Καθηγητής Οικονομικών Ν. Απέργης: «Flat tax η απάντηση για έσοδα, φοροδιαφυγή και φορολογική δικαιοσύνη»
Υπέρμαχος μιας πολιτικής ενιαίου φορολογικού συντελεστή για όλους, που θα πείσει επενδυτές να επενδύσουν στην χώρα μας και να της δώσουν έσοδα, που θα μειώνει τη φοροδιαφυγή και θα προσδώσει φορολογική δικαιοσύνη, εμφανίστηκε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νίκος Απέργης.
Ο κ Απέργης λίγες ώρες αφότου αναγορεύτηκε από το ΕΛΜΕΠΑ σε Επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας μίλησε στην εκπομπή “καθαρά πολιτικά” για το οικονομικό τοπίο της χώρας σχολιάζοντας τις οικονομικές πολιτικές που έχουν στο πρόγραμμα τους τα πολιτικά κόμματα.
Για το αν οδεύει η χώρα σε χρεοκοπία, ο κ. Απέργης απαντά : «Αυτή τη στιγμή η οικονομία, δεν είναι σε κίνδυνο χρεοκοπίας. Υπάρχουν ενδείξεις, προόδου και βελτίωσης, αλλά δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει βασικά μας προβλήματα. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, και στη φορολογία, γιατί ζούμε σε ένα δυστυχώς πολύ αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και με τα γεωπολιτικά προβλήματα που συμβαίνουν. Χρειαζόμαστε μεγάλη προσέλκυση επενδύσεων, για να καταπολεμήσουμε την ανεργία και την αποσταθεροποίηση της οικονομίας μας. Για να μας εμπιστευτούν, ωστόσο οι επενδυτές χρειαζόμαστε μια σταθερή ειδική φορολογική πολιτική για να τους πείσουμε να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας παρά την επενδυτική βαθμίδα την οποία αναμένεται να ανέβει η χώρα. Πρέπει να καλύψουμε τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται από την αύξηση των δημοσίων δαπανών. Χρειαζόμαστε να γίνονται επενδύσεις από το δημόσιο και μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για υποδομές, αλλά κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Άρα χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, μια αλλαγή με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές σταθερούς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να πειστούν οι ξένοι επενδυτές και να επενδύσουν στη χώρα μας και μάλιστα και σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό. Δεν αρκεί μόνο να αγοράσουν τα ομόλογά μας χρειάζεται να επενδύσουν σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.»
Για την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, ο κ. Απέργης απαντά: «Ακόμα και να μειώσουμε το ΦΠΑ στα τρόφιμα ή στα καύσιμα, θα δούμε τα αποτελέσματα αυτά που έγιναν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία που δεν πέτυχαν τα σχέδια που εφάρμοσαν. Μηδένισαν το ΦΠΑ και παρόλα αυτά οι τιμές ανέβαιναν την ανηφόρα. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργώντας, ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα εξαλειφθούν κρυμμένες ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές τάσεις και ταυτόχρονη μείωση του φόρου της ενέργειας. Το κράτος χρειάζεται να δαπανά και χρειάζεται να παρεμβαίνει για να προστατεύει τους αδύναμους του οικονομικού κυκλώματος και να βοηθάει την οικονομία. Γιατί αν μειώνουμε τους φόρους και συνεχίζουμε τις ίδιες δαπάνες, τότε θα φτάσουμε, στην εποχή του 2012 με την κρίση που περάσαμε και την πτώχευση .»
Για το αν θα πρέπει να εφαρμοστεί μια ενιαία flat tax πολιτική, ο κ. Απέργης σημείωσε πως: «Αν υπάρξει ένας χαμηλός φόρος, ενιαίος που θα ξέρει και το νοικοκυριό, αλλά κυρίως και οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές που θα έρθουν ότι αυτό θα επικρατεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θα είναι ένα από τα καλύτερα κίνητρα για να δούμε συγκέντρωση επενδύσεων, είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό, είτε ταυτόχρονα.»
Το γιατί το πολιτικό σύστημα δε εφαρμόζει τα απλά οικονομικά μοντέλα ο κ. Απέργης απαντά πως: «Η λογική καμιά φορά δεν συνδέεται και με την με την πρακτική του πολιτικού συστήματος κι αυτό δυστυχώς, είναι διαχρονικό στην πατρίδα μας. Πράγματι τα οικονομικά είναι πάρα πολύ απλά. Το πολιτικό σύστημα βάζει φόρους για να βρει έσοδα και να κάνει δαπάνες, όπως πρέπει, δυστυχώς, όμως δεν είναι στοχευμένες. Προτιμά, να δίνει επιδοτήσεις και να τροφοδοτεί με ρευστότητα συγκεκριμένους τομείς. Εξυπηρετούνται κάποιοι σκοποί για να για να μπορέσει να διαιωνιστεί μια κατάσταση μέσω του πολιτικού συστήματος. Αν επανέλθουμε στα λογικά μας και εφαρμόσουμε απλές αρχές με χαμηλούς φόρους και δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αυτό θα είναι κέρδος όχι μόνο η οικονομία αλλά και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα .»
Για την φορολόγηση των υπερκερδών, ο κ. Απέργης ανέφερε: «Θα μπορούσε να εφαρμοστεί, όπως γίνεται και στην Αμερική μια φορολόγηση των υπερκερδών, ώστε να φορολογούνται οι πολύ πολύ πλούσιοι και πάνω σε αυτό με τα έσοδα να στοχεύουμε στην ενίσχυση συγκεκριμένων αδύναμων ομάδων του πληθυσμού. Ωστόσο, αν μιλάμε για φορολόγηση απλώς κάποιων κερδών, αυτό δεν θα είναι σωστό, γιατί θα πάψουμε να λειτουργούμε σαν μια δημοκρατική, φιλελεύθερη οικονομία, όπως είναι η παγκόσμια οικονομία και θα επιστρέψουμε σε εποχές από τις οποίες έχουμε φύγει, όπως τις εποχές των παρεμβατικών πολιτικών. Πρέπει να δίνουμε κίνητρα για να έχουνε κέρδη, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να εφαρμόζουμε και πολιτικές που θα προστατεύουν το εργασιακό δυναμικό.»
Σε ότι αφορά την φορολογική δικαιοσύνη ο κ. Απέργης σημείωσε πως: «Δεν είναι λύση να αυξήσω το φορολογικό συντελεστή του μετόχου. Πρέπει να μειώσω το φορολογικό συντελεστή του δημοσίου υπαλλήλου ή του ιδιωτικού υπαλλήλου γιατί δεν μπορεί να ενισχυθεί η κατανάλωση και πρέπει να ενισχύσουμε και τη ζήτηση στην οικονομία και τα νοικοκυριά. Δεν σημαίνει, όμως ότι πρέπει να αυξήσω τον φορολογικό συντελεστή των κερδών και να μειώσω το φορολογικό συντελεστή του μετόχου, γιατί έτσι θα αποθαρρύνθουν επενδύσεις και μεσομακροπρόθεσμα θα μου γυρίσει ανάποδα»
Απαντώντας υποθετικά στο αν θα συμμετείχε σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα και αναλάμβανε να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις στην φορολογική πολιτική και την οικονομία, ο κ. Απέργης σημειώνει πως: «Θα έδινα ανάπτυξη, χαμηλό φορολογικό συντελεστή και ενδυνάμωση της παιδείας, εκκαθάριση στον χώρο της υγείας γιατί στην υγεία γιατί έχουμε θαυμάσιο προσωπικό, αλλά πάρα πολύ χάλια υποδομή και επομένως όλα αυτά θα συμβάλουν στο να έχουν θετικό αντίκτυπο για την οικονομία. Ακόμα θα έκανα μια μεταρρύθμιση καταπολέμησης διαφθοράς.»
Για το αν συμφωνεί με το να κατατίθενται τα προγράμματα των κομμάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο κ. Απέργης απαντά: «Φυσικά και συμφωνώ, γιατί τότε θα ξέρεις πόσο κοστίζει το κάθε πρόγραμμα, ξέρετε, οι υποσχέσεις είναι δωρεάν και πριν τις εκλογές πάντοτε όλοι τάζουν τα πάντα. Επομένως συμφωνώ, με το να κατατίθενται τα προγράμματα και να τα επικοινωνούν τα κόμματα μεταξύ τους για μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένους τομείς, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να συνεργάζονται. Υπάρχουν κρίσιμοι τομείς για το μέλλον μας, με ένα περιβάλλον που όλο και γίνεται πιο σκοτεινό και πιο μαύρο. Και νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουν τα στεγανά τους και τις κόκκινες γραμμές τους και να συνεργαστούν όλα τα κόμματα μεταξύ τους. Ας έχουν διαφορές σε κάποια άλλα θέματα. Πρέπει και εμείς να συμφωνήσουμε για να έχουμε θετικό μέλλον στην οικονομία, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη.»