Καθηγητής ιολογίας Γ .Σουρβίνος: «Από τον Νοέμβριο η μετάλλαξη του ιού στην Ελλάδα χωρίς αξιόλογη επιβάρυνση-Βέβαιη η διασπορά σε όλη τη χώρα»
Τα στοιχεία που δείχνουν πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί στην Βρετανία, έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας, από το Νοέμβρη, χωρίς να επιβαρύνει τα επιδημιολογικά δεδομένα σημαντικά, παρουσίασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, που θεωρεί μάλιστα πως το νέο στέλεχος έχει διασπαρεί σε όλη τη χώρα.
Όπως δήλωσε ο κ. Σουρβίνος υπάρχει ένας διεθνής προβληματισμός, για τις μεταλλάξεις του κορoνοϊού και πλέον έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την χαρτογρόφηση των μεταλλάξεων του κορoνοϊου που έχουμε στη χώρα μας. Όπως σημείωσε εκτός από την Αθήνα και Κρήτη εξετάζονται και δείγματα μοριακών τεστ και από άλλες πόλεις για να διαπιστωθεί, αν υπάρχουν νοσσούντες και σε άλλες πόλεις. «Η μετάλλαξη προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον και προβληματισμό λόγω της αυξημένης μεταδοτηκότητας. Θεωρώ βέβαιο πως τέτοιου είδους κρούσματα υπάρχουν και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα και θα δούμε μετά την ανάλυση και μελέτη των δειγμάτων και των άλλων γεωγραφικών διαμερισμάτων, ποια είναι η διασπορά της μετάλλαξης στην επικράτεια. Έχει ενδιαφέρον να δούμε το πόσο γρήγορα μεταδίδεται η νέα μετάλλαξη που έχει βρεθεί στην Βρετανία κι εδώ στο νησί μας. Έχουμε δείγματα που εμφανίζουν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να παραπέμψουν στην νέα μετάλλαξη αλλά όχι ακριβή εικόνα.»
Ο κ. Σουρβίνος αναφερόμενος σε ενδείξεις και στοιχεία που εξετάζονται στο εργαστήριο γονιδιωματικής ανάλυσης, έκανε λόγο για επιβεβαιωμένα κρούσματα προηγούμενων μηνών με το νέο στέλεχος του κορονοϊού στο νησί μας. «Έχουμε ενδείξεις από μελέτες για την νέα μετάλλαξη του νέου στελέχους του κορονοϊού, από τα μέσα του Νοέμβριου, όμως δεν ξέρουμε χρονικά πότε εμφανίστηκε ακριβώς στο νησί. Έχει σημασία να βρούμε το πότε εμφανίστηκε το νέο στέλεχος , καθώς μπορεί να φανεί, ότι δεν έχει τόσο μεγάλη ματαδοτικότητα, όπως έχει εκτιμηθεί βάσει και των επιδημιολογικών δεδομένων που είχαμε σε εκείνο το διάστημα. Μπορούμε δηλαδή, να μάθουμε τις οι συνέπειες του νέου στελέχους από το χρονικό σημείο που εμφανίστηκε μέχρι σήμερα για να δούμε το πόσο μεταδοτικό είναι το νέο στέλεχος. »
Ο κ. Σουρβίνος αναφέρθηκε στα εμβόλια και στην εύκολη διαδικασία παραγωγής εμβολίου και για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και τεχνογνωσίας, με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα εμβόλια μέχρι στιγμής να επαρκούν για την θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος κι από τις μεταλλάξεις του ιού, ωστόσο υπογράμμισε πως: «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε τι βαθμό μπορεί να μεταλλαχθεί ο ιός».