Λαγοκέφαλοι: Γιατί φέτος θα έχουμε ”επέλαση” στην Κρήτη – Πάνω από 4.500 € ζημιά για κάθε ψαρά

Δημοσιεύτηκε στις 27/04/2023 15:52

Λαγοκέφαλοι: Γιατί φέτος θα έχουμε ”επέλαση” στην Κρήτη – Πάνω από 4.500 € ζημιά για κάθε ψαρά

Τεράστια οικονομική ζημία έχουν υποστεί οι ψαράδες στην Κρήτη από την εισβολή λαγοκεφάλων και λεοντόψαρων, καθώς όχι μόνο καταστρέφουν τα εργαλεία και τα δίχτυα, αλλά και εξαφανίζουν τα αλιεύματα, αφήνοντας τους αλιείς χωρίς εισόδημα.

Σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης όπου αναζητήθηκαν λύσεις καθώς όπως όλα δείχνουν τα είδη εισβολείς θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυξάνονται οι πληθυσμοί

Όπως επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη η βιολόγος του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ Παναγιώτα Περιστεράκη μιλώντας για το θέμα “επειδή η Κρήτη είναι πάνω στο μονοπάτι της μετανάστευσης αυτό που λέμε λεσεψιανών ειδών που έρχονται από το Σουέζ και εξαπλώνονται στην ανατολική Μεσόγειο και επειδή με την κλιματική αλλαγή έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες αυτά τα είδη που έρχονται από την Ερυθρά θάλσσα βρίσκουν εδώ κατάλληλες συνθήκες όσο περνούν τα χρόνια και με την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθυσμός. Ο λαγοκέφαλος επειδή δεν έχει εχθρούς στη Μεσόγειο έχει μεγάλους πληθυσμούς σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη. Φέτος πλέον που δεν έχουμε καθόλου χειμώνα ,περιμένουμε ότι φέτος το καλοκαίρι, θα έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των πληθυσμών αυτών”.

Σύμφωνα με την κ.Περιστεράκη “επέλαση” των λεοντόψαρων έχει παρατηρηθεί και στη νήσο Χρυσή.

4.500 ευρώ ζημιά και χαμένα μεροκάματα
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί οι οικονομικές συνέπειες για τους ψαράδες είναι μεγάλες αφού όπως ανέφερε η κ. Περιστεράκη “οι ψαράδες έχουν ένα επιπλέον κόστος για αλιευτικά εργαλεία που κατά μέσο όρο είναι 3.000 ευρώ το χρόνο, έχουν ένα κόστος από απώλεια εμπορικών αλιευμάτων που εμείς το υπολογίζουμε στα 1.500 ευρώ το χρόνο – μπορεί να είναι και παραπάνω γιατί μετράμε μόνο αυτά που έχουν αφήσει τα υπολείμματά τους στα δίχτυα- επίσης οι ψαράδες έχουν περίπου 43 χαμένα μεροκάματα το χρόνο για να επισκευάσουν τις ζημιές στα δίχτυα τους και φυσικά έχουν κι άλλες συνέπειες όπως το ότι πρέπει να αλλάξουν την αλιευτική τους τακτική για να αποφύγουν τους λαγοκέφαλους“.

Μάλιστα η βιολόγος χαρακτήρισε σταδιακά μη βιώσιμη την κατάσταση των αλιέων. Οι ειδικοί έχουν ήδη καταλήξει σε μια σειρά από προτάσεις για να αντιμετωπιστούν οι εισβολείς όπως η στοχευμένη αλιεία και ειδικές παγίδες για να περιοριστεί ο πληθυσμός τους, ωστόσο η έρευνα για το θέμα συνεχίζεται.

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook