Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης: “Μέσα Μαΐου θα καταγράφονται μηδενικά κρούσματα”
Περίπου στα μέσα Μαΐου θα καταγράφονται μηδενικά – σχεδόν – κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και με τον Επίκουρο Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργο Ατσαλάκη, ο οποίος μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη.
«Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων τόσο εδώ όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργήθηκε μια χαοτική κατάσταση διότι κανένας δεν ήξερε τι είναι αυτό το φαινόμενο πόσο θα κρατήσει, πότε θα τελειώσει, τι θα γίνει στη διάρκεια του φαινομένου και τι θα γίνει μετά. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πόσο θα επικρατήσει αυτό το φαινόμενο. Οπότε ξεκινήσαμε και χρησιμοποιήσαμε εμείς παλαιότερα μοντέλα παρόμοια, για την διάχυση των νέων τεχνολογιών και τώρα τα εφαρμόσαμε στα δεδομένα των κρουσμάτων του κορωνοϊού προκειμένου να πετύχουμε δύο πράγματα. Να δούμε ανάλογα με τα κρούσματα και ανάλογα τα μελλοντικά κρούσματα που θα μπορούσαν να είναι φορείς του ιού, επεξεργαστήκαμε κάποιες μεταβλητές για να φτάσουμε να προσδιορίσουμε ποιο θα είναι το σημείο κορυφής και μετά το τέλος αυτής της περιόδου. Την πρώτη μας έρευνα την δημοσιεύσαμε στις 28 Μαρτίου και είχαμε πει ότι αρχές Απριλίου περιμέναμε την κορύφωση του φαινομένου. Την έρευνα αυτή τώρα την επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον κ. Τσιόδρα, τρέχουμε τον αλγόριθμο και παίρνουμε τα καινούρια αποτελέσματα. Από τότε λοιπόν μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί και κυρίως και με τα χθεσινά πολύ λίγα αποτελέσματα, ότι η κορυφή ήταν στις 1 Απριλίου και τα τελευταία κρούσματα μέχρι και χθες δείχνουν μια στροφή της καμπύλης προς τα κάτω, και αυτό μας δίνει την επιβεβαίωση και μπορούμε να κάνουμε και μια πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος της περιόδου το οποίου υπολογίζουμε περίπου στα μέσα του Μαΐου. Δηλαδή μέχρι τότε θα εμφανίζονται κάποια μικρά κρούσματα και στα μέσα του μήνα θα είναι ανεπαίσθητα τα κρούσματα που θα υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ατσαλάκης.
«Η στροφή της καμπύλης προς τα κάτω επιβεβαιώνει ότι έχουν αποδώσει τα μέτρα»
«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή, να πούμε ότι οι αριθμοί οι οποίοι λαμβάνουμε εμείς υπόψη για να τρέξουμε τον αλγόριθμο, η μείωση των κρουσμάτων αυτών είναι συνέπεια των μέτρων. Η λογική πίσω από αυτούς τους αλγορίθμους είναι ότι η κοινωνία αισθάνεται μια απειλή, την απειλή της εξάπλωσης της ασθένειας, και προβαίνει σε μια σειρά μέτρων για να ανακόψει αυτή την απειλή. Αυτή η στροφή της καμπύλης προς τα κάτω, επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα έχουν αποδώσει και επιβεβαιώνει ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα μέχρι Απριλίου, το φαινόμενο θα τελειώσει μέχρι μέσα Μαΐου» δήλωσε ο Επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στον Politica 89.8.
«Η πρόβλεψη για το τέλος στα μέσα του Μαΐου ισχύει μόνο όταν τηρηθούν τα μέτρα»
«Τις μέρες που ανακοινώθηκαν τα κρούσματα στο πλοίο είχαμε μια μεταβολή της καμπύλης, το οποίο όμως φαινόμενο επειδή απομονώθηκε δεν επηρεάζει τον υπόλοιπο πληθυσμό όπως τα άλλα κρούσματα που βρέθηκαν μέσα στην κοινότητα και μπορούσαν να επηρεάσουν τον πληθυσμό. Αυτό απομονώθηκε και αμέσως τις επόμενες ημέρες, στις επαναλήψεις του αλγόριθμου αυτό λήφθηκε υπόψη και είδαμε και την πραγματικότητα ότι τα κρούσματα ήταν πολύ μικρότερα από εκείνης της ημέρας. Έχει μεγάλη σημασία όμως ότι αυτή η πρόβλεψη για το τέλος, στα μέσα του Μαΐου, ισχύει μόνο όταν τηρηθούν τα μέτρα και δεν γίνει κάτι αφύσικο όπως αφύσικο εννοούμε να πάρουμε τα αυτοκίνητα να πάμε στα χωριά το Πάσχα. Αυτό θα είναι πολύ καταστροφικό. Και θα ήθελα να τονίσουμε ότι την έρευνα μας δεν την κάναμε ως επιδημιολόγοι για να δούμε την επιδημία, χρησιμοποιήσαμε τα στοιχεία τα επιδημιολογικά μόνο και μόνο για να δώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα του τέλους περίπου του φαινομένου, διότι μετά τους ήρωες τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει να δοθούν άλλοι ήρωες για να διορθώσουν την οικονομία και κυρίως τον τουρισμό, που εδώ στην Κρήτη μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, αποτελεί το 47% του ΑΕΠ. Τώρα έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα για μέσα του Μαΐου, ότι πρέπει να σχεδιάσουμε ενέργειες από τώρα και θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται στα μέσα του μήνα για να αναταθεί η οικονομία, διότι θα έχουμε ισχυρούς κλυδωνισμούς στην οικονομία και θα ακολουθήσουν και άλλες έρευνες τις επόμενες ημέρες με τις οποίες μελετάμε και τα στοιχεία άλλων χωρών με παρόμοιους αλγόριθμους για να μπορέσουμε να κάνουμε μια πρόβλεψη για το τι πρόκειται να συμβεί στον τουρισμό».
Aκούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργου Ατσαλάκη στον Politica 89.8: