Λασίθι: Αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Δημοσιεύτηκε στις 03/08/2024 17:45

Λασίθι: Αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Θύματα τόσο γυναίκες όσο και άνδρες

Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπάγγελτα, ακόμη και στην περίπτωση που το θύμα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του ατόμου που έχει βιαιοπραγήσει εις βάρος του. Στην Κρήτη το 2023 είχαν καταγραφεί 902 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και από την αρχή του 2024 μέχρι σήμερα τα περιστατικά είναι περίπου 150. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Πέρυσι το 40% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή 4.782 περιστατικά, καταγγέλθηκαν σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής. Αντίστοιχα, το 10% των υποθέσεων καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντικός αριθμός δικογραφιών σχηματίστηκε σε Κρήτη (902) και Πάτρα (896).

Διπλασιασμός των περιστατικών από το 2020
Υπάρχει διπλασιασμός των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στο διάστημα από το 2020 μέχρι σήμερα, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Κραυγαλέα, τραγικά περιστατικά που πρωταγωνιστούν στην καθημερινή ειδησεογραφία, υποχρέωσαν την Πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, να συστήσει γραφεία ενδοοικογενειακής βίας.

Η επιδείνωση των δεικτών αποδίδεται στην αύξηση γενικότερα των κρουσμάτων βίας αλλά παράλληλα και στην αύξηση του αριθμού των θυμάτων που αποφασίζουν να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας στις διωκτικές αρχές.

Ο Διευθυντής Αστυνομίας Λασιθίου Μιχάλης Τσιριλάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι τον Ιούλιο και συγκεκριμένα μέχρι 26 Ιουλίου, που έχει συγκεντρωμένα στοιχεία, υπήρξαν 14 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έφτασαν ως το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας. Τα θύματα στις περιπτώσεις αυτές ήταν 5 άνδρες και 9 γυναίκες. Οι δράστες των περιστατικών αυτών ήταν 15, από τους οποίους οι 10 άνδρες και οι 5 γυναίκες… Οι περισσότεροι, οι 11, ήταν άνω των 45 ετών. Οι 12 ήταν ημεδαποί και 3 αλλοδαποί. Οι 10 (7 άνδρες, 3 γυναίκες) από τους 15 συνελήφθησαν. Οι άλλοι ήταν εκτός αυτοφώρου, σε κάποιες δε περιπτώσεις δεν εντοπίστηκαν οι δράστες.

Όπως εξήγησε ο Διευθυντής Αστυνομίας Λασιθίου, από τις παραπάνω περιπτώσεις κανένα περιστατικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «βαρύ».

Αν και όλα διώκονται αυτεπάγγελτα, στα περισσότερα από τα παραπάνω περιστατικά, τα ίδια τα θύματα κατήγγειλαν την άσκηση βίας εις βάρος τους και ζήτησαν τη δίωξη του δράστη. Υπήρξε ένα περιστατικό που περίοικοι κατήγγειλαν, ακούγοντας φασαρία και φωνές από ένα σπίτι, αλλά η Αστυνομία που επενέβη, διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε άσκηση βίας από μητέρα προς παιδιά, όπως ερμηνεύτηκε από τους γείτονες, απλά φωνές προς συμμόρφωσή τους… Η Αστυνομία πάντως επεμβαίνει και εξετάζει κάθε περιστατικό το οποίο πέφτει στην αντίληψή της με οποιοδήποτε τρόπο, τόνισε ο Διευθυντής.

Κουμπί «πανικού»
Το «panic button» ή «κουμπί πανικού», είναι μια εφαρμογή που εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο με τρόπο τέτοιο ώστε το θύμα να μπορεί να το πατήσει απλά και εύκολα ώστε να ενημερώσει το ταχύτερο δυνατόν την Αστυνομία ότι βρίσκεται σε κίνδυνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η εφαρμογή, όπως είπε ο κ. Τσιριλάκης ξεκίνησε να είναι διαθέσιμη με την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας, στις 12 Ιουνίου. Δύο μόνο τέτοια «κουμπιά πανικού» έχουν χορηγηθεί από το τοπικό γραφείο, κατόπιν αιτήσεως των θυμάτων (και οι δύο είναι γυναίκες), αλλά δεν έχουν «πατηθεί» μέχρι στιγμής.

Πηγή: anatolh.com

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook