Ξανθός: Αναγκαία και επιβεβλημένη η σταδιακή και προσεκτική άρση των μέτρων
Μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η σταδιακή και υπό αυστηρές υγειονομικές προϋποθέσεις απεμπλοκή της οικονομίας και της κοινωνίας από το lock down είναι αναγκαία και επιβεβλημένη
«Είναι σημαντικό ότι, με τα περιοριστικά μέτρα και τη συμμόρφωση των πολιτών στις συστάσεις των ειδικών, αποφύγαμε μια υγειονομική τραγωδία στη Ελλάδα, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σ’ αυτό συνέβαλλε και η σοβαρή και υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Όμως η έξοδος από το «Μένουμε Σπίτι» δεν είναι χωρίς κινδύνους και ακριβώς τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», σημείωσε ο κ. Ξανθός φέρνοντας, μάλιστα το παράδειγμα της Γερμανίας όπου η πρώτη χαλάρωση προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων.
Ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε, παράλληλα, ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θέτει συγκεκριμένες «δικλείδες ασφαλείας» για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, τις μετακινήσεις, τα σχολεία, τη λειτουργία των καταστημάτων και υπηρεσιών, «τις οποίες οφείλει η κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα».
Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το «Μένουμε Ασφαλείς» πρέπει να συνοδεύεται με σοβαρά μέτρα αποτροπής της ύφεσης στην οικονομία, όπως αυτά που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι».
Ξανθός: Οι πολίτες ανησυχούν για την επόμενη μέρα
«Η μεγάλη αγωνία και ανησυχία των πολιτών δεν περιορίζεται στο υγειονομικό σκέλος της κρίσης, αλλά κυρίως στην «επόμενη μέρα», στη δουλειά τους , στο εισόδημα και στα δικαιώματα τους. Ήδη σύμφωνα με έρευνα της «διαΝΕΟσις» το 41% των εργαζομένων δηλώνουν ότι τα εισοδήματα τους έχουν μειωθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης και των μέτρων που έχουν ληφθεί», σημείωσε ο κ. Ξανθός.
«Είναι ώρα γενναίας επένδυσης στο ΕΣΥ»
Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία του ΕΣΥ, ο τέως υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το «Μένουμε Ασφαλείς» πρέπει να περιλαμβάνει την επάνοδο στην τακτική λειτουργία του ΕΣΥ και τη σταθερή και σε βάθος χρόνου ενίσχυση του με μόνιμο προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ, υποδομές και εξοπλισμό. «Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις δημόσιες δομές ΠΦΥ και στην κατ’ οίκον φροντίδα, κάτι το οποίο δεν έγινε μέχρι σήμερα. Όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε πιθανό νέο επιδημικό κύμα του covid 19 αλλά και για να καλύψουμε με καθολικό και αξιόπιστο τρόπο τις υπόλοιπες ανάγκες υγείας της κοινωνίας. Τώρα, που όλοι, έστω και με καθυστέρηση, αναγνωρίζουν την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του, είναι η ώρα της γενναίας επένδυσης στο ΕΣΥ και της αναβάθμισης της μισθολογικής θέσης των γιατρών και των άλλων υγειονομικών», κατέληξε