Δ.Α.Σ. Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου: Ο αγώνας για αυξήσεις, σταθερή δουλειά, καλύτερες συνθήκες εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις 18/04/2023 20:59

Δ.Α.Σ. Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου: Ο αγώνας για αυξήσεις, σταθερή δουλειά, καλύτερες συνθήκες εργασίας

Ανακοίνωση της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων όπως αναφέρει: Για την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν

Άλλη μια τουριστική σεζόν ξεκίνησε, με τους ξενοδοχοϋπάλληλους να βιώνουν ήδη δύσκολες συνθήκες. Μετά από μια τουριστική σεζόν με μεγάλες πληρότητες, πολλά κέρδη για τους ξενοδόχους και ξεζούμισμα των εργαζομένων, μετά από ένα μακρύ χειμώνα, με τους εποχικούς συναδέλφους να μένουν για άλλη μια χρονιά χωρίς εισόδημα από το Γενάρη, για μια ακόμα φορά καλούμαστε «να βγάλουμε τη δουλειά» με «κάθε κόστος».

Μια δουλειά που δε βγαίνει με τίποτα, αφού και φέτος οι χιλιάδες ελλείψεις σε προσωπικό στα ξενοδοχεία οδηγούν στην εντατικοποίηση, τα γνωστά 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό και ξεκούραση, αλλά και σε εργατικά ατυχήματα. Ήδη από το Μάρτη και τις λεγόμενες «καθαριότητες», συναντάμε φαινόμενα απληρωσιάς, ανασφάλιστης – μαύρης εργασίας, εξοντωτικούς ρυθμούς, συνθήκες που και φέτος χτυπάνε το καμπανάκι για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε και μέσα στη σεζόν.

Σε μια χρονιά που οι ίδιοι οι ξενοδόχοι δηλώνουν πως θα σπάσουν κάθε ρεκόρ σε αφίξεις και πληρότητες, που αυξήθηκαν οι τιμές των συμβολαίων με τους τουριστικούς πράκτορες, που θα σημάνει ακόμα περισσότερα κέρδη. Ακόμα κι έτσι η δίψα τους για κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, ούτε τις σκληρές συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την τελευταία στιγμή πριν την υπογραφή της τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο απαιτούσαν 10ωρη εργασία, με τις 2 ώρες να είναι απλήρωτες!

Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι ούτε από την υποχώρηση των ξενοδόχων στο ζήτημα του 10ωρου, ούτε από τα όποια θετικά έχουν οι νέες κλαδικές συμβάσεις. Ακόμα και οι αυξήσεις, δεν «ισοφαρίζουν» τις μεγάλες απώλειες στο εργατικό εισόδημα, δεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, ενώ έρχονται στον απόηχο μιας τουριστικής σεζόν που σήμανε την «ολική επαναφορά» της κερδοφορίας των ξενοδόχων.

Ότι κερδίσαμε είναι αποτέλεσμα των αγώνων που οργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από σωματεία σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, απεργίες και στάσεις εργασίας, από μαχητικές παρεμβάσεις των εργαζομένων και των δυνάμεων της ΔΑΣ μέσα σε χώρους δουλειάς.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και διοικήσεις σωματείων όπως της Ρόδου, που υπέγραψε τοπική σύμβαση, θεσμοθετούν το 9ωρο ή και 10ωρο, 7ημερη εργασία και μειώνουν τις αποδοχές των εργαζομένων (αύξηση κρατήσεων για φαγητό και διαμονή). Παρουσιάζουν τη νέα σύμβαση ως «δίκαιο μέρισμα από την τουριστική ανάπτυξη». Ωστόσο, είναι οι ίδιοι που το 2012 πετσόκοψαν τους μισθούς των εργαζομένων κατά 15%, ενώ από τότε μέχρι σήμερα υπογράφουν Συμβάσεις με αυξήσεις – ψίχουλα της τάξης του 1% και 1,5%, παρά το γεγονός ότι ο εισερχόμενος τουρισμός έχει πολλαπλασιαστεί.

Αντίστοιχα εδώ στο Ηράκλειο, παραμένει η 6η μέρα εργασίας την εβδομάδα, που μάλιστα πληρώνεται χωρίς προσαυξήσεις, δηλαδή χωρίς να αναγνωρίζεται ως υπερεργασία – υπερωρία, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη, που πετσοκόβει εργασιακά δικαιώματα.

Η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων υπονομεύουν τους όποιους αγώνες. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ότι «τα αιτήματα εν μέρει έχουν ικανοποιηθεί», «δε θα γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις τον Απρίλιο» και «δε θα δημιουργηθούν προβλήματα στην τουριστική χρονιά». Παρά τις δηλώσεις για «επαγρύπνηση» η στάση τους μόνο εφησυχασμό και ηττοπάθεια μπορεί να προκαλέσει, σε μια περίοδο που θα ενταθεί η επίθεση των εργοδοτών.

Ποιο άραγε αίτημα ικανοποιήθηκε; Πριν λίγες μέρες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έκανε υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν έχει παρθεί από την κυβέρνηση κανένα μέτρο για την εφαρμογή της στην πράξη, αλλά συνεχίζεται το «ξήλωμα» των ελεγκτικών μηχανισμών όπως η Επιθεώρηση Εργασίας και ο περιορισμός της όποιας δυνατότητας του εργαζόμενου να διεκδικήσει μέσω αυτών τα δικαιώματά του! Τα αποτελέσματα τα είδαμε ακόμα και προηγούμενα χρόνια που η σύμβαση ήταν υποχρεωτική. Πάνω από το 90% των ξενοδοχείων δεν την εφάρμοζαν!

Μήπως ικανοποιήθηκε το χρόνιο αίτημα των εργαζομένων για επέκταση του ταμείου ανεργίας; Κάθε άλλο! Το μόνο που δόθηκε είναι μια πενιχρή αύξηση, λόγω της αύξησης – κοροϊδία του κατώτατου μισθού!

Αυτή η λογική είναι, που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια, του λιγότερο κακού, του συμβιβασμού και του λεγόμενου «κοινωνικού εταιρισμού» για να μη θιχτεί το «καλό κλίμα ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες», η «εργασιακή ειρήνη» την οποία όλοι (κυβερνήσεις, εργοδότες και συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε Ομοσπονδία και Σωματείο) προσκυνάνε. Τα αποτελέσματα αυτής της λογικής τα είδαμε με μειώσεις μισθών αλλά και χειρότερες συνθήκες χρόνο με το χρόνο.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι αυτό που διασφαλίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα, τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, την εφαρμογή των όποιων συλλογικών συμβάσεων είναι η μαχητική στάση των εργαζομένων, η διεκδίκηση μέσα και έξω από τα ξενοδοχεία απαιτητικών αιτημάτων.

Δικό μας κριτήριο είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας και όχι να διασφαλιστούν για άλλη μια φορά με κάθε κόστος τα δισεκατομμύρια για τους ξενοδόχους.

Δικό μας κριτήριο τα ρεκόρ αφίξεων και τζίρου, από τα οποία δεν κερδίσαμε ποτέ τίποτα, αλλά να μη μετρήσουμε ξανά ρεκόρ στις λιποθυμίες συναδέλφων, ρεκόρ στις απλήρωτες υπερωρίες, ρεκόρ στους απλήρωτους λογαριασμούς.

Η σεζόν που ξεκίνησε πρέπει να είναι σεζόν σκληρών αγώνων για τους μισθούς μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα παλέψουμε οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέσα σε κάθε ξενοδοχείο, με εμπιστοσύνη στη δύναμη των εργαζομένων.

Όχι απλά δεν αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας, όπως βιάστηκαν να δηλώσουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, αλλά αντίθετα…