ΚΚΕ: Απαράδεκτο οι Ηρακλειώτες να πληρώνουν ακριβά το νερό ενώ ταυτόχρονα το στερούνται
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για το σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου, από βουλευτές του ΚΚΕ.
Όπως αναφέρουν οι Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω:
Παράγοντας υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των χιλιάδων κατοίκων της πόλης του Ηρακλείου είναι τα σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση, που δικαιολογημένα προκαλούν οργή και αγανάκτηση. Συγκεκριμένα, στο πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου οι προσφερόμενοι υδατικοί πόροι είναι σημαντικά λιγότεροι σε σχέση με τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, ενώ τα υφιστάμενα δίκτυα είναι απαρχαιωμένα, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού και την υγεία των κατοίκων.
Αναφορικά με τους πόρους – δίκτυα ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:
Το Φράγμα Αποσελέμη, που κατασκευάστηκε για την υδροδότηση του Βόρειου Άξονα της Ανατολικής Κρήτης, ενώ έδινε 8 -10 εκ. κυβικά τον χρόνο, φέτος λόγω λειψυδρίας έδωσε μόλις 500 χιλ. κυβικά, με αποτέλεσμα την περικοπή των κυβικών στους δήμους που υδροδοτούνται από αυτό. Ο αγωγός των Μαλίων, που τροφοδοτεί το ανατολικό Ηράκλειο και το κέντρο, είναι παλιός (του 1965), με θραύσεις δικτύου (καταστροφές λόγω παλαιότητας), με συνέπεια τις συχνές και πολυήμερες διακοπές νερού. Ο αγωγός του Θραψανού, που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος των Νοτίων προαστίων, είναι κι αυτός πεπαλαιωμένος, παρουσιάζει συχνά ζημιές, με συνέπεια πολύωρες διακοπές και παροχή κακής ποιότητας νερού. Ο αγωγός Κέρης – Κρουσώνα – Τυλίσσου, (δίκτυο 30 χιλιόμετρων), είναι επίσης παλιός με συνεχείς θραύσεις και με αμίαντο που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων. Ταυτόχρονα, στην περιοχή Κέρης – Τυλίσσου υπάρχει μια συνεχής ποιοτική υποβάθμιση με υφαλμύρινση της λεκάνης.
Συνολικά η υδροδότηση της πόλης του Ηρακλείου στηρίζεται σε ένα πεπαλαιωμένο και ακατάλληλο για την υγεία δίκτυο αμιαντοσωλήνων. Αναφορικά με την πλήρη αντικατάσταση των παλιών δικτύων οι ανάγκες ξεπερνούν τα 600 χιλιόμετρα. Όμως χρηματοδοτήθηκε και συμβασιοποιήθηκε η αλλαγή δικτύων μόνο 260 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 150 χλμ εκτελέστηκαν και τα 110 είναι ακόμη ανεκτέλεστα.
Και ενώ ο λαός λέει «το νερό νεράκι» πληρώνοντας για την αγορά εμφιαλωμένων μπουκαλιών, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες γεμίζουν τις πισίνες των πολυτελών μονάδων τους και την ίδια ώρα η δημοτική αρχή αφαιρεί υδρόμετρα σε όσους δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους, χωρίς κανένα κοινωνικό κριτήριο, την ώρα που η ακρίβεια θερίζει το λαϊκό εισόδημα. Συνάμα οι πολυήμερες διακοπές νερού ταλαιπωρούν συχνά τους κατοίκους, τα νοικοκυριά του Ηρακλείου.
Είναι απαράδεκτο οι κάτοικοι του Ηρακλείου να πληρώνουν ακριβά το στοιχείο της φύσης που είναι απαραίτητο για τη ζωή, ενώ ταυτόχρονα να το στερούνται όχι μόνο ως προς την ποσότητα αλλά και την ποιότητά του. Η κατάσταση με την τραγική έλλειψη νερού και την κακή ποιότητα δεν είναι φυσικό αποτέλεσμα της λειψυδρίας, αλλά το αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, την οποία εφαρμόζουν απαρέγκλιτα οι δημοτικές αρχές, για τη διαχείριση του νερού, ώστε να στρωθεί πιο εύκολα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή του. Τα προβλήματα με την επάρκεια και την ποιότητα του νερού έχουν σχέση όχι με τις καιρικές συνθήκες, αλλά με τη συνειδητή έλλειψη σχεδιασμού, τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, την έλλειψη συντήρησης των υφιστάμενων υποδομών, την απουσία έργων εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτές οι ευθύνες είναι πολιτικές και έχουν την πηγή τους στην πολιτική της Ε.Ε. για το νερό, που υλοποιούν πρόθυμα κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, μετατρέποντας το νερό από αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για :
– Φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό του Ηρακλείου,
-Άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκή οικογένεια, σε άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο που δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στην τιμή του νερού,
– Άμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης, αντικατάσταση φθαρμένων και ακατάλληλων δικτύων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία λαϊκή επιβάρυνση,
– Μελέτες και έργα για τη διατήρηση της ποσότητας και ποιότητας των υδατικών πόρων, αξιοποίηση των σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων για την προστασία – εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων, την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων,
– Επαρκείς και συστηματικοί έλεγχοι για την ποιότητα του νερού που φθάνει στις βρύσες των σπιτιών και των σχολείων,
– Κατάργηση του νέου νόμου και όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής Οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.