Καθιέρωση ετήσιου προληπτικού ελέγχου υγείας στους εξυπηρετούμενους του ΚΔΗΦΑ.μεΑ. «Δικαίωμα στη Ζωή»
Με πρωτοβουλία της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης και της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο συνεργασίας της με το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ. «Δικαίωμα στη Ζωή», καθιερώνεται από σήμερα στο Ηράκλειο η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος, για την υλοποίηση ετήσιου τακτικού προληπτικού ιατρικού ελέγχου στους εξυπηρετούμενους με αναπηρίες και νοητική υστέρηση ανθρώπους της δομής.
Στόχος της δράσης είναι η έγκαιρη ανίχνευση εκδήλωσης προβλημάτων υγείας ή επιδείνωσης υφισταμένων ή πρόκλησης συνοδών καταστάσεων και η ενίσχυση της υγειονομικής κάλυψης και προσβασιμότητας της ευάλωτης αυτής πληθυσμιακής ομάδας στις υπηρεσίες υγείας.
Συγκεκριμένα με την ενεργή υποστήριξη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του ΚΥ Ηρακλείου, μαιών και του Συντονιστή Επιστημονικής λειτουργίας του, κ. Δημήτρη Κλάδου, όπως και τη συμβολή μαιευτήρα γυναικολόγου του Βενιζελείου ΓΝΗ, 45 ωφελούμενοι ΑμεΑ θα υποβληθούν, σύμφωνα με τις στοχευμένες παραπομπές του υπεύθυνου στη δομή ψυχιάτρου, κ. Πασπαράκη Μανόλη, σε:
Εργαστηριακό έλεγχο (αιματολογικό, βιοχημικό, ορμονολογικό) και Γενικό ιατρικό έλεγχο.
Γυναικολογική εκτίμηση και ακόλουθες εξετάσεις όπου κριθεί απαραίτητο (υπέρηχο, test ΠΑΠ, κολπικές καλλιέργειες, μαστογραφία κ.ά.) από την Μαιευτήρα/Γυναικολόγο του Βενιζελείου ΓΝΗ κα Ευστρατιάδου Μαριάννα.
Καρδιολογικό έλεγχο, καρδιογράφημα και υπέρηχο, από τον ιατρό του ΚΥ Ηρακλείου, κ. Μακαρώνα Γιώργο.
ΩΡΛ εξέταση, από την ιατρό του ΚΥ Ηρακλείο, κα Πέττα Βασιλική.
Παιδιατρικό έλεγχο, από την ιατρό του ΚΥ Ηρακλείου, κα Μπακέα Μαρινέττα.
Σκοπός της δράσης είναι η βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας με Αναπηρία και νοητική υστέρηση και η έγκαιρη και στοχευμένη αντιμετώπιση κάθε πιθανής ασθένειας ή επιπλοκής που ελλοχεύει κινδύνους.
Όπως δήλωσε ο Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Νεκτάριος Παπαβασιλείου: «Η παροχή ενός ολοκληρωμένου και οργανωμένου πλαισίου προστασίας και ιατρικού τακτικού ελέγχου και ειδικότερα στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες και νοητική υστέρηση είναι υποχρέωση μας. Συμβάλλει ουσιαστικά στην προαγωγή της υγείας και της ποιότητας ζωής τους, όπως και στην μείωση των προβλημάτων που προκύπτουν από την μεμονωμένη και αποσπασματική παροχή υπηρεσιών υγείας προς αυτούς. Ας μην ξεχνάμε πως τις περισσότερες φορές οι συνάνθρωποι μας αυτοί, με νοητική υστέρηση, αδυνατούν να επικοινωνήσουν, να εκφράσουν ή να εντοπίσουν πιθανά ενοχλήματα που νιώθουν και αφορούν την υγεία τους».
Ο Υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Δημήτρης Αγαπίου επίσης δήλωσε: «Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Συντονιστή Επιστημονικής Λειτουργίας του ΚΥ Ηρακλείου, όλους τους επαγγελματίες υγείας και τα στελέχη του Κ.Υ. Ηρακλείου, ιατρονοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους εξυπηρετούμενους συνανθρώπους μας του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία «Δικαίωμα στη Ζωή», σεβόμενοι την ανάγκη ετήσιου προληπτικού ελέγχου τους και μείωσης της ταλαιπωρίας των ίδιων και των φροντιστών τους, με την παροχή οργανωμένης φροντίδας.
Συγχαρητήρια στον επιστημονικά υπεύθυνο του Κέντρου κ. Πασπαράκη Μανώλη, τους φροντιστές και τους Διοικητικούς Διευθυντές κ.κ. Κυριακάκη Ζαχαρία στο Θραψανό και Σημαντηράκη Παύλο στα Καλέσσα για το έργο που καθημερινά παρέχουν, το ενδιαφέρον και τη συνεργασία τους για την προστασία της υγείας των ωφελούμενων τους».