Τους χώρους και τα ευρήματα που φέρνει σταδιακά στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Σταμπολίδη, είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά οι δεκάδες Ρεθυμνιώτες, αλλά και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών που βρέθηκαν το πρωί στην Αρχαία Ελεύθερνα.
Η ξενάγηση -μέσω ενός μονοπατιού που έχει διαμορφωθεί ειδικά γι’ αυτό- ξεκίνησε από τον Πύργο και κατέληξε στο τμήμα των ανασκαφών που έχει έρθει στο φως η ελληνιστική και ρωμαϊκή πόλη στην θέση Κατσίβελος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπολίδης, η ευρύτερη περιοχή των ανασκαφών είναι ένας τόπος που «ταξιδεύει» τον επισκέπτη από τα ομηρικά χρόνια, την αυγή δηλαδή του ελληνικού πολιτισμού και τον οδηγεί στα ρωμαϊκά παλαιοχριστιανικά και πρωτοβυζαντινά χρόνια φτάνοντας και στον χριστιανισμό, μιας και πλέον τα ευρήματα που αποκαλύπτονται δείχνουν τη μακρά ιστορία καθιστώντας την Ελεύθερνα, χώρο προορισμού.
«Να μην στέκει πια η Κρήτη –είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταμπολίδης- σαν πελαργός στο ένα της πόδι -στον μινωικό πολιτισμό- αλλά και στο δεύτερο πόδι της, την Ελεύθερνα, όπου μπορεί κανείς να δει τη συμβολή της Κρήτης στην αυγή του ελληνικού πολιτισμού, δηλαδή στα γεωμετρικά, αρχαϊκά χρόνια και κατόπιν στα κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια».
Παρόντες στην ξενάγηση ήταν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Κοινοτήτων και πλήθος κόσμου. Μετά το πέρας της ξενάγησης ακολούθησε κέρασμα σε χώρο αναψυχής της περιοχής, που ήταν προσφορά των φορέων της Αρχαίας Ελεύθερνας.
Rethemniotika-nea gr