Κυριάκος Κώτσογλου: Η τουριστική χρονιά «θα παιχτεί» το Φθινόπωρο

Δημοσιεύτηκε στις 12/08/2023 21:30

Κυριάκος Κώτσογλου: Η τουριστική χρονιά «θα παιχτεί» το Φθινόπωρο

Το φράγμα των 800.000 επιβατών έσπασε τον Ιούλιο το αεροδρόμιο Ηρακλείου, καταγράφοντας νέο ρεκόρ εποχών, όμως συνεχίζεται η γκρίνια από τους επιχειρηματίες του τουρισμού η οποία ξεκίνησε από τον Μάιο, αφού οι προσδοκίες τους για μια καλύτερη σεζόν σε σχέση με πέρυσι δεν επιβεβαιώνονται.

Τα επίσημα στοιχεία του αερολιμένα της Κρητικής πρωτεύουσας, δείχνουν αύξηση επιβατών στις απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό τον Ιούλιο που ανέρχεται σε 4,36% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, που μεταφράζεται σε 723.779 επισκέπτες. Η άνοδος στις αφίξεις εσωτερικού είναι εντυπωσιακή και φτάνει το 22,9% και 78.000 επιβάτες, σημαντικό ποσοστό από τους οποίους είναι ξένοι τουρίστες. Στο σύνολο τους οι αφίξεις στο Ηράκλειο, που είναι η κύρια πύλη τουριστών στην Κρήτη, σημείωσαν άνοδο το μήνα που μας πέρασε κατά 5,93%.

Εκτιμάται επίσης, ότι η Κρήτη υποδέχτηκε ένα αριθμό ξένων που ακύρωσαν τις διακοπές τους στη Ρόδο τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών.

Ποιοι τουρίστες στήριξαν τη Κρήτη

Στα περυσινά περίπου επίπεδα κινήθηκαν όλες οι κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού στην Κρήτη, με τη μείωση που έδειχναν οι προγραμματισμένες θέσεις από Γερμανία να μην είναι τόσο μεγάλη για τον Ιούλιο και τα κλείνει στο -3,4%. Σε απόλυτους αριθμούς το νησί επισκέφτηκαν 177.000 Γερμανοί τουρίστες, που παραμένουν πρώτοι, με τεράστια διαφορά από τους δεύτερους που είναι οι Βρετανοί και ανήλθαν, ελαφρώς μειωμένοι σε 96.500.

Τρίτοι σε αριθμούς επισκεπτών ήταν οι Γάλλοι με 82.200 που κατέγραψαν αύξηση σε σχέση με πέρυσι και ακολούθησαν οι Πολωνοί με 43.000, με την πεντάδα να συμπληρώνουν οι Ολλανδοί. Ψήφο εμπιστοσύνης στη Κρήτη έδωσαν παραδοσιακά οι Ιταλοί, οι Βέλγοι, οι Ισραηλινοί και οι Αυστριακοί με ίδια νούμερα με πέρυσι αλλά και οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου φτάνουν επισκέπτες για να περάσουν τις διακοπές τους στην Κρήτη επισκέπτες από πάνω από 45 χώρες.

Τι θα γίνει τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος αναμένεται ακόμη πιο ενισχυμένος για την Κρήτη, με τις προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό να φτάνουν τις 680.000 νούμερο που δεν περιλαμβάνει τις πτήσεις που είναι αμιγώς τσάρτερ. Οι θέσεις είναι περισσότερες από ότι τον Ιούλιο και δείχνουν αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 1,1%. Οι Γερμανοί είναι και πάλι πρώτοι με διπλάσια σχεδόν νούμερα από τους Βρετανούς που είναι δεύτεροι και ακολουθούν Γάλλοι, οι Ολλανδοί και Ισραηλινοί.

Οι τουρίστες μένουν λιγότερο καιρό

Τα ξενοδοχεία αλλά και κάθε είδους καταλύματα στην Κρήτη απολαμβάνουν πολύ υψηλές πληρότητες, όμως υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα δωμάτια. Κύκλοι της αγοράς λένε ότι η μέση παραμονή έχει μειωθεί και άρα είναι μειωμένες οι διανυκτερεύσεις και κατά συνέπεια τα έσοδα. Η μείωση στη μέση παραμονή σημαίνει ότι οι επισκέπτες επιλέγουν να μείνουν λιγότερο χρόνο προκειμένου να μειώσουν το κόστος του πακέτου. Η κίνηση στα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα πάντως εξακολουθεί να κρίνεται από τους επαγγελματίες μη ικανοποιητική, ενώ και τα χρήματα που ξοδεύονται εκτός ξενοδοχείων θεωρούνται περιορισμένα σε σχέση με πέρυσι.

Ο  Κυριάκος Κώτσογλου προβλέπει ρεκόρ

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης,  Κυριάκος Κώτσογλου, μιλώντας στο NEWS 24/7, τονίζει ότι η αύξηση του Ιουλίου δεν είναι ότι πιο αναμενόμενο. «Μια αύξηση 4,36% στις (Διεθνείς) αφίξεις του Αεροδρομίου Ηρακλείου τον Ιούλιο του 2023, που φτάνει στο 5,93% μαζί με τις πτήσεις εσωτερικού, που είναι κατ’ ουσία επιβάτες εξωτερικού, δίνουν μια αύξηση (χονδρικά) της τάξης των 100.000 επιβατών σε σχέση με το θρυλικό για τους «άλλους» 2019 και μια αύξηση της τάξης των 50.000 επιβατών σε σχέση με το «δικό μας» έτος αναφοράς που είναι πλέον το 2022, κι αυτό δεν είναι ότι πιο αναμενόμενο».

Όπως ο ίδιο λέει, σε ένα Αεροδρόμιο όπως του Ηρακλείου, «θα ορκιζόμαστε ότι δεν θα «σήκωνε» παραπάνω κόσμο αυτό τον Ιούλιο! Αν έχουμε και μια μεσοσταθμική αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 3,5%, τον ίδιο μήνα στο Ρέθυμνο π.χ. που τις μετράει, τότε, αυτό θα δώσει στο «εμβαδόν» των εισπράξεων περί τις 350.000 επιπλέον διανυκτερεύσεις μόνο στο Ρέθυμνο. Παρότι ο συγκεκριμένος δείκτης της μέσης διανυκτέρευσης είναι «ρευστός» από τόπο σε τόπο, ακόμα και μέσα στην Κρήτη, βλ. Ελούντα, δεν φαίνεται να «ασθενεί» βαρύτατα».

Πως εξηγείται η «έκρηξη» του 2022

Ο κος Κώτσογλου λέει ότι, το ότι το 2022 ήταν χρονικά ορόσημο σε σχέση με την δαπάνη, μετά από 2 χρόνια πανδημίας, εγκλεισμού και αποταμίευσης, φαινόμενο το οποίο γνωρίζαμε. «Το ότι εκτός την αναμενόμενη εκλογίκευση των δαπανών το 2023 θα είχαμε επιπλέον επιβαρυντικές παραμέτρους όπως ο πληθωρισμός κι η Ευρωπαϊκή ύφεση, δεν το περιμέναμε, αλλά σε κάθε περίπτωση η ανά ημέρα δαπάνη δεν πάει κακά! Δεν λέω ότι πάει εξαίσια, λέω, δεν πάει κακά… Επίσης, τα αεροπορικά εισιτήρια που είναι ακόμα ψηλά, κι ίσως παραμείνουν, θα συνεχίσουν να οδηγούν σε λύσεις «πακέτου» που όλοι ξέρουμε προς τα που κατευθύνει και γιατί γκρινιάζει η εστίαση».

Εξηγώντας το τι συμβαίνει στην εστίαση ο κος Κώτσογλου υποστηρίζει ότι εκεί υπάρχει ύφεση: «Στην εστίαση κι αν υπάρχει ύφεση, από πολλές «μπάντες», από τους All Inclusers, που πλέον δεν έχουν διάθεση να ξοδέψουν πιο πολλά, από τους «περιπατητές» Air-BNBδες που δεν σταματάνε και από τους «πετσοκομμένους» Ευρωπαίους που δεν το ρίχνουν, πλέον τόσο «έξω» όσο το 2022 ή και την Πανδημία όπου νοίκιασαν, έφαγαν, ήπιαν και ξόδεψαν, σα να μην υπάρχει «αύριο».

Τι θα γίνει με τα έσοδα

«Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο στην αρχή αγωνιούμε για τις αφίξεις, αλλά, αυτό το άγχος μας φεύγει μήνα με το μήνα, σωστά;», ανατωτιέται ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κρήτης, τονίζοντας ότι: «Στη συνέχεια του χρόνου αγωνιούμε για το έσοδο και αυτό πάλι δείχνει να πηγαίνει στα 21 δισ. ευρώ φέτος σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας, άρα η Κρήτη του 20% του εθνικού τουριστικού «κορβανά», θα φτάσει στα 4,2 δισ;

Στο τέλος, πράγματι, αγωνιούμε για το GOP μας, ή το EBIDTA μας ή τι θα μείνει στην τσέπη μας και αυτό θα έχει μια «κρισούλα», αλλά, εμείς θέλουμε χρονιές όπου όλοι και όλα, άπαντες, ξενοδοχεία, δωμάτια, καταλύματα, σπίτια, υπόγεια, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, καφετέριες, ταξί, αυτοκίνητα, Spa, ξεναγοί κι ότι άλλο μένει, όλοι και όλα να έχουν αύξηση! Μάλλον δε γίνεται αυτό, ειδικά όταν η προσφορά έχει ξεφύγει κι η ζήτηση αυξήθηκε λιγότερο.

Η χρονιά «θα παιχτεί» το Φθινόπωρο

Ο Κυριάκος Κώτσογλου εκτιμά, ότι δεν μπορούμε να «απαιτούμε» η ζήτηση να ξεπερνάει κάθε υπερπροσφορά με κάθε τρόπο, ειδικά σε μια Ευρώπη σε ύφεση. «Αν είχα να παρακαλέσω κάτι το Θεό, δεν θα ήταν για τον «πατημένο» Αύγουστο, αλλά για τους Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, όπου εκεί θα παιχτεί η χρονιά. Ο κλάδος έχει να διεκδικεί είναι η αλήθεια (αύξηση κονδυλίων αναπτυξιακού και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ευελιξία στις βίζες, θεσμικό πλαίσιο βραχυχρόνιας μίσθωσης, υποδομές, υποδομές, υποδομές, …) αλλά, εγώ νομίζω ότι η χρονιά θα έπρεπε – ελπίζω ως το τέλος – να μας κάνει ανήσυχα ευτυχισμένους».

Πρόβλεψη για ρεκόρ

Η πρόβλεψη του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης,  Κυριάκου Κώτσογλου για φέτος είναι η εξής: «Θα πάμε σε μια χρονιά ρεκόρ, σε αφίξεις και έσοδα, αλλά με μικρότερη κερδοφορία συνολικά και ανά ΑΦΜ, αλλά με περισσότερους να δουλεύουν στον τουρισμό, να έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα και διασπορά που ελπίζουμε να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα με «κόρες οφθαλμών» την αειφορία και αυθεντικότητά μας».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook