KKE: “Να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων με διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης”

Δημοσιεύτηκε στις 15/07/2020 15:45

KKE: “Να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων με διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης”

Ερώτηση προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα και Γιώργος Λαμπρούλης σχετικά με την παράταση του προγράμματος στέγασης των προσφύγων και τη διασφάλιση ανθρώπινων, αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. 

Αναλυτικά, στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση, με ΜΑΤ και καταστολή, ακόμη και κατά εγκύων γυναικών και μικρών παιδιών, που έφυγαν από την κόλαση της Μόριας και των άλλων νησιών ή που εκδιώχθηκαν από τις δομές όταν πήραν άσυλο και αναγνωρίστηκαν και τυπικά ως πρόσφυγες, επιλέγει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των άστεγων προσφύγων που η ίδια δημιούργησε, διώχνοντάς τους από τις δομές φιλοξενίας. Μεταφέρει τους πρόσφυγες που ζουν και κοιμούνται στις πλατείες στους ήδη υπερπλήρεις καταυλισμούς, όπως στο Σχιστό, τον Ελαιώνα και αλλού, όπου ζουν σε ακόμη πιο άθλιες συνθήκες από αυτές που έζησαν ως αιτούντες άσυλο, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ομαλή κοινωνική τους ένταξη.

Η απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης, που αξιοποίησε ανάλογη πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμμάτων της ΕΕ, να εκδιώξει, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, από τα διαμερίσματα, ξενοδοχεία και καταυλισμούς 11.237 πρόσφυγες και να περικόψει το μηνιαίο επίδομα των 90 ευρώ, αφήνει εκτεθειμένους τους πρόσφυγες στον κίνδυνο εξαθλίωσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης. Μεταξύ αυτών γυναίκες έγκυες ή σε λοχεία, μικρά παιδιά, άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αφού προσωρινή εξαίρεση από την έξωση προβλέπεται μόνο για την τελευταία περίοδο της εγκυμοσύνης και για τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.

Η κυβέρνηση επαίρεται για το ότι έχουν ήδη εκδιωχθεί από τις παραπάνω δομές 14.000 πρόσφυγες από 1/1/2020, χωρίς καμία μέριμνα για το πού θα στεγαστούν, πώς θα ζήσουν, δεδομένου ότι, επιπλέον, διέκοψε και την παροχή του πενιχρού μηνιαίου βοηθήματος των 90 ευρώ.

Η κυβέρνηση επικαλείται τη δυνατότητα των προσφύγων να εγγραφούν στο πρόγραμμα “HELIOS” και ενοχοποιεί τους ίδιους τους πρόσφυγες που δεν γράφτηκαν σ’ αυτό, παρόλο που γνωρίζει ότι, σε συνθήκες καραντίνας, αυτό ήταν αδύνατο. Επιπλέον, για να λάβουν υποστήριξη για στέγαση από το πρόγραμμα “HELIOS”, θα πρέπει να είναι κάτοχοι ΑΦΜ, τραπεζικού λογαριασμού και σύμβασης ενοικίου, δηλαδή να συνωστίζονται σε εφορίες και τράπεζες, να αντιμετωπίζουν μια σειρά γραφειοκρατικά εμπόδια, παίρνοντας υπόψη ότι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και τις διαδικασίες. Γι’ αυτούς τους λόγους, από τους 11.322 πρόσφυγες που είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα “HELIOS”, μόνο 2.687 έλαβαν το βοήθημα ενοικίου για ανεξάρτητη διαβίωση, δηλαδή λιγότεροι από το 25%.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • Να ακυρωθούν οι μαζικές εξώσεις των προσφύγων, κανένας πρόσφυγας να μην πεταχτεί στο δρόμο, να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και δομές φιλοξενίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Να αρθεί η διακοπή του μηνιαίου βοηθήματος.
  • Να εξασφαλιστεί στέγαση για όλους τους άστεγους πρόσφυγες σε διαμερίσματα, να αξιοποιηθούν κλειστά ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια.
  • Να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία. Συγκεκριμένα:
  • Να στηριχθούν οι πρόσφυγες οικονομικά και διαδικαστικά για την ανεύρεση και εξασφάλιση στέγασης, συνολικά για τις ανάγκες της ανεξάρτητης διαβίωσης, για την πρόσβαση στην Υγεία, την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους εμβολιασμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την εύρεση εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.
  • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών, τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και των νομικά αναγνωρισμένων προσφύγων, στη δημόσια εκπαίδευση, με την έγκαιρη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την επόμενη σχολική χρονιά, τη δημιουργία τμημάτων ένταξης και υποδοχής, την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και διερμηνέων, την έκδοση του απαραίτητου εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook