Κρούσματα πανώλης στην Κρήτη: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Γ. Στρατάκο – Αυστηρές προειδοποιήσεις των ειδικών
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Κρήτης μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης σε μηρυκαστικά στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.
Σε εγρήγορση βρίσκεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα έκτακτη σύσκεψη οργανώνεται ,εκτός απροόπτου, σήμερα το μεσημέρι στην Περιφέρεια υπό τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο, όπως επιβεβαίωσε στον Politica.gr ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ.Τζεδάκης.
Στη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή.
Τα μέτρα που εφαρμόζονται
Ήδη ξεκινά η εφαρμογή του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις κρουσμάτων. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας:
«Έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες και ακολουθείται το πρωτόκολλο που ορίζει η νομοθεσία σε ανάλογες περιπτώσεις. Παρακαλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης και όσοι εμπλέκονται στις δραστηριότητες της αιγοπροβατοτροφίας να προσαρμόζονται στα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο. Επίσης, όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής των Αστερουσίων, στο Ηράκλειο, παρακαλούνται να περιορίσουν τα ζώα τους και σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία. Από την Περιφέρεια δίδεται εντολή πως απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και επιπλέον των βοοειδών που συσταυλίζονται με αιγοπρόβατα».
“Αν φερθούμε επιπόλαια είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι”
Πριν την ανακοίνωση των κρουσμάτων ο διδάκτωρ Κτηνιατρικής Αλέκος Στεφανάκης μίλησε στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη τονίζοντας πως “αν φερθούμε επιπόλαια είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι” και συμπλήρωσε πως “αν δεν προσέξουμε θα καταστραφούμε“.
Όπως εξήγησε ο κ.Στεφανάκης για το πως ξεκίνησε ο κίνδυνος στη χώρα “δυστυχώς έγινε η εισαγωγή και ήρθε ακόμη ένα πρόβλημα“. Όπως προειδοποίησε απαιτείται σύνεση και προσοχή από τους κτηνοτρόφους να μην προμηθευτούν μη ελεγμένα ζώα.
Οι οδηγίες για τους ιδιοκτήτες αιγοπροβάτων:
⦁ Να παρακολουθούν τα ζώα της εκτροφής τους και να απευθύνονται στην Κτηνιατρική Υπηρεσία για τυχόν ύποπτα περιστατικά.
⦁ Να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές:
⦁ Αποφυγή κατά το δυνατόν επαφής με άλλα κοπάδια, περιφράξεις.
⦁ Αποφυγή δανεισμού εργαλείων, ζώων ή αγροτικών μηχανημάτων και οχημάτων.
⦁ Καθαρισμοί – απολυμάνσεις εγκαταστάσεων, βυτιοφόρων οχημάτων γάλακτος.
⦁ Απολυμαντική τάφρος εισόδου και απολύμανση υποδημάτων.
⦁ Απεντομώσεις, μυοκτονίες, εξωπαρασιτώσεις.
⦁ Χώρος απομόνωσης νεοεισαχθέντων ζώων για 21 ημέρες.
⦁ Χώρος απομόνωσης ασθενών ζώων.
⦁ Να εφαρμόζουν αυστηρά την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τις μετακινήσεις των αιγοπροβάτων (αγορά, πώληση, σφαγή με υγειονομικά έγγραφα). Ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για την πρόθεση τους να αγοράσουν, πουλήσουν ή αποστείλουν για σφαγή αιγοπρόβατα.