Κρητικοί Έλληνες Ελβετοί μια αγκαλιά σε εκδήλωση για τον Ερωτόκριτο στη Γενεύη
Δεκάδες Έλληνες και φιλέλληνες από τη Γενεύη και τις γύρω περιοχές της Ελβετίας σε επιτυχημένη εκδήλωση για το «Έτος Ερωτόκριτος» στην Γενεύη έστειλαν ηχηρό μήνυμα -υπόσχεση στους Κρητικούς, στον Ελληνισμό όπου γης, ότι: «δεν θα πάψουμε να μελετούμε και να διαδίδουμε τις αξίες που μας δίδαξε στο σπουδαίο έργο του ο Βιτσέντζος Κορνάρος στις αρχές του 17ου αιώνα. Κυρίως να αγαπάμε, όπως η «αγάπη η μπιστική που στον κόσμο φανερώθη», και παράλληλα να εμπνέουμε τις επόμενες γενιές των Ελλήνων του εξωτερικού».
Η εκδήλωση που “μαγνήτισε” πλήθος κόσμου είχε τίτλο «Ερωτόκριτος και Αρετούσα, η αγάπη τους στη Γενεύη», όπου: Οι μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης παρουσίασαν μέσα από καλλιτεχνικά έργα και απαγγελία αποσπασμάτων του έργου, την αγάπη της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου. Μαζί συνέκριναν την προσμονή της Πηνελόπης και την αναγνώριση του Οδυσσέα, με εκείνη του Ερωτόκριτου. Μαζί με τα παιδιά, ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς, βρέθηκαν επί σκηνής η καλλιτέχνης Άννα Κώτη, που ερμήνευσε με συγκινητικό τρόπο διάφορα αποσπάσματα του Ερωτόκριτου, όπως τον θρήνο και τον όρκο της Αρετούσας. Την συνόδευαν οι μουσικοί Παντελής Βερβατίδης, Μιχάλης Καλκάνης και Gilles Decorvet,ο δε τελευταίος μάγεψε το κοινό σε μια υπέροχη ανάγνωση του Ερωτόκριτου στα γαλλικά. Η εκδήλωσή έκλεισε με καλύτερο τρόπο από κρητικούς χορούς που παρουσίασαν τα μέλη του Ελληνικού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Γενεύης, ντυμένα με παραδοσιακές στολές της Κρήτης.
Η εκδήλωση πού οργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης, τέθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Γενεύη και της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ είχε την ευγενική υποστήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Υποστηρίχθηκε επίσης, όπως έγινε γνωστό ,και από πλήθος συλλόγων και φορέων της Ελβετίας, οι οποίοι στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή, όπως το γραφείο τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ και ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Ελβετίας από τη Ζυρίχη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ελληνικών φορέων και συλλόγων της περιοχής μας, όπως ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και Πρεσβευτής του Ελληνισμού, Γιώργος Στασινάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνίδων Κυριών Γενεύης, Έ. Θεοχαρόπουλου, και πλήθος Ελλήνων και φιλελλήνων της περιοχής. Παράλληλα στην εκδήλωση υπήρχε και διανεμήθηκε σε Έλληνες και ξένους έντυπες εκδόσεις-υλικό προβολής της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία συνεργάζεται με φορείς, συλλόγους και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία και δράση που αναδεικνύει το νησί μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
«Ήταν για όλους μας στην Γενεύη, γενικότερα στην Ελβετία μια πολύ σπουδαία και επιτυχημένη εκδήλωση μέσα από την οποία μικροί και μεγάλοι στείλαμε δυνατό το μήνυμα και την υπόσχεση, ότι, δεν θα πάψουμε να μελετούμε και να διαδίδουμε τις αξίες που μας δίδαξε στο σπουδαίο έργο του ο Βιτσέντζος Κορνάρος στις αρχές του 17ου αιώνα. Κυρίως να αγαπάμε, όπως η «αγάπη η μπιστική που στον κόσμο φανερώθη», και παράλληλα να εμπνέουμε τις επόμενες γενιές των Ελλήνων του εξωτερικού» δήλωσε ο Διονύσης Λιανός, Διευθυντής Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης που ήταν και συντονιστής της εκδήλωσης. Ο κ. Λιανός παράλληλα πρόσθεσε, ότι «ως διοργανωτές της εκδήλωσης οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο στους Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν, στους μουσικούς και καλλιτέχνες, στους χορευτές μας, και ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν στο να στηθεί αυτή η εκδήλωση μπροστά και πίσω από τη σκηνή, σε κάποιους μάλιστα που ήρθαν από την Ελλάδα για να βοηθήσουν, σε όσους την παρακολούθησαν και σε όσους τη στήριξαν από την πρώτη στιγμή: τον Γενικό Πρόξενο στη Γενεύη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Πρόεδρο της ΔΕΦΝΚ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, τα ΜΜΕ της Κρήτης. Από την πόλη των διεθνών οργανισμών, που ο Κάλβος και ο Καποδίστριας άφησαν το δικό τους στίγμα, θα συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε και να ανταμώνουμε υμνώντας την πατρίδα μας.
«Τούτη η αγάπη η μπιστική, με τη χαρά τελειώθη,
Και πλερωμή στα βάσανα, μεγάλη τως εδόθη.
Και καθανείς που διάβασε εδά ας το κατέχει,
Μη χάνεται στα κίνδυνα, μα πάντ’ ολπίδα ας έχει».