Ξέσπασμα ΔΑΚΕ/ ΓΣΕΕ: Ο Υπουργός Εργασίας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και ψεύδεται
Την πεποίθηση πως ο Υπουργός Εργασίας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και ψεύδεται , εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα Νίκος Κιουτσούκης.
Ο κ. Κιουτσούκης, εξέφρασε τις αντιδράσεις του για το εργασιακό Νομοσχέδιο. Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι, ενώ στην Ε.Ε. η συζήτηση κινείται προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην Ελλάδα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει παρεμβάσεις που θα μειώσουν το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα. «Το εργασιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις με θετικό πρόσημο, όπως η εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης εργατοτεχνίτη – υπαλλήλου, η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι ρυθμίσεις αναβάθμισης του πλαισίου προστασίας για την τηλεργασία (εθελοντικός χαρακτήρας – δικαίωμα στην αποσύνδεση – ανάληψη κόστους από τον εργοδότη), η ενσωμάτωση (ταχεία και στα ανώτατα όρια) της Οδηγίας 1158/2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, η κύρωση των συμβάσεων της ΔΟΕ 190 για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας (η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες) και η 187 για την προώθηση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.»
Για την Διευθέτηση του χρόνου εργασίας ο κ. Κιουτσούκης, υπογραμμίζει πως: « Με δεδομένη την ισχύ του εργοδότη και την ανάγκη του εργαζομένου για διατήρηση ή εύρεση εργασίας, η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εκτός δηλαδή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που προβλέπει την προϋπόθεση της ύπαρξης συλλογικής ρύθμισης (ΣΣΕ ή ειδική συλλογική συμφωνία), θα μετατραπεί σε απόλυτη υιοθέτηση της βούλησης της επιχείρησης. Δεν θα πρόκειται για συμφιλίωση της εργασιακής με την ιδιωτική ζωή, αλλά για έμμεση ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος, ειδικά σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας και μεγάλης επισφάλειας.»
Ο κ. Κιουτσούκης, αναφέρθηκε στην διάταξη περί απαγόρευσης υπογραφής οικονομικών όρων στην ΕΓΣΣΕ, υποστηρίζοντας πως αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στη συλλογική αυτονομία και στον κοινωνικό διάλογο, καθώς ισχυροποιεί τις απόψεις περί δογματισμού, κρατισμού, που αποτελούν αντιλήψεις μιας άλλης εποχής.
Ο κ. Κιουτσούκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και στην διάταξη περί υποχρεωτικής λειτουργίας των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σε ποσοστό 33% σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως επεσήμανε: «Η διάταξη περί υποχρεωτικής λειτουργίας των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σε ποσοστό 33% σε απεργιακές κινητοποιήσεις καθιστά αδύνατη την απόφαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος και έσχατου όπλου των εργαζομένων, δηλαδή της προκήρυξης απεργίας, καθώς για τη λειτουργία τους θα απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 60% των εργαζομένων! Ακόμη, μια τέτοια διάταξη αφενός νομιμοποιεί ισχυρούς απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, αφετέρου απαγορεύει στα συνδικάτα να αποφασίζουν κινητοποιήσεις.»
Ο κ. Κιουτσούκης, παρά το γεγονός ότι ανήκει στη ΔΑΚΕ που πρόσκειται στην κυβέρνηση, υποστήριξε πως: «Βρισκόμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε το συμφέρον των εργαζομένων, για αυτό το λόγο έχουμε εκλεχθεί κι αυτό θα κάνουμε κάθε φορά που υπάρχει κάτι που τους θίγει όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ο Υπουργός Εργασίας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και ψεύδεται. »