Λ.Τζούμης – Αντιστράτηγος ε.α: «Kάθε συμβιβασμός θα περιλαμβάνει παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αφού μόνο η Τουρκία διεκδικεί από την Ελλάδα»

Δημοσιεύτηκε στις 20/11/2024 18:45

Λ.Τζούμης – Αντιστράτηγος ε.α: «Kάθε συμβιβασμός θα περιλαμβάνει παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αφού μόνο η Τουρκία διεκδικεί από την Ελλάδα»

Την άποψη πως κάθε συμβιβασμός θα περιλαμβάνει παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αφού μόνο η Τουρκία διεκδικεί από την Ελλάδα, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάμπρος Τζούμης

Ο κ. Τζούμης, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά σημειώνοντας πως: « Η Τουρκία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, λόγω της διάθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών να βλέπουν τα πράγματα στην περιοχή μέσα από το μάτι του Ισραήλ, εφόσον οι σχέσεις της με το Ισραήλ δεν είναι καλές. Χωρίς, όμως να συμβαίνει ότι δεν θα αλλάξει αυτό. Τώρα σε ότι αφορά τα δικά μας. Υπάρχουν ανησυχίες και προβληματισμοί για το τι γίνεται με τα ελληνοτουρκικά. Εμείς δεν διεκδικούμε κάτι από την Τουρκία κι αυτό είναι το πρόβλημα. Πράγματι σε μια διαπραγμάτευση, χρειάζεται ένας συμβιβασμός. Αν όμως εμείς πάμε σε αυτόν, θα χάσουμε γιατί δεν ζητάμε κάτι από την Τουρκία. Κάθε συμβιβασμός θα περιλαμβάνει παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αφού μόνο η Τουρκία διεκδικεί από την Ελλάδα. Παράλληλα με τα όσα μαθαίνουμε συζητούνται πράγματα που δεν μαθαίνουμε κι αυτό φαίνεται να δημιουργεί προβληματισμό για το τι συμβαίνει με τα ελληνοτουρκικά.  Δεν προχωράμε με την εξόρυξη των υδρογονανθράκων και τις έρευνες,  ούτε στην επέκταση χωρικών υδάτων προχωράμε, ενώ θα έπρεπε. Υπάρχουν ερωτηματικά που προβληματίζουν για την ελληνική διπλωματία. Χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα,  η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε έτοιμη, ακόμη να πάμε και σε Πόλεμο. Κατά βάθος δεν θέλει ούτε εκείνη τον πόλεμο, άρα δεν πρέπει να επιχειρήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία.

Για τις εκατέρωθεν βολές Ουκρανίας, Ρωσίας, ο κ. Τζουμης, σημείωσε πως: «Είναι μία κλιμάκωση πρωτοφανής, η οποία δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμούς, σε ότι αφορά το λόγο που τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να δώσουν το ελεύθερο στην Ουκρανία, να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους και το λόγο που τώρα, αποφάσισαν να στείλουν στην Ουκρανία, τις νάρκες κατά προσωπικού. Φαίνεται ότι ο κ. Biden, θέλει να εξωθήσει τον κ. Πούτιν στο να αντιδράσει και να εγκλωβίσει τον Trump, που αναλαμβάνει σε 2 μήνες, για να μην προχωρήσει σε μία διαπραγμάτευση. Δηλαδή, θέλει κλιμάκωση και συνέχιση του πολέμου.»

Για το αν συγκρούονται 2 κόσμοι στις ΗΠΑ, του κόσμου που επιθυμεί τον πόλεμο κι εκείνου που δεν την επιθυμεί, σημειώνοντας πως: «Σε μία πολεμική  σύγκρουση υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι επωφελούνται από αυτή, όπως είναι οι εταιρείες που πουλάνε οπλικά συστήματα, οι μισθοφόροι. Υπάρχουν πολιτικά συμφέροντα που κρύβονται από πίσω. Αλλά τουλάχιστον για την ώρα φαίνεται ότι η νυν κυβέρνηση των ΗΠΑ, επιθυμεί συνέχιση του πολέμου, διότι δεν έχει κανένα νόημα, να δώσουμε το ελεύθερο στην Ουκρανία, να χτυπήσουν με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, διότι δεν αλλάζει κάτι επί του πεδίου. Τα πλήγματα, με τους πυραύλους, δεν φέρνουν αλλαγές σε ότι αφορά, τα εδάφη που έχει η Ρωσία. Για να πάρεις πίσω τα εδάφη αυτά. Αν είχε δηλαδή στρατηγικό χαρακτήρα αυτή η κίνηση, χρειάζονται εφεδρείες, χρειάζεται προσωπικό. Άρα νομίζω ότι ο στόχος του Βiden, είναι να προκαλέσει Ρωσία ώστε να αντιδράσει με ένα δυσανάλογο τρόπο ακόμη,  ενδεχομένως και με ένα πυρηνικό όπλο. Περιμένουμε την αντίδραση της Ρωσίας, η εκτίμηση μου είναι ότι ο Πούτιν, θα το σκεφτεί καλά, πριν για να πάει σε μία κλιμάκωση. Ενδεχομένως, να ανταποδώσει κι αυτός με  αεροπορικές προσβολές και συμβατικά όπλα, μέχρι να περάσει ο καιρός, να αναλάβει ο Τραμπ.»

Για την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και τι σημαίνει ο κ. Πούτιν, σημειώνει: «Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, είναι μικρής ισχύος σε σχέση με εκείνα που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Μπορούν, όμως να προκαλέσουν  μαζικές απώλειες σε σχηματισμούς μάχης. Κυρίως,  γι αυτό χρησιμοποιούνται. Προφανώς, αν ένα τακτικό πυρηνικό πέσει μέσα σε κατοικημένη περιοχή, θα προκαλέσει πολύ μεγάλες απώλειες και σε αμάχους.»

Για το αν βρισκόμαστε μακριά, από αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Τζούμης αναφέρει: «Ναι, νομίζω, είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο, παρόλο που η Ρωσία, χρησιμοποιεί το κομμάτι των πυρηνικών και σαν διαπραγματευτικό χαρτί.»

Για το ρόλο της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, σε αυτή τη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο κ. Τζούμης τονίζει πως: «Δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει κάτι σημαντικό. Απλά τώρα γίνεται μια προσπάθεια της Ρωσίας να πάρει ό τι περισσότερο μπορεί και κυρίως, να επαναφέρει τα σύνορα στο Κούρσκ, πριν ανέβει στην εξουσία ο Τράμπ, γιατί τότε θα έχουμε εξελίξεις. Η Κίνα, ως ο βασικός ανταγωνιστής των Ηνωμένων Πολιτειών στο κομμάτι το εμπορικό τουλάχιστον βρίσκεται στην πλευρά της Ρωσίας. Η στήριξη της Βόρειας Κορέας, όμως περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, διότι αν ο Πούτιν είναι ένας ορθολογικός παίκτης, όσον αφορά την χρήση των πυρηνικών όπλων, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Βόρεια Κορέα και τον Κίμ Γιονγκ Ούν.»

Για τις εξελίξεις που δρομολογούνται όταν θα αναλάβει ο Τράμπ ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κ. Τζούμης, επισημαίνει πως:  «Νομίζω, το έχει πει ο κ. Ζελένσκι, πως, αν σταματήσει η βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, εμείς θα ηττηθούμε. Ο Τράμπ, έχει δηλώσει, ότι θα σταματήσει τον πόλεμο. Επομένως, θα ασκηθούν πιέσεις και στον Ζελένσκι και στην πλευρά της Ρωσίας να πάνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήδη, το Ρόιτερς, ανακοίνωσε, ότι  υπάρχει κάποια επικοινωνία και μια πρόθεση του Πούτιν να πάει σε κάποια  συμφωνία, με το δεδομένο, ότι δεν θα επιστρέψει αυτά τα οποία έχει κερδίσει από εδάφη δηλαδή, αλλά η Ουκρανία θα παραμείνει ουδέτερη. Είναι δύσκολο η Ουκρανία να αποδεχτεί τον εδαφικό της ακρωτηριασμό αλλά θα είναι σε πολύ δύσκολη θέση, αν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του νέου Αμερικανικού Προέδρου.»