Κόκκινα δάνεια: Aντιστρέφονται οι όροι και οι δανειολήπτες επιδιώκουν να πτωχεύσουν με τον νέο κώδικα

Δημοσιεύτηκε στις 10/05/2021 15:30

Κόκκινα δάνεια: Aντιστρέφονται οι όροι και οι δανειολήπτες επιδιώκουν να πτωχεύσουν με τον νέο κώδικα

Το πλέον καυτό ζήτημα για τους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών της ακίνητης περιουσίας τους και για αυτό μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Άννα Κορσάνου.

H Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Άννα Κορσάνου

Η κ. Κορσάνου, αναφέρθηκε σε 2 επιλογές για τους δανειολήπτες, με την μεν να αφορά αυτούς που επιθυμούν να ενταχθούν στον πτωχευτικό κώδικα κι η δε αυτούς που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Αναφέρθηκε στον νέο πτωχευτικό Νόμο, που θα επιτρέπει στον δανειστή να πτωχεύει τον οφειλέτη και να εκποιεί όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία του. Καμία προστασία πρώτης ή άλλης κατοικίας δεν προβλέπεται  και οι οφειλέτες πρόκειται να βρεθούν σε δεινή θέση έναντι των δανειστών τους.

Όπως εξηγεί μάλιστα, τον τελευταίο καιρό μάλιστα, μέσα στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία έχει παρατηρηθεί έντονα ότι οι τράπεζες και τα funds όχι μόνο δεν κάνουν μειώσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά έχουν σκληρύνει την στάση τους, απαιτώντας ποσά και δόσεις που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα και την οικονομική κατάσταση των αιτούντων την ρύθμιση δανειοληπτών. Αυτοί θα πρέπει να προστατευτούν από τις συνέπειες του νέου πτωχευτικού νόμου που σύντομα θα ισχύει και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Όπως εξηγεί άλλωστε και σε σχετικό άρθρο της η κ. Κορσάνου:  «Μετά την ισχύ του πτωχευτικού νόμου θα απελευθερωθούν όλοι οι πλειστηριασμοί. Στην περίπτωση αυτή όμως θα διαγράφονται και όλες οι οφειλές του οφειλέτη προς όλους τους πιστωτές του. Ο νόμος αυτός είναι εξαιρετικά συμφέρων για περιπτώσεις δανειοληπτών χωρίς περιουσιακά στοιχεία, ή για οφειλέτες με εξαιρετικά υψηλές οφειλές που συνάμα δεν τους ενδιαφέρει η διατήρηση της ακίνητης περιουσίας τους. Η μερίδα των δανειοληπτών που επιθυμεί τη διατήρηση της υφιστάμενης περιουσίας τους αναγκαστικά θα πρέπει να κάνουν διαπραγμάτευση με τις τράπεζας, ή με τις  εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αν έχουν τιτλοποιηθεί τα δάνειά τους. Όμως καθίσταται σαφές ότι στη διαπραγμάτευση αυτή το ισχυρό μέρος είναι η Τράπεζα και ο δανειολήπτης κυρίως εξαρτάται από τη βούληση της όσον αφορά στην προτεινόμενη ρύθμιση.»

Με βάση τα παραπάνω μπορεί να πει κανείς πως φαίνεται να αντιστρέφονται οι όροι και οι δανειολήπτες να επιδιώκουν να πτωχεύσουν με τον νέο κώδικα.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook