυνα σημεία και τις λεκάνες απορροής του νησιού, έχουν συντάξει μελέτες αντιπλημμυρικών έργων και στις 4 περιφερειακές ενότητες.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση αυτών των αναγκαίων έργων, ελαχιστοποιώντας την τρωτότητα και των κίνδυνο τέτοιων περιοχών.

Όπως ανάλογες μελέτες έχουν εκπονήσει κι άλλοι φορείς του νησιού.

Επίσης, θα έπρεπε ανάλογα να έχουν χρηματοδοτηθεί ΟΤΑ πρώτου βαθμού για την συντήρηση ή αντικατάσταση δικτύων, άλλωστε υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις νερού ή ακόμα και τα ΤΟΕΒ, που δεν χρήζουν κατάργησης ή να έχουν από χρόνια δοθεί χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή μικρών φραγμάτων.

Αντιθέτως, συστηματικά απαξιώνεται η Αυτοδιοίκηση ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και αγαθών!

Μήπως λοιπόν η Κυβέρνηση μέσω της δημιουργίας αυτού του φορέα και αδιαφορώντας για τις διαχρονικές απόψεις των φορέων της Κρήτης, μεθοδεύει την Ιδιωτικοποίηση του πολυτιμότερου για τον άνθρωπο αγαθό;

Είδαμε με την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας το τεράστιο κόστος και αυξήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αντιλαμβάνεστε κ.Περιφερειάρχη, όποιος ελέγχει την ενέργεια και το νερό, ελέγχει και καθορίζει το παραγωγικό μοντέλο ολόκληρης της Κοινωνίας, τις ζωές των ανθρώπων.

Είναι ανάγκη λοιπόν σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να υπάρξει μια πλήρη και αποκρυσταλλωμένη ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου, κατ’ επέκταση όλων των κατοίκων του νησιού, αναφορικά με την δημιουργία αυτού του φορέα.

Ποιος ο ρόλος και σκοπός του υπό σύσταση φορέα;

Ποιος ο ρόλος των υπολοίπων φορέων του νησιού στον νέο φορέα;(ΤΟΕΒ,ΟΑΚ,ΠΚ,ΔΗΜΟΙ κ.α)

Ποια είναι η διασφάλιση πως το νερό θα εξακολουθήσει να είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό;

Σε αντίθετη περίπτωση, της μεθόδευσης και παραχώρησης της διαχείρισης του νερού σε ιδιώτες, θα πρέπει να είναι αιτία πολέμου για την ΠΚ.

Ήδη  από άκρη σ ’άκρη το νησί οι αντιδράσεις είναι πολλές ,κι ας το προβάλει η Κυβέρνηση ως λύση στην έλλειψη νερού.

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook