Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο Πρόσφυγες του Μανώλη Συλλιγάρδου

Δημοσιεύτηκε στις 16/10/2019 10:06

Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο Πρόσφυγες του Μανώλη Συλλιγάρδου

Το βιβλίο Πρόσφυγες, Σμύρνη – Συρία Δύο Κόσμοι με Κοινή Μοίρα του συγγραφέα και Διευθυντή Δασών Ν. Λασιθίου Μανώλη Συλλιγάρδου, μπορούν να προμηθευτούν πλέον οι αναγνώστες στα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Μιλώντας στον Politica89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο κ. Συλλιγάρδος αναφέρθηκε στο συγγραφικό του έργο που αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο σύμφωνα με το συγγραφέα, δείχνει ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών δεν είναι ένα σύγχρονο γεγονός αλλά διαχρονικό.

Πρόσφυγες, Σμύρνη – Συρία  Δύο Κόσμοι με Κοινή Μοίρα 

Δυο οικογένειες, δυο διαφορετικές ιστορικές περίοδοι, μια κοινή μοίρα. Όταν ο Χασάν και η αποδεκατισμένη οικογένειά του αναγκάζονταν να αφήσουν τα πάτρια εδάφη της Συρίας, κανείς τους δεν φανταζόταν πως τα όσα θα συναντούσαν στη διάρκεια της πορείας τους θα άλλαζαν τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Πατώντας στα ιστορικά χνάρια της οικογένειας Αμπατζόγλου, που έζησε στη Σμύρνη και βίωσε τον διωγμό του 1922, με τα μέλη που επέζησαν να μετρούν ακόμη τις πληγές τους, οι πρόσφυγες της Συρίας «διηγούνται» μια νεότερη ιστορία ξεριζωμού. Έναν αγώνα για επιβίωση και μια προσπάθεια για αξιοπρεπή ζωή.

Σμύρνη, Πειραιάς, Αθήνα, Θεσσαλονίκη.
Συρία, Τουρκία, Λέσβος, Αθήνα, Ειδομένη, Σκόπια, Μόναχο.

Δυο οικογένειες θα βρεθούν στον δρόμο με διαφορά ενενήντα χρόνων, με τις αποφάσεις τους, ωστόσο, να κρίνουν τις ζωές τόσο των ίδιων, όσο και των ανθρώπων γύρω τους.

Η μοίρα και το παρελθόν θα ενώσουν με μια αναπάντεχη «συγγένεια» τους ξεριζωμένους, ενώ οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν μπροστά σε ένα ιστορικό έργο Τέχνης: τον πίνακα του Ντελακρουά που απεικονίζει την καταστροφή της Χίου.

Αναφερόμενος στο βιβλίο του ο κ. Συλλιγάρδος επισημαίνει πως: “Το βιβλίο μου όμως εξειδικεύεται στην περιοχή της Σμύρνης και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι άνθρωποι στις περιοχές αυτές, ακόμα και σήμερα πονούν, αναγκάζονται να αφήσουν την πατρίδα τους και να μεταναστεύουν. Το Μεσανατολικό ζήτημα ζει και βασιλεύει, γι αυτό και στο βιβλίο μου όλα αυτά   έρχονται σε παράλληλο συνειρμό μεταξύ τους, αλληλοεμπλέκονται οι φανταστικοί μου ήρωες με τα ιστορικά πρόσωπα και τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Άλλωστε είμαστε όλοι εν δυνάμει πρόσφυγες καθώς και στη χώρα μας κάποια στιγμή μπορεί να γίνει πολεμική σύρραξη και να έρθουμε στην θέση των κρατών της μέσης Ανατολής. Το προσφυγικό στο βιβλίο μου δεν έχει να κάνει με το  πολιτική του υπόσταση, το βιβλίο μου επικεντρωνεται στο πόνο στην θλίψη την οδύνη αυτών των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή και τύχη. “

Λίγα λόγια για τον Μανώλη Συλλιγάρδο

O Mανώλης Συλλιγάρδος, με καταγωγή από τη Βουλισμένη της Νεάπολης Κρήτης, γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της επαρχίας Μεραμπέλλου Λασιθίου. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Υπηρετεί στη Δασική Υπηρεσία ως Δασολόγος από το 1985 και σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Διευθυντής Δασών Νομού Λασιθίου.

Αναφερόμενος στο πως αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή ο κ. Συλλιγάρδος αναφέρει πως: “Ο κάθε άνθρωπός έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα τελευταία χρόνια ανακάλυψα τη συγγραφή, μέσα από αυτή θέλω να εκφράσω τα συναισθήματα μου, να εγείρω προβληματισμούς κι απορίες, δεν θέλω να παρασύρω τον αναγνώστη με την άποψη μου, θέλω μέσα από τα βιβλία μου ο αναγνώστης να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.”

Η Κραυγή του Λύκου

“Ο κάθε Έλληνας και Κρητικός έχει ζήσει ή ακούσει για την Γερμανική κατοχή και αποτέλεσαν ερέθισμα για τη συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου με τίτλο “Η κραυγή του λύκου”. Τα ωμά περιστατικά βίας και ο ναζισμός της Γερμανικής κατοχής  δεν απέχουν πολύ από αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη Συρία. Υπάρχουν και στην “κραυγή των λύκου”, μνήμες και γεγονότα όπου τα ιστορικά πρόσωπα εμπλέκονται με φανταστικούς κατασκευασμένους ήρωες που μπαίνουν στο συγκεκριμένο χωροχρόνο δηλαδή τα ιστορικά πρόσωπα και τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν”, σύμφωνα με τον κ. Συλλιγάρδο.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του Συγγραφέα και Διευθυντή Δασών Ν. Λασιθίου Μανώλη Συλλιγάρδου στον Politica89.8: