Ξεπερνούν τις 30.000 οι μαθητές που εκπαιδεύτηκαν, από το πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής της Τροχαίας Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε στις 27/01/2024 11:44

Ξεπερνούν τις 30.000 οι μαθητές που εκπαιδεύτηκαν, από το πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής της Τροχαίας Ηρακλείου

Ξεκίνησε το 2018 από το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου και μέχρι σήμερα, μετρά 385 εκπαιδευτικές επισκέψεις κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, όπου έχουν εκπαιδευτεί 32.911 μαθητές. Ο λόγος για το Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής με αναφορά στους μαθητές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, τόσο από την πρωτοβάθμια όσο και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που σύμφωνα με τον διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου Στέλιο Καρακούδη «όχι μόνο σφυρηλατεί τη συμπεριφορά των νέων παιδιών για το μέλλον, αλλά διδάσκει και τους μεγαλύτερους σήμερα, “ μαθαίνοντας” οι ίδιοι από τους μικρότερους τους σωστούς τρόπους κυκλοφορίας στους δρόμους».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακούδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι στην εκκίνηση για τέτοιου είδους δράσεις, βρίσκεται η αναγνώριση διεθνώς, ότι η Παιδεία Οδικής Ασφάλειας είναι η στέρεη βάση για την επίτευξη επιμέρους στόχων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

«Η Παιδεία Οδικής Ασφάλειας συνδέεται με θετική στάση για την οδική ασφάλεια, με απόρριψη των επικίνδυνων συμπεριφορών στην οδήγηση, με την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος μέτρων οδικής ασφάλειας και με την αποδοχή τους από την κοινωνία. Η Παιδεία Οδικής Ασφάλειας αναφέρεται στην ουσιαστική καλλιέργεια της προσωπικότητας του ατόμου, στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του, στα ενδιαφέροντά του, στην αίσθηση ορίων και στις επιθυμίες του» σημείωσε ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, ο οποίος επισήμανε ότι εντός αυτού του πλαισίου και για να βελτιωθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας, το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής στοχεύει στη σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων παιδιών.

«Η διαπαιδαγώγηση αυτή θα πρέπει να υλοποιείται στον άνθρωπο, από τα νηπιακά του ακόμα χρόνια, ήτοι χρονική συγκυρία, κατά τα οποία η εντύπωση ήχου και εικόνας είναι πρωταγωνιστική. Είναι γνωστό ότι από τα πρώτα νηπιακά χρόνια οι πληροφορίες καταγράφονται ανεξίτηλες στον παιδικό εγκέφαλο. Τα παιδιά μαθαίνουν από εικόνες και παραδείγματα και διαπαιδαγωγούνται ανάλογα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακούδης, επισημαίνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Τροχαία Ηρακλείου έχει έρθει σε συνεργασία τόσο με την πρωτοβάθμια όσο και με τη δευτεροβάθμια διεύθυνση εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου και πραγματοποιεί επισκέψεις σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, που περιλαμβάνουν τρία διαφορετικά πρότζεκτ, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των εκπαιδευόμενων.

«Πρόκειται για διαδραστικές – βιωματικές δραστηριότητες που συνδέονται με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και σωστής συμπεριφοράς. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τα παιχνίδια τα σήματα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, πώς να κυκλοφορούν σωστά στο δρόμο, είτε κινούνται πεζοί, είτε ως επιβάτες σε ένα όχημα. Η διαδικασία αυτή κρατάει πάντα τα παιδιά σε εγρήγορση, κεντρίζει το ενδιαφέρον τους και έτσι αφομοιώνουν πολύ πιο γρήγορα τους χρήσιμους κανόνες και τις συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις» σημείωσε ο διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου, διευκρινίζοντας ότι «τα οφέλη μέσα από αυτές τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού είναι πολλαπλά και με άμεσα αποτελέσματα πολλές φορές. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα έχει τύχει αρκετοί γονείς παιδιών να μας πουν ότι τα παιδιά τους μπαίνοντας στο αυτοκίνητο τούς κάνουν παρατηρήσεις σε θέματα οδικής ασφάλειας που έχουν ενημερωθεί από την Τροχαία Ηρακλείου στο σχολείο τους. Αυτό και μόνο καταδεικνύει τη χρησιμότητα του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής που τρέχει η υπηρεσίας μας στα σχολεία του Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Καρακούδη, απώτερος σκοπός του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής, είναι «η δημιουργία μίας νέας γενιάς οδηγών, με κυκλοφοριακή συνείδηση και ορθή κυκλοφοριακή κουλτούρα, που θα σέβονται κατά τις μετακινήσεις τους, πρώτα τον ίδιο τους το εαυτό και κατ΄ επέκταση όλους τους συμπολίτες τους είτε αυτοί είναι οδηγοί, είτε πεζοί».

Σκοπός που θα αποτελέσει μια από τις πιο καίριες παραμέτρους, για να γίνει πραγματικότητα και να επιτευχθεί «ο βασικός επιδιωκόμενος στόχος της Τροχαίας Ηρακλείου» όπως χαρακτήρισε ο διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου, «την προστασία του πολυτιμότερου αγαθού του ανθρώπου, μέσα από τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των τραυματισμών των συμπολιτών μας ένεκα αυτών».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook