Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: “Στον αέρα οι εργαζόμενοι των θυγατρικών εταιρειών του FTI”
“Κυριολεκτικά στον αέρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι των θυγατρικών εταιρειών του FTI, του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση πτώχευσης της εταιρείας”, αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο όμιλος απασχολούσε συνολικά 150 εργαζόμενους στο ταξιδιωτικό πρακτορείο «Meeting Point Hellas» θυγατρική της FTI, εκ των οποίων 100 άτομα στο Ηράκλειο Κρήτης.
Όπως σημειώνει ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Νίκος Μανουσάκης:
Επίσης, 2.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους σε ξενοδοχειακές μονάδες, που διαχειριζόταν ο όμιλος σε Κω, Ρόδο και Κέρκυρα. Οι εργαζόμενοι αυτοί ζουν την αβεβαιότητα του να μείνουν χωρίς εισόδημα και δουλειά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση απόλυσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πάρουν δεδουλευμένα και αποζημίωση, λόγω του Πτωχευτικού Κώδικα που ευνοεί τράπεζες και κράτος. Στον αέρα βρίσκεται και η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι εποχιακοί εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μη δικαιούνται ταμείο ανεργίας.
Την ίδια στιγμή, το γερμανικό κράτος έχει δεσμεύσει όλη την περιουσία του ομίλου και των θυγατρικών εταιρειών του και οι συνέπειες της πτώχευσης επηρεάζουν ευρύτερα εργαζόμενους, ιδιαίτερα ξενοδοχοϋπαλλήλους, εξαιτίας της ακύρωσης του συνόλου των κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες που συνεργάζονταν με τον συγκεκριμένο όμιλο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ξενοδοχείου «Kiani Βeach Resort» στα Χανιά, που είχε αποκλειστικό συμβόλαιο κρατήσεων με τον συγκεκριμένο ταξιδιωτικό πάροχο.
Επιβεβαιώνεται και με αυτή την περίπτωση πόσο σαθρό είναι το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ για τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης και την αύξηση της «εξωστρέφειας» της οικονομίας. Και μόνο ο απόηχος της κήρυξης χρεοκοπίας ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς κολοσσούς της Γερμανίας, της FTI Touristik θυμίζει πόσο εύκολο είναι να εκτροχιαστεί η «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», ο τουρισμός, με τις συνέπειες να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Αρκεί μια διεθνής οικονομική κρίση για να γίνουν τα «απάνεμα λιμάνια» ξέρες…
Αυτή την πολιτική της «εξωστρέφειας», για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, την στηρίζει και η περιφερειακή αρχή Κρήτης, η οποία διαφημίζει τα «ρεκόρ» που καταγράφει ο τουρισμός, στηρίζει τους τουριστικούς ομίλους, αλλά δεν έχει εκφράσει – τουλάχιστον δημόσια- συμπαράσταση στους εργαζόμενους της FTI και στήριξη των δικαιωμάτων τους.
Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την περιφερειακή αρχή για τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να γίνει άμεσα παρέμβαση στην κυβέρνηση για να πάρει μέτρα ώστε :
⦁ Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές, για όλη την τουριστική σεζόν στο τουριστικό πρακτορείο Meting Point Hellas και σε όποια ξενοδοχεία της Κρήτης επηρεάζονται από την πτώχευση. Ταυτόχρονα, να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας όλων των εργαζομένων, χωρίς καμιά βλαπτική μεταβολή, με όποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς τελικά καταληχθεί αυτό να γίνει.
⦁ Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις, επίδομα αδείας, αποζημίωση άδειας, δώρο Χριστουγέννων και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Επιπλέον, τα απαραίτητα ένσημα για ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Για τους εποχιακούς εργαζόμενους του ομίλου με σύμβαση ορισμένου χρόνου, να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλο το διάστημα της σύμβασης και να υπάρξει πάγωμα οφειλών όλων των εργαζομένων του ομίλου σε εφορία, δήμους, λογαριασμούς ρεύματος – νερού και σε τράπεζες. Έκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης όλων των εργαζομένων μέχρι να ξαναπιάσουν εργασία.