Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την διοργάνωση 11ου Παγκρήτιου διαγωνισμού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti»

Δημοσιεύτηκε στις 31/01/2025 19:00

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την διοργάνωση 11ου Παγκρήτιου διαγωνισμού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti»
Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 21-23 Μαρτίου

Για 11η χρονιά διοργανώνεται φέτος ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, τον Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 21-23 Μαρτίου 2025 και ήδη άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης δήλωσε πως «με τον 11ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο “Κρήτη/Kriti”, μπαίνουμε αισίως στην δεύτερη δεκαετία του θεσμού. Μια πολύχρονη επιτυχημένη προσπάθεια με γνώμονα την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου. Καλούμε τους παραγωγούς-επιχειρήσεις με τυποποιημένα ελαιόλαδα να συμμετέχουν στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην ανάδειξη του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου “Κρήτη/Kriti”».

Όπως ανακοίνωσε ο Σταύρος Τζεδάκης, «για πρώτη φορά φέτος εγκαινιάζουμε μια νέα κατηγορία διακρίσεων στον Παγκρήτιο διαγωνισμό ελαιόλαδου που είναι η κατηγορία καινοτομίας. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει οτιδήποτε καινοτόμο σχετίζεται με την συσκευασία αλλά και εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί στην εστίαση και τον ελαιοτουρισμό, δίνοντας νέο κίνητρο και ώθηση για τους συμμετέχοντες».

Η Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη, τόνισε πως «o διαγωνισμός, θεσμός πλέον για το Ελαιόλαδο, κύριο στόχο έχει την στήριξη και ανάδειξη του κύριου «πρεσβευτή» του Πρωτογενή Τομέα της Κρήτης, για την παραγωγή και τις εξαγωγές. Και αυτή τη χρονιά, με την ενεργή στήριξη των αρμόδιων φορέων, θα αναδείξουμε τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ποιοτικού και επώνυμου Κρητικού Ελαιόλαδου, θα ενισχύσουμε τη βελτίωση της τεχνογνωσίας γύρω από το εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο και την ποιοτική αναβάθμισή του, φροντίζοντας παράλληλα να ενδυναμώσουμε την εικόνα του Κρητικού Ελαιόλαδου με την συστηματική και υπεύθυνη προβολή του στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά».

Η υπεύθυνη του Οργανοληπτικού εργαστηρίου Κρήτης ΑΣΡ Ελευθερία Γερμανάκη σημείωσε πως στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη, η προβολή και η προώθηση για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο “Κρήτη/Kriti”, υπογραμμίζοντας την αξιοπιστία του αφού «γίνεται στα πρότυπα του Mario Solinas, που είναι ο πιο αξιόπιστος σε όλο τον κόσμο και με τα πιο αυστηρά πρότυπα. Έχει αξιοπιστία, σοβαρότητα και αμεροληψία και αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο καινούργιες ετικέτες κάνουν αίτημα συμμετοχής».

Ο Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Μανόλης Καρπαδάκης, τόνισε πως θα πρέπει να είναι κοινός στόχος «να εντάξουμε τις δράσεις προώθησης του ελαιολάδου σε ένα γενικότερο πλαίσιο προβολής εντός και εκτός της χώρας, για να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο της αύξησης τυποποιημένου ελαιολάδου προς εξαγωγή», σημειώνοντας πως ο Σύνδεσμος στηρίζει εξαρχής την διοργάνωση διαπιστώνοντας «ότι ωφελεί και τον κλάδο του ελαιολάδου και το ίδιο το προϊόν ως προς την προβολή του».

Ο Εντεταλμένος Ερευνητής, με ειδίκευση στην Τεχνολογία και Ποιότητα Ελαιολάδου Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» Δρ. Γιώργος Καλαντζάκης, υπογράμμισε πως το ινστιτούτο έχει σε εξέλιξη μια σειρά ερευνητικών προγραμμάτων για την ελαιοκαλλιέργεια και την ποιότητα του ελαιολάδου και ξεχώρισε  «το πρόγραμμα που έτρεξε με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και περιελάβανε την συγγραφή ενός οδηγού παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου “Κρήτη/Kriti”, και τις εκπαιδεύσεις που έγιναν στους ελαιοπαραγωγούς, σε τυποποιητές ελαιολάδου και σε ανθρώπους της εστίασης».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του  Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης, ανέφερε πως ο διαγωνισμός βοηθά στην «δημιουργία κουλτούρας ποιότητας στην παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου η οποία συμβάλλει και θα βοηθήσει και εμάς στην τυποποίηση, που απευθυνόμαστε στις διεθνείς αγορές. Έχουμε ένα καλό προϊόν, άριστο από πλευράς οργανοληπτικών και χημικών χαρακτηριστικών και έτσι στεκόμαστε στον διεθνή ανταγωνισμό που είναι πολύ ισχυρός. Άρα αυτό που μένει σε μας είναι να έχουμε μία άριστη ποιότητα».

Οι αιτήσεις για την συμμετοχή έχουν ανοίξει στο https://www.cretanooc.org/registration/

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης στα τηλ 2813410234, ή στο e-mail [email protected]   – Ηρώ Σταυρακάκη.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook