ΚΚΕ: Να μη γίνει καμία απόλυση στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης
![ΚΚΕ: Να μη γίνει καμία απόλυση στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης](https://i0.wp.com/www.politica.gr/wp-content/uploads/2022/04/perissos-kke-3-1024x576-1.jpg?quality=92&fit=1310%2C900&ssl=1)
Να μη γίνει καμία απόλυση στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, ζητούν από τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων κι ο Μανώλης Συντυχάκης.
Όπως επισημαίνεται:
Από 23 Μαΐου αρχίζει η λήξη των συμβάσεων 50 εργαζόμενων που εργάζονται με ΣΟΧ ως επικουρικό προσωπικό στις 8 Δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για εργαζόμενους σε θέσεις νευραλγικές για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (βαριά αναπήρους, χρόνια πάσχοντες, παιδιά χωρίς οικογένεια), που καλύπτουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως και πανελλαδικά.
Οι επιπτώσεις από την απώλεια των συγκεκριμένων εργαζόμενων θα είναι σοβαρές, αφού μπορεί να μείνει πλήρως κενή η ειδικότητα και η θέση στην οποία υπηρετούν, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει μόνιμος εργαζόμενος ο οποίος να καλύπτει οργανικά τη θέση.
Οι επικείμενες αυτές απολύσεις έρχονται να προστεθούν σε όσες έχουν ήδη συντελεστεί για εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, 24μηνης διάρκειας μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και σε όσες επίκεινται με τη λήξη των ασφαλιστικών μέτρων για 40 εργαζόμενους στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (ΚΚΠ Π. Κ.), τον Νοέμβριο.
Το μέγεθος αυτής της αντιλαϊκής επίθεσης, σε βάρος εργαζόμενων και περιθαλπόμενων, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι παρά την τραγική υποστελέχωση και ενώ ζητήθηκαν από τις Δομές του Κ.Κ.Π. ΠΚ 60 εργαζόμενοι ως επικουρικό προσωπικό, το Υπουργείο ενέκρινε πριν λίγες μέρες μόνο 12 θέσεις για όλη την Κρήτη, οι οποίες μάλιστα για να εγκριθούν θα περάσει εξάμηνο!
Να σημειωθεί, επίσης, ότι τα κενά -όπως αποτυπώνονται- δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, αφού τα οργανογράμματα αυτών των δομών στην πλειοψηφία τους είναι ελλιπή και παλαιωμένα και δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες που επιτάσσει η πρόοδος της επιστήμης, της Ειδικής Αγωγής και της τεχνολογίας.
Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δομών που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κτλ), που αποδέχονται τις κατευθύνσεις τις Ε.Ε. και τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του, για να στηρίξει την επιχειρηματική δράση στον χώρο της Πρόνοιας, φορτώνοντας το κόστος στην ίδια την οικογένεια. Οι κατευθύνσεις αυτές επιβεβαιώνονται από το εθνικό σχέδιο για τα ΑμεΑ και τη στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία 2021-2030, που λένε ξεκάθαρα για το κλείσιμο των ιδρυμάτων, με πρόσχημα και περιτύλιγμα τη δήθεν «αποϊδρυματοποίηση – αποσυλοποίηση», με θύματα αυτής της πολιτικής τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με το άγχος της ημερομηνίας λήξης.
Επιπλέον, όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κτλ) έχουν ευθύνη για τις απολύσεις γιατί καταψήφισαν το αίτημα, το οποίο κατέθεσε ως πρόταση Νόμου το ΚΚΕ, 130 συνδικαλιστικών οργανώσεων για τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Η κατάσταση στις δομές Πρόνοιας αναδεικνύει την απόσταση ετών φωτός που χωρίζει τις δυνατότητες που προσφέρουν τα σύγχρονα μέσα της εποχής μας και το διαθέσιμο προσωπικό στη χώρα μας για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών στην ολόπλευρη φροντίδα του πιο ευαίσθητου τμήματος του πληθυσμού από την πραγματικότητα της δραματικής κατάστασης στον τομέα της Πρόνοιας.
Οι εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες, άρα μόνιμη θα πρέπει να είναι και η εργασία τους. Πολύ παραπάνω που οι δομές Πρόνοιας πρόκειται για ένα ευαίσθητο πεδίο που έχει απόλυτη ανάγκη από σταθερούς εργαζόμενους, για να μη διακόπτεται η πρόοδος στη φροντίδα και αγωγή των περιθαλπόμενων. Είναι βαρβαρότητα, ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας, να επιδεινώνεται στο όνομα της λεγόμενης δημοσιονομικής στενότητας η υποστελέχωση των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων που μείωσαν αρκετές φορές την αντίστοιχη χρηματοδότηση για τις δομές Πρόνοιας, ενώ από την άλλη ενίσχυσαν και ενισχύουν, με κάθε τρόπο, το μεγάλο κεφάλαιο από τον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζόμενων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:
- Να μη γίνει καμία απόλυση των σημερινών εργαζόμενων.
- Μονιμοποίηση των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
- Προσλήψεις, με κατεπείγουσες διαδικασίες, μονίμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, που να αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες του πιο ευαίσθητου τμήματος του πληθυσμού, για τη στελέχωση και των 8 δομών του Κ.Κ.Π. ΠΚ, με βάση τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης και γνώσης.
- Να αυξηθούν άμεσα οι κρατικοί πόροι για την πλήρη κάλυψη των αυξημένων αναγκών των δομών του Κ.Κ.Π. ΠΚ, την άμεση αναβάθμισή τους με υλική υποδομή και επίλυση των κτιριακών προβλημάτων τους.