Κρητικός Διατροφικός πολιτισμός: Γη-Τροφή-Υγεία στον Μυλοπόταμο

Δημοσιεύτηκε στις 11/07/2023 10:24

Κρητικός Διατροφικός πολιτισμός: Γη-Τροφή-Υγεία στον Μυλοπόταμο

Ο θεσμός «ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Γη-Τροφή-Υγεία» διοργανώθηκε και υλοποιείται από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ (Παγκρήτιος φορέας) σε συνεργασία με τον Δήμο Μυλοποτάμου (Ρέθυμνο) και την συμμετοχή 14 χωριών της ευρύτερης περιοχής του Κάτω Μυλοποτάμου: Αγγελιανά, Αγιά, Αλφά, Αρχαία Ελεύθερνα, Γαράζο, Δαμαβόλος, Ελεύθερνα, Μαργαρίτες, Μελιδόνι, Ορθές, Πάνορμο, Πέραμα, Πλευριανά, Χουμέρι

Ο θεσμός δομείται πάνω σε δύο άξονες:
α) Είναι Τοποκεντρικός: ”φωτίζει”, κινητοποιεί, αναδεικνύει την ευρύτερη περιοχή διοργάνωσης.
β) Είναι Παγκρήτιος και Διεθνής: προβάλλει, παρουσιάζει, διαπραγματεύεται θέματα και προβλήματα και αναδεικνύει και δημιουργεί συλλογικές πρωτοβουλίες παγκρήτιας και διεθνούς εμβέλειας.

Υλοποιείται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική περιοχή της κρητικής υπαίθρου συμπεριλαμβάνοντας επιμέρους περιφερειακές περιοχές και χωριά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιμέρους τοπικές παραδόσεις ως βασική συνιστώσα διαμόρφωσης του μοντέλου της κρητικής διατροφής και την ύπαιθρο ως τον θεματοφύλακά της.

Όραμα του να αποτελέσει παγκρήτιο και διεθνή κοινό τόπο συνάντησης, διαλόγου, δικτύωσης, δράσης και ανάδειξης για τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό και να συμβάλλει στην ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των τοπικών συστημάτων μέσω ετήσιων σταθερών πολιτιστικών και αναπτυξιακών δράσεων.

Μέσω του Θεσμού:

Με πυλώνα:
Την κατανόηση και επαναπροσέγγιση, την διαφύλαξη, προστασία, αξιοποίηση, στήριξη, ανάδειξη και προώθηση της κρητικής διατροφής, του πολιτισμού της, των προϊόντων της αλλά και ευρύτερα της κρητικής υπαίθρου,

Επιχειρείται:

Η ενεργοποίηση και δικτύωση των τοπικών συστημάτων -που περιλαμβάνουν τους τοπικούς φορείς, τους παραγωγούς, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις ανεξάρτητες ομάδες δράσης, τους μικροεπιχειρηματίες, τους τοπικούς καλλιτέχνες και τεχνίτες και την τοπική κοινωνία ευρύτερα.
Η σύνδεση του περιεχομένου και των στόχων του θεσμού με τις σύγχρονες βιώσιμες προσεγγίσεις για νέα πρότυπα ζωής, κατανάλωσης και για νέα – από το παρελθόν εμπνευσμένα και ορμώμενα – μοντέλα τοπικής ανάπτυξης και παραγωγής. Κυρίως όμως τη σύνδεση όλων αυτών με την Πολιτισμική Ταυτότητα του τόπου και μέσω αυτής, την ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων (σύνδεση πολιτισμού – τουρισμού) καθώς και μοντέλου διαβίωσης.

Η διασύνδεση επιμέρους τοπικών κοινοτήτων της κρητικής υπαίθρου, αλλά και αυτών με κοινότητες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, μέσω ανάπτυξης συνεργασιών και ανταλλαγής καλών πρακτικών.

Η ενέργεια αυτή γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος ”Ανάδειξη – Στήριξη του Συστήματος: “Κρητική διατροφή”, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
14-15-16 Ιουλίου 2023
Μαργαρίτες Δήμου Μυλοποτάμου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 Ιουλίου | Μαργαρίτες

19.00-20:20 | Τελετή Έναρξης | Δημοτικό Σχολείο

19:00: Προσέλευση
19:15: Τελετή Έναρξης
Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου, κο Δημήτρη Κόκκινο
Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κρήτης κο Σταύρο Αρναουτάκη
Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνου κο Γιώργο Μαρινάκη
Χαιρετισμοί Διακρατικών κι Εθνικών φορέων

19.45-20.00 Παρουσίαση Θεσμού: ’’Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη-Τροφη-Υγεια’’
Χάρης Ροδιτάκης, Πρόεδρος Πλοηγού Εκπαιδευτική – Αναπτυξιακή.

20.00-20.20 Ομιλία: ‘’Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός – Κάτω Μυλοπόταμος’’
Γιώργος Νικολακάκης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

20.20 Ξενάγηση στις διαδρομές ανάδειξης του τόπου, των φορέων και του οικισμού

19.30-21:30 | Μαγειρέματα | Κατοχωριά

Το πλουσιοπάροχο πρόσωπο της λιτότητας
Βασικά τρόφιμα της κρητικής διατροφής που εξασφάλισαν την επιβίωση αλλά και την μακροζωία στους Κρητικούς.
Υλοποίηση: Κοινότητα και Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας, Αγγειοπλάστες Μαργαριτών, Ρένα Φεργαδάκη

18.30 – 20:30 | Παιδική Ζώνη: Συμμετοχικό́ εργαστήριο για παιδιά | Πλατεία Αγ. Δημητρίου
Συμμετοχικό́ εργαστήριο για παιδιά “Έχω κι εγώ δικαίωμα στο μέλλον: ένα συμβούλιο καθόλου ανθρώπινο” (υλοποιείται με την υποστήριξη της έδρας UNESCO)
Υλοποίηση: Εταιρεία Θεάτρου & Παραστατικών Τεχνών BEHOLD
Εμψυχωτές/τριες: Στέλλα Μαλλιαράκη, Ρία Μεντηλίδου, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Ευτυχία Τσουκαλά, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου

20.30-21.30 | Θέατρο Σκιών | Καβές

“O Καραγκιόζης αρχιμάγειρας”
Το Θέατρο Σκιών Κρήτης με τον Άθω Δανέλλη παρουσιάζει την γαστρονομική κωμωδία “Ο Καραγκιόζης Αρχιμάγειρας”. Ένα έργο γεμάτο γέλιο που θα ανοίξει την όρεξη και των πιο απαιτητικών θεατών!

22.00-23:30 | Συναυλία | Κατοχωριά
Συναυλία με τους “Σάικα”

Πατσουράκης Γιώργος: Mandola
Τζιώτης Ερμής: Φωνη, Κιθάρα, Cumbus Saz
Sol Ligertwood: Cello
Aurore Séguier: Nyckelharpa
Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου: Κρουστά

Ελεύθερη είσοδος

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Ιουλίου | Χαρουπόμυλος – Πάνορμο

11:00-13:30 | Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ταυτότητα, Πολιτισμός, Ανάπτυξη.

Συντονίζει η Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

11.00-11.15 Ομιλία: Το κρασί ως θεμελιώδες πολιτιστικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας.
Εισηγήτρια: Emanuela Panke Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής ‘’ITER VITIS’’.

11.15-11.30 Ομιλία: Massimo Isole, Δήμαρχος της Faenza Ιταλίας και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κεραμική (προς επιβεβαίωση).

11.30-11.45 Ομιλία: Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μοχλός ανάπτυξης.
Εισηγήτρια: Μαριάνθη Αναστασιάδου, Προϊσταμένη Διεθνών Σχέσεων του Υπ. Πολιτισμού.

11.45-12.00 Ομιλία: Οινικό ταξίδι στην αρχαια Μακεδονία μέσα από τις Συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Εισηγήτρια: Στυλιάνα Γκαλινίκη Δρ. Αρχαιολόγος, προϊσταμένη τμήματος Συλλογών Λίθινων τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών.

12.00-12.15 Παρεμβάσεις εκπροσώπων μελων ITER VITIS από την Ελλάδα.

12.15-12.30 Παρουσίαση του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης.
Νίκος Μηλιαράκης, Πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών

12.30-12.45 Ομιλία: Οι οινικές διαδρομές ως πεδία δημιουργίας εμπειριών: κατανοώντας τη βιωματική αξία.
Εισηγήτρια: Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

12.45-13.00 Ομιλία: Η δυναμική του κρασιού για το τοπικό Marketing και τον πολιτισμό. Η περίπτωση του Chianti Classico
Εισηγήτρια: Silvia Casati, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Greve di Cianti, Τοσκάνη Ιταλία

13.00-13.15 Ομιλία: Ο σχεδιασμός του Πλοηγού ως εκπρόσωπος της Κρήτης στην Πολιτιστική Διαδρομή ‘’ITER VITIS’’, του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Εισηγητής: Χάρης Ροδιτακης πρόεδρος Πλοηγού.

13.15-13.30 Ομιλία: ’’Αμπελος. Ανιχνεύοντας την παρουσία της στο ιστορικό παρελθόν της Κρήτης’’.
Εισηγήτρια: Κατερίνα Μονιάκη, Αρχαιολόγος-Αρχαιοβοτανολόγος.

13.30 Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Μετά κρητικού Τύρου και Οίνου Διάλογοι

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Ιουλίου | Μαργαρίτες

19.00-20:00 | Ομιλίες – Πολιτικές Βιωσιμότητας | Δημοτικό Σχολείο

Θεματική: Η Βιωσιμότητα ως έννοια, ως πολιτική, ως στάση ζωής.
Συντονισμός: Δρ Μιχάλης Καθαράκης, Διαχειριστής του (MACC) Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής ΙΚΕ

19.00 – 19.20 Εισήγηση: ”Ένα Μανιφέστο για τη Βιωσιμότητα”. Το παράδειγμα-πρωτοβουλία Δημάρχων της Τοσκάνης.
Εισηγήτρια: Elisabetta Giudrinetti, Πρόεδρος της Ένωσης ”Τα πιο ομορφα χωριά της Τοσκάνης”.

19.20-19.40 Παρουσίαση του Εργου “Carob of Crete” (το χαρούπι της Κρήτης).
Η αναγκαιότητα ”επιστροφής” του Κρητικού χαρουπιού.
Παρουσίαση:
Κορίννα Μηλιαράκη, πρόεδρος του φορέα “Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου “Επιμενίδης” και του φορέα “Carob of Crete”.
Εισηγήτρια: Μαριάνα Καβρουλάκη, πειραματική αρχαιολόγος-ερευνήτρια της ιστορίας της ελληνικής διατροφής και γραμματέας του φορέα “Carob of Crete”

Η επιστροφή στο πνεύμα του χαρουπιού, σε μια εποχή όπου τα μάτια όλων αρχίζουν να στρέφονται απεγνωσμένα σε ένα “βιολογικό τρόπο ζωής”, φαίνεται να είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Είναι επιτακτική η ανάγκη επαναφοράς του χαρουπιού στην Κρήτη, σε μια πρόταση περιβαλλοντικής και εδαφικής αναγέννησης, ισορροπίας του οικοσυστήματος, εναλλακτικής οικονομικής αυτάρκειας, αγροτουρισμού, μακροζωίας, αειφορίας και πολιτισμού.

19.40 – 20.00 Ομιλία: Τουρισμος Υπαίθρου, Αγροτουρισμός , Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα στην Κρήτη. Συνέργειες, Συντονισμός, Βιωσιμότητα.
Εισηγητής: Φραντζεσκακης Νικος πρόεδρος Αγροξενίας (Πανελλήνια Συλλογική Πρωτοβουλία για τον Αγροτικό Τουρισμό).

20.00-20:30 | Βράβευση ΤΟP-10 – Συμβουλευτικός Διαγωνισμός Ποιότητας Ελαιολάδου Ατομικής Παραγωγής | Δημοτικό Σχολείο

Βράβευση των 10 καλύτερων (από την περιοχή) ελαιολάδων του Συμβουλευτικού Διαγωνισμού Ποιότητας Ελαιολάδου Ατομικής Παραγωγής.
Ο διαγωνισμός υλοποιείται σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης, το MACC Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής και την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγγελιανών.

18:30-20:30 | Παιδική Ζώνη: Εργαστήριο Κεραμικής | Πλατεία Αγ. Δημητρίου

Εργαστήριο «Σούπα στο πήλινο τσουκάλι!». Τα κεραμικά στην προετοιμασία του φαγητού και το μαγείρεμα.
Εκπαιδευτές-συντονιστές: Θαλασσινή Μπράτσου (σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος) & Μελισσάνθη Κοσμοπούλου (εμψύχωση εργαστηρίου)

Αφήγηση παραμυθιού, παραλλαγή του λαϊκού παραμυθιού «η πετρόσουπα». Θα γίνει σύντομη παρουσίαση των παραδοσιακών σκευών που θα χρησιμοποιηθούν (τσουκάλι, λαήνα, λαδικό, κουπάκια, λεκανίδες), χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μαργαριτσανά κεραμικά. Όση ώρα μαγειρεύεται η σούπα στη φωτιά, γίνεται ένα εργαστήριο κεραμικής. Τα παιδιά πλάθουν και διακοσμούν μικρά τσουκαλάκια. Στο τέλος του εργαστηρίου όλοι μαζί γευόμαστε την σούπα μας!

19:00-20:00 | Δρώμενο για τα κοινωνικα γεγονότα γύρω από ένα τραπέζι | Καβές

Η Διαδικασία και το Συναίσθημα
Μικρές Ιστορίες… Αντικειμένων… ή και Περιεχομένων… πάνω σε ένα Τραπέζι .‘Οταν το Συναίσθημα γίνεται Μνήμη και η Μνήμη Συναίσθημα.
Επιμέλεια-Υλοποίηση: Καστρησίου Σοφία

20.00-20:30 | Μαγειρέματα | Κατωχωριά

Απλή μαγειρική της αγίας καθημερινότητας. Τα όσπρια.
(τίτλος από το ομώνυμο βιβλίο της Εύης Βουτσινά)
Υλοποίηση: Αντώνης Ατσόνιος, Μαρία Γεράρδη, κοινότητες Κάτω Μυλοποτάμου

Ξεφουρνίζουμε και δοκιμάζουμε Σιφνέικη Ρεβυθάδα και τοπικές παραδοσιακές συνταγές με όσπρια.
Συζητάμε για την διατροφική αξία των οσπρίων, τη συχνότητα κατανάλωσης τους στο διαιτολόγιο της κρητικής διατροφής και τον ρόλο τους στην υγεία.

20.30-21.30 | Συζήτηση για την χρηστική κεραμική. Κρήτη – Σίφνος | Κατωχωριά

Χρηστική κεραμική και διατροφικός πολιτισμός στην Σίφνο και την Κρήτη από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.
Ένα Σιφνέικο τσουκάλι και ένα Μαργαριτσανό αμμοτσούκαλο ξεδιπλώνουν την ιστορία του διατροφικού πολιτισμού Σίφνου και Κρήτης. Αγγειοπλάστες από την Σίφνο και τις Μαργαρίτες συζητούν με αρχαιολόγους για την ιστορία της χρηστικής κεραμικής και του διατροφικού πολιτισμού στον τόπο τους.

Συντονιστής: Νίκος Λιάρος, αρχαιολόγος-κεραμίστας, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής
Συμμετέχουν:
Αντώνης Ατσόνιος, αγγειοπλάστης από την Σίφνο
Αγγειοπλάστες από τις Μαργαρίτες
Ανάγια Σαρπάκη, αρχαιολόγος, αρχαιοβοτανολόγος
Μαριάνα Καβρουλάκη, πειραματική αρχαιολόγος – ερευνήτρια της ιστορίας της ελληνικής διατροφής

22.00 – 00:00 | Συναυλία με τους ΧΑΪΝΗΔΕΣ | Γήπεδο Μπάσκετ Μαργαριτών

Οι Χαΐνηδες σε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση. Μαντινάδες με τη ζάχαρη απ’ όξω, συνταγές μαγειρικής, ο γάμος, το καπηλειό…σαν της γιαγιάς τα παραμύθια μαρτυρούν τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό και μας ταξιδεύουν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του.
Είσοδος Ελεύθερη

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/07 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ, αύλιος χώρος Ιεράς Μονής Σωτήρος Χριστού και Αγίου Γεδεών (Μετόχιο Ιεράς Μονής Καρακάλλου)

11:00-11:10 Θρησκευτική τελετή ευλογίας των Άρτων
11.10-12.00 Συζήτηση με θέμα: “Διατροφή και Υγεία, η περίπτωση της νηστείας.

Η νηστεία στην κρητική διατροφή

Συντονιστής: Γιώργος Νικολακάκης, Αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Εισηγητές: πατήρ Γεράσιμος,
Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ερευνητής.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 Ιουλίου | ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

19.00-20:20 | Ομιλίες: Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά | Δημοτικό Σχολείο

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Πλούτος, ταυτότητα και μοχλός ανάπτυξης.

Συντονιστής: Γιώργος Νικολακάκης, Αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

19:00 – 19:10 Εισηγητής: Νίκος Λιάρος, αρχαιολόγος-κεραμίστας, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής

19:10 – 19:30 Εισηγητής: Ξενοφώντας Ζαμπούλης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής (ICS) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου “Craeft” για την προώθηση της κατανόησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, διατήρησης και αξιοποίησης της χειροτεχνίας για τις επόμενες γενιές.

19:30 – 20:00 Εισηγήτρια: Μαρία Παδουβά Εθνολόγος/Εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Ρόδακα
Προβολή του βίντεο “Ρόδακας. Ομάδα Προφορικών Αφηγήσεων Μαργαριτών. 2017-2023″ και παρουσίαση των δράσεων της Ομάδας του Ρόδακα.

20:00 – 20:20 Εισηγητές:
Χαρά Ανδρεάδου, ιστορικός, επιστημονική συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Ματθαίος Φραντζεσκάκης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Παρουσίαση αποτελεσμάτων του πιλοτικού εργαστηρίου προφορικής ιστορίας με τίτλο «ΦΩΝΕΣ». Η προφορική ιστορία στο προσκήνιο για τη διαφύλαξη της διατροφικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

20.20-21.00 | Προβολές Καταγραφών Προφορικής Ιστορίας | Δημοτικό Σχολείο

Τίτλος: Οι «ΦΩΝΕΣ» του τόπου: Η διατροφική ιστορία του Κάτω Μυλοποτάμου μέσα από φωτογραφίες και αφηγήσεις ηλικιωμένων. Προβολή των καταγραφών Προφορικής Ιστορίας που πραγματοποιήθηκαν για τον Πλοηγό, από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρητης, στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Μυλοποτάμου, στο πλαίσιο υλοποίησης του πιλοτικού εργαστηρίου προφορικής ιστορίας με τίτλο «ΦΩΝΕΣ».

18:30-20:30 | Παιδική Ζώνη: Εργαστήριο κεραμικής | Πλατεία Αγιου Δημητρίου

Εργαστήριο «Πιθάρι πιθαράκι…» Τα κεραμικά και η αποθήκευση
Εκπαιδευτές-συντονιστές: Θαλασσινή Μπράτσου (σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος) & Μελισσάνθη Κοσμοπούλου (εμψύχωση εργαστηρίου)

Αφήγηση πρωτότυπου παραμυθιού «Ο πιθαράς και ο άρχοντας». Παρατηρούμε το πιθάρι και συζητάμε για την διαδικασία κατασκευής του, την χρήση του, για την αποθήκευση και την ανάγκη διατήρησης των τροφίμων. Ακολουθεί εργαστήριο κεραμικής. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν μικρά πιθάρακια με την τεχνική του μακαρονιού, μιμούμενα τις κινήσεις και την τεχνική των παραδοσιακών αγγειοπλαστών.

19:00-20:00 | Δρώμενο για τα κοινωνικα γεγονότα γύρω από ένα τραπέζι | Καβές

Η Διαδικασία και το Συναίσθημα
Μικρές Ιστορίες… Αντικειμένων… ή και Περιεχομένων… πάνω σε ένα Τραπέζι .‘Οταν το Συναίσθημα γίνεται Μνήμη και η Μνήμη Συναίσθημα.
Επιμέλεια-Υλοποίηση: Καστρησίου Σοφία

19.30-21:30 | Μαγειρέματα | Κατοχωριά

Η Επισκοπή Χερσονήσου (περιοχή διοργάνωσης του θεσμού το 2022) συναντά τον Κάτω Μυλοπόταμο με παραδοσιακά τοπικά μαγειρέματα.
Ο Σύλλογος Γυναικων ”Εργάνη” από την Επισκοπή Δήμου Χερσονήσου, παρουσιάζει τοπικά παραδοσιακά μαγειρέματα. Δοκιμάζουμε τα περίφημα ντολμαδάκια των χωριών της Επισκοπής, λουκουμάδες από χαρούπι και καπρικό στο πήλινο.

21.30- 23:00 | Καλλιτεχνική Δράση: “Ο χορός του τροχού” με τον Δάφνι Κόκκινο και “Ακούγοντας τις μυρωδιές” με τον Ψαρογιώργη | ΚΑΤΩΧΩΡΙΑ

Μουσικοκινητική αφήγηση βασισμένη στην κινησιολογία των αγγειοπλαστών και τους ήχους του μαγειρέματος.

“Ο χορός του τροχού”

Στον ποδοκίνητο τροχό:
Μαργαριτσανοί αγγειοπλάστες

Χορός:
Χορογραφία: Δάφνις Κόκκινος – Διευθυντής Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης
Χορεύτρια: Lassandra Sipri

“Ακούγοντας τις μυρωδιές”

Ήχος-Μουσική:
Μαγειρική: Κάτοικος κοινότητας Μαργαριτών
Μουσική: Ψαρογιώργης

Ηχοληψία: Νίκος Κεφαλογιάννης

Παράλληλες σταθερές δράσεις τριημέρου στον οικισμό

Συμμετοχή – παρουσία Φορέων
INFO POINTS | Κεντρική Πλατεία Μαργαριτών

ΠΛΟΗΓΟΣ Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή
ΜΑCC Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής
Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – Ψηλορείτης
Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης
Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης

Δραση 1. Κρητικό μπακάλικο της ”Γης Μυλοποτάμου” | Άγιος Ιωάννης
Η “Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κρητης” και η “Γη Μυλοποτάμου” συμπράττουν για την πιλοτική εφαρμογή λειτουργίας τοπικής αγοράς. Στο “Κρητικό Μπακάλικο της Γης Μυλοποτάμου” γνωρίζουμε ντόπιους επιχειρηματίες και τα προϊόντα τους γύρω από ένα τραπέζι.

Δράση 2. Έκθεση προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) Περιφέρειας Κρήτης 2023 | Άγιος Ιωάννης

Δράση 3. Ανάπτυξη και διεξαγωγή «Συμβουλευτικού Διαγωνισμού Ποιότητας Ελαιολάδου Ατομικής Παραγωγής», σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης, το MACC Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής και την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγγελιανών.

Η πρωτοτυπία του διαγωνισμού είναι ότι μεταφέρεται για πρώτη φορά το Οργανοληπτικό Εργαστήριο σε μια περιοχή. Συμμετέχουν παραγωγοί και ελαιοτριβείς από την περιοχή του Κάτω Μυλοποτάμου με δείγματα από τις δεξαμενές τους, τα οποία θα αξιολογηθούν από ομάδα διαπιστευμένων και έμπειρων δοκιμαστών του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης, με εφαρμογή των διεθνών προτύπων αξιολόγησης και βαθμολογία στην κλίμακα 0-100. Τα πρώτα δέκα δείγματα που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία, θα λάβουν ειδική διάκριση TOP-10, και όλοι οι συμμετέχοντες, βεβαίωση συμμετοχής. Σημειώνεται ότι κάθε συμμετέχων, εφόσον το επιθυμεί, θα λάβει από εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης εξατομικευμένη και δωρεάν συμβουλευτική ποιότητας για τα δείγματα που θ’ αποστείλει. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που δίνεται στους παραγωγούς να θέσουν το προϊόν τους σε δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο και να λάβουν επιστημονική ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του και προτάσεις για τυχόν βελτιώσεις. | ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δραση 4. Εκθέσεις φωτογραφίας, “Ανοιχτό Καφενείο” & “DIET. A WAY OF LIFE IN KAFENEION” | Καφενείο Συραγόπουλου
Ένα από τα παλαιότερα καφενεία των Μαργαριτών ανοίγει ξανά τις πόρτες του και μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Κάτοικοι του χωριού συλλέγουν παλιές φωτογραφίες από τα χρόνια εκείνα που τα χωριά έσφιζαν από ζωή και το καφενείο αποτελούσε κεντρικό σημείο συνάντησης και κοινωνικοποίησης για τους κατοίκους. Μνήμες, εικόνες και ήχοι συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση-προβολή με τίτλο “Ανοιχτό Καφενείο”.

Δύο νέοι Γάλλοι φωτογράφοι, ο Léonard Contramestre & η Clémence Elman, αφού επισκέφθηκαν 10 χωρια στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Μυλοποτάμου, απαθανατισαν στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων σε αυτά και μας δίνουν τη δική τους ματιά σε μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “DIET.A WAY OF LIFE IN KAFENEION”.
Το βασικό αντικείμενο της έρευνας τους ήταν να καταγράψουν τις τρέχουσες διατροφικές πρακτικές των κατοίκων του χωριού και να εξετάσουν πώς αυτές οι πρακτικές αντικατοπτρίζονται μέσα από τα εναπομείναντα καφενεία σε κάθε χωριό. Αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του χωριού, το παρόν έργο επιδιώκει να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της ύπαρξής των καφενείων και της διατήρησης της κρητικής διατροφικής κουλτούρας.

Δραση 5. “Ιστορίες Χαρουπιού” του Carob of Crete (το Χαρούπι της Κρήτης) – Έκθεση/Προβολή | Άγιος Νικόλαος
Μπαίνουμε στον αξιοθαύμαστο κόσμο του χαρουπιού και μαθαίνουμε για την χαρουπιά και τον καρπό της, την φυσιολογία του χαρουπιού, τα συστατικά του, για τη χρήση του μέσα στους αιώνες, για το χαρούπι ως τροφή και μέσο επιβίωσης, για την μέθοδο καλλιέργειας της χαρουπιάς αλλά και για το -μοναδικό στην Ευρώπη χαρουπόδασος της Κρήτης στις Τρεις Εκκλησιές.
Το καλλιτεχνικό-εθνογραφικό κινηματογραφικό έργο του Στρατή Βογιατζή και του Μιχάλη Αλεξάκη αποτελούν ένα μοναδικό όχημα.

Δραση 6. “Το γιορτινό τραπέζι” – “Αντικείμενα και άλλα, πάνω στο τραπέζι”. Έκθεση Ζωγραφικής | Δημοτικό Σχολείο
Ζωγραφικά έργα παιδιών με τη διδασκαλία της εκπαιδευτικού Τέχνης και ζωγράφου Σοφίας Καστρησίου

Δραση 7: Ο διατροφικός πολιτισμός του Κάτω Mυλοποτάμου μέσα από το φακό του χθες. Έκθεση Φωτογραφίας | Μακρύ Στενό (σοκάκι)
Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο κατοίκων των κοινοτήτων του Κάτω Μυλοποτάμου που συμμετέχουν στον θεσμό. Συλλέχθηκαν από τους πολιτιστικούς συλλόγους και έγιναν η αφετηρία αναπόλησης, αφηγήσεων, προβληματισμού, νοσταλγίας, συγκίνησης, χαράς.

Δράση 8. Μουσική στα σοκάκια από τους μαθητές του Παραδοσιακού Μουσικού Συλλόγου “Ηχώ Κρητών”.

Δραση 9. ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Φιλώ + “Ξένος”

Η Κρητική φιλοξενία έχει την δική της ιστορία. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό των Κρητικών… Ανοίγουν το σπίτι τους για κάθε “ξένο”, προσφέροντάς του ότι έχουν.

«Βιωματικές δράσεις για παιδιά και μεγάλους», με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα διαφορετικότητας και πολιτισμικών στερεοτύπων, θα πραγματοποιήσουν εργαζόμενοι του προγράμματος HELIOS (ΗΛΙΟΣ) στην Κρήτη.
Η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός αποτελεί εταίρο υλοποίησης του HELIOS Project. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Διεθνη Οργανισμο Μεταναστευσης και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ – ΙΟΥΛΙΟΥ
”ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ” ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

Τετάρτη 14, 21, 28 Ιουνίου & 5 Ιουλίου | Οnline
Επιμόρφωση για σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτιστικού παιχνιδιού
μυστηρίου με θέμα τον “Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό”
Σχεδιασμός & Υλοποίηση εργαστηρίου: Πολιτιστική Εταιρεία πeripatos
Συμμετέχοντες: Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας

Στο πλαίσιο υλοποίησης του θεσμού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερναςαξιοποιώντας προυπάρχουσες γνώσεις και νέες που θα αποκομίσει από το
διαδικτυακό σεμινάριο, θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει Κυνήγι ΚρυμμένουΘησαυρού με θέμα τον “Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό” το φθινόπωρο 2023.Στόχος του σεμιναρίου είναι να προσφέρει πρακτικές μεθόδους που καθοδηγούν ομάδες να εξερευνήσουν τρόπους σχεδίασης πολιτιστικών εμπειριών, βασισμένων σε παιχνίδια ανακάλυψης , αξιοποιώντας την καλλιτεχνική πρακτική, την εθνογραφική έρευνα, την προφορική ιστορία και τον σχεδιασμό υπηρεσιών και παιχνιδιών πόλης.

Παρασκευή 30 Ιουνίου – Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου | Kάτω Μυλοπόταμος
1ο τριήμερο ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και καταγραφών του πιλοτικού
προγράμματος «Φωνές»: Η προφορική ιστορία στο προσκήνιο για την διαφύλαξη της διατροφικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.
Υλοποίηση: Πλοηγος – Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

30 Ιουνίου
Οι «ΦΩΝΕΣ» του τόπου: Η διατροφική ιστορία του Κάτω Μυλοποτάμου μέσα από φωτογραφίες και αφηγήσεις ηλικιωμένων
Καταγραφή προφορικών ιστοριών σε σχέση με την κρητική διατροφή και τον τρόπο
ζωής γύρω από αυτήν. Εκκίνηση από την συλλογή φωτογραφιών που μαρτυρούν
τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό, του προσωπικού αρχείου των ηλικιωμένων.

Σε συνεργασία με το ΚΗΦΗ και τους κατοίκους Δήμου Μυλοποτάμου.

1 Ιουλίου
Δίνουμε “ΦΩΝΗ” στην ιστορία του τόπου
Βιωματικό εργαστήριο καταγραφής προφορικής ιστορίας

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ελεύθερνας

2 Ιουλίου
Οι ”ΦΩΝΕΣ” του τόπου: Η μουσική παράδοση της Αλφάς.
Καταγραφή προφορικών ιστοριών για την μουσική παράδοση της Αλφάς. Στόχος
είναι να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες της μουσικής παράδοσης της Αλφάς όπως
προκύπτουν σε σχέση με ιστορικά και διατροφικά πολιτιστικά γεγονότα, πρόσωπα,
συνήθειες και πρακτικές.

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την κοινότητα Αλφάς

Δευτέρα 03 & 10 Ιουλίου | Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας
Ξενάγηση-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διατροφή και Εμπόριο στην
αρχαιότητα: Το παράδειγμα της Ελεύθερνας»
Υλοποίηση: Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας & Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας
Σχεδιασμός-εκτέλεση: Βικτώρια Κουντούρη, Σωτήριος Νταλαπέρας, Αλκυόνη Χαμαλάκη

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές όλων των βαθμίδων και σκοπός τουείναι η γνωριμία των παιδιών με το μουσείο και με τα αρχαιολογικά ευρήματα/
εκθέματα που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων πουκατοικούσαν στην αρχαία πόλη της Ελεύθερνας. Το πρόγραμμα δομείται γύρω από
εκθέματα που αφορούν στη διατροφή (π.χ. κατάλοιπα φρούτων και καρπών,μαγειρικά αγγεία, αγγεία πόσεως, μετάλλινα αντικείμενα που σχετίζονται με τη
μαγειρική κ.α.). Οι βασικοί άξονες του προγράμματος θα είναι η βιωματική προσέγγιση και οι ομαδικές δραστηριότητες, όπως η εξερεύνηση βοτάνων στον κήπο του Μουσείου και η χρήση εκπαιδευτικού φυλλαδίου.

Δευτέρα 10 Ιουλίου | Ελεύθερνα

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελεύθερνας

Περίπατος: “Απου κάθεται μαργώνει..κι απού πορπατεί μαζώνει..”
Περίπατος για παιδιά και μεγάλους στα μονοπάτια που οδηγούν στουςαρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Ελεύθερνας. Εξόρμηση/περίπατος στην φύση με σκοπό την ανάδειξη διατήρησης και προστασίας των φαραγγιών και της εποχικήςτροφοσυλλογής.
Συνοδός περιπάτου: Γιάννης Βασιλάκης, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελεύθερνας

Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο “….και χόρτα / και με χόρτασες…”
Παραγωγή Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης, ”Λυχνοστάτης”.
Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού – Δ/ση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ομιλία: Τροφοσυλλογή και υγεία. Σύγχρονες τάσεις για την κρητική διατροφή
Ομιλία από τον κ. Στέργιο Πυρίντσο, καθηγητή Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονικά υπεύθυνο του Βοτανικού Κήπου Πανεπιστημίου Κρήτης.
Συζήτηση.

Αστροπαρατήρηση: Αστρονομία και Βιοδυναμική Καλλιέργεια (προς επιβεβαίωση). Υλοποίηση: Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης

 

Τετάρτη 12 Ιουλίου | Αγγελιανά
Γιορτή Τοποδιατροφής & Κυκλικής Οικονομίας
Παραδοσιακά Μαγειρέματα και πρακτικές μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων.

Μια υπέροχη γιορτή τοποδιατροφής, μαγειρικής και κυκλικής οικονομίας έρχεται να γεμίσει την πλατεία του χωριού στα Αγγελιανά.
Εννέα (9) πολιτιστικοί σύλλογοι του Κάτω Μυλοποτάμου συναντιούνται και παρέα με τους ανθρώπους του ΚΗΦΗ Δήμου Μυλοποτάμου αναδεικνύουν ένα σημαντικό κομμάτι του διατροφικού πολιτισμού μας.

Πώς συντηρούσαν και μεταποιούσαν τα τρόφιμα παλιά; Ποιες είναι οι ιδιαίτερες συνταγές του κάθε χωριού; Γιατί έτρωγαν μόνο εποχιακά και πώς κατάφερναν να αξιοποιούν τα πάντα και να μην πετάνε τίποτα;

Με τη φιλοξενία του πολιτιστικού συλλόγου Αγγελιανών

Παράλληλες δράσεις
Αποξήρανση και μεταποίηση για τα παιδιά, κεράσματα και ολοκλήρωση
τοιχογραφίας με θέμα την ελιά στους τοίχους του Αγροτικού Συνεταιρισμού
Αγγελιανών, από τον Αλέξανδρο Ραπτάκη.

Πέμπτη 13 Ιουλίου | Μαργαρίτες
Στρογγυλή τράπεζα – Μαργαριτσανή Κεραμική

Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας σχετικά με την παραδοσιακή κεραμική ως  εργαλείο marketing και απόδοσης πρόσθετης αξίας, και τις προοπτικές προστασίας,
ανάπτυξης και προβολής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Μαργαριτών με αφορμή την υποψηφιότητα της κεραμικής των Μαργαριτών στον εθνικό κατάλογο
της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Εισηγητής-συντονιστής: Νίκος Λιάρος, αρχαιολόγος-κεραμίστας, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής (Μουσείο Σύγχρονης Κεραμικής).

Συμμετέχοντες: Αγγειοπλάστες, πολιτιστικοί φορείς και κοινότητα Μαργαριτών

 

Συνολικό Πρόγραμμα Δράσεων Θεσμού: ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Γη-Τροφή-Υγεία” στον Κάτω Μυλοπόταμο από 14 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου…σε τίτλους!

14, 21, 28/06 & 05/07 | Οnline
Επιμόρφωση για σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτιστικού παιχνιδιού μυστηρίου με θέμα τον “Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό”

30/06 | KΗΦΗ Δ.Μυλοποτάμου, Μαργαρίτες, Τζανακιανά
Οι «ΦΩΝΕΣ» του τόπου: Καταγραφές προφορικής ιστορίας ηλικιωμένων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Κάτω Μυλοποτάμου

01/07 | Αρχαία Ελεύθερνα
Δίνουμε “ΦΩΝΗ” στην ιστορία του τόπου: Βιωματικό εργαστήριο καταγραφής προφορικής ιστορίας

02/07 | Αλφά
Οι <<ΦΩΝΕΣ>> του τόπου: Η μουσική παράδοση της Αλφάς: Καταγραφές προφορικής ιστορίας

03 & 10/07 | Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας
Ξενάγηση- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διατροφή και Εμπόριο στην αρχαιότητα: Το παράδειγμα της Ελεύθερνας»

10/07 | Ελεύθερνα
Περίπατος: “Απου κάθεται μαργώνει..κι απού πορπατεί μαζώνει..”
Προβολή: Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο “και χόρτα και χόρτασες” από το Μουσείο παραδοσιακής ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης»
Ομιλία: Τροφοσυλλογή και υγεία. Σύγχρονες τάσεις για την κρητική διατροφή
Αστροπαρατήρηση: Αστρονομία και Βιοδυναμική Καλλιέργεια

12/07 | Αγγελιανά
Γιορτή Τοποδιατροφής & Κυκλικής Οικονομίας

13/07 | Μαργαρίτες
Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας σχετικά με την Μαργαριτσανή Κεραμική

14/07 | Μαργαρίτες
Τελετή Έναρξης
Μαγειρέματα
Συμμετοχικό́ εργαστήριο για παιδιά
Θέατρο Σκιών
Συναυλία με τους “Σάικα”

15/07 | Χαρουπόμυλος – Πάνορμο
Ομιλίες | Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ταυτότητα, Πολιτισμός, Ανάπτυξη.

15/07 | Μαργαρίτες
Ομιλίες | Η Βιωσιμότητα ως έννοια, ως πολιτική, ως στάση ζωής.
Εργαστήριο Κεραμικής για παιδιά
Δρώμενο για τα κοινωνικα γεγονότα γύρω από ένα τραπέζι
Μαγειρέματα
Συζητηση για την χρηστική κεραμική. Κρήτη – Σίφνος
Συναυλία με τους Χαΐνηδες

16/07 | Μαργαρίτες
Ομιλίες: Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Πλούτος, ταυτότητα και μοχλός ανάπτυξης.
Προβολές “Οι «ΦΩΝΕΣ» του τόπου”
Εργαστήριο κεραμικής για παιδιά
Δρώμενο για τα κοινωνικα γεγονότα γύρω από ένα τραπέζι
Μαγειρέματα
Βράβευση ΤΟP-10 – Συμβουλευτικός Διαγωνισμός Ποιότητας Ελαιολάδου Ατομικής Παραγωγής
Καλλιτεχνική Δράση: “Ο χορός του τροχού” με τον Δάφνι Κόκκινο και “Ακούγοντας τις μυρωδιές” με τον Ψαρογιώργη
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ

Συμμετοχή – παρουσία Φορέων – INFO POINTS
Κρητικό μπακάλικο της ”Γης Μυλοποτάμου”
Έκθεση προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) Περιφέρειας Κρήτης 2023
Εκθέσεις φωτογραφίας , “Ανοιχτό Καφενείο” & “DIET. A WAY OF LIFE IN KAFENEION”
“Ιστορίες Χαρουπιού” του Carob of Crete (το Χαρουπι της Κρητης). Έκθεση-Προβολή
“Το γιορτινό τραπέζι” – “Αντικείμενα και άλλα, πάνω στο τραπέζι” . Έκθεση Ζωγραφικής
Ο διατροφικός πολιτισμός του Κάτω Μυλοποτάμου μέσα από το φακό του χθες. Έκθεση Φωτογραφιας.
Συμμετοχή των μαθητών του Παραδοσιακού Μουσικού Συλλόγου “Ηχώ Κρητών”.
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Φιλώ + “Ξένος”, «Βιωματικές δράσεις για παιδιά και μεγάλους», με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα διαφορετικότητας και πολιτισμικών στερεοτύπων.