Καταψήφισε το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης
Καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, την Τρίτη 29 Οκτώβρη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Δημήτρης Βρύσαλης, κατ’ αρχάς κατήγγειλε το γεγονός ότι, ενώ ήταν παρόντες στη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των μεγαλοξενοδόχων, δεν είχαν καλεστεί εκπρόσωποι των εργαζόμενων στον επισιτισμό – τουρισμό ούτε μικροί καταλυματίες, αυτοαπασχολούμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό .
Στη συνέχεια, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό είναι σχεδιασμένο για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και καμία σχέση δεν έχει ούτε με τη λαϊκή ανάγκη για τουρισμό και αναψυχή, ούτε με τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικροεπιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα δυσβάσταχτο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ούτε έχει σχέση με τους εργαζόμενους που με την εκμετάλλευση και το σμπαράλιασμα των εργασιακών δικαιωμάτων τους χτίζεται το «τουριστικό θαύμα».
Επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να ωφεληθεί ο λαός της Κρήτης, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια με τα προγενέστερα χωροταξικά, με τα ανάλογα θεσμικά πλαίσια και συνολικά με την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν πείρα και μπορούν πλέον να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτήν την ανάπτυξη. Οι μεγάλες αντιθέσεις που δημιουργεί η τουριστική ανάπτυξη -στην ουσία η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη- δεν έχουν τελειωμό, ειδικά όταν μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη που μετρά χιλιάδες τουριστικά κρεβάτια, τεράστια ξενοδοχεία και την ίδια ώρα στο Αρκαλοχώρι οι πληγέντες εργαζόμενοι και οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, που πολλοί από αυτούς δούλευαν είτε οι ίδιοι είτε τα παιδιά τους τα καλοκαίρια σε αυτά τα ξενοδοχεία, σήμερα, χρόνια μετά τον σεισμό, βρίσκονται ακόμα σε κοντέινερ.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης υπογράμμισε ότι το ΕΧ- Τουρισμού είναι ένα ακόμα νομοθέτημα του αστικού κράτους, συμπλήρωμα όλων των προηγούμενων και με όλες τις κυβερνήσεις, που έρχεται να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του τουριστικού κεφαλαίου για την αύξηση των κερδών του, ενσωματώνει προνόμια, κίνητρα και μέτρα που νομιμοποιούν όλες τις παρανομίες, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που δυσκολεύουν τις επενδύσεις, δηλαδή η κατάργηση κάθε νομοθετικής ρύθμισης που μέχρι τώρα, προέβλεπε κάποια στοιχειώδη προστασία δασών, ακτών, βουνών, περιοχών Natura, για να υπηρετηθούν οι επιχειρηματικές απαιτήσεις των ομίλων.
Με το ΕΧ- Τουρισμού μπαίνουν εμπόδια στη δόμηση μικρών τουριστικών καταλυμάτων ενώ δίνονται νέες διευκολύνσεις και κίνητρα για τη δόμηση μόνο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων 4* και 5*, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κλινών, εντείνοντας προβλήματα που έχουν άμεση σχέση και με την αλλαγή χρήσης γης (γεωργική γη) και με το περιβάλλον, όπως η έλλειψη νερού.
Αναφορικά με τους υδατικούς πόρους, οι επιπτώσεις του ΕΧΠ-Τ θα είναι αρνητικές. Άλλωστε, για τα κέρδη των ομίλων, την ώρα που τα γήπεδα γκολφ ποτίζουν το γκαζόν και γεμίζουν οι πισίνες για τη «διαφοροποιημένη» με υψηλά βαλάντια τουριστική πελατεία, ο κόσμος στην Κρήτη λέει το νερό νεράκι!
Επιπλέον, η οργανωμένη τουριστική κατασκήνωση, τα λεγόμενα κάμπινγκ, που μέχρι σήμερα ήταν προσιτά στις λαϊκές οικογένειες, μετατρέπονται σε χώρους πολυτελούς διαβίωσης, αποκλείοντας μεγάλη μερίδα του κόσμου από το δικαίωμα των διακοπών.
Η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές και ακατοίκητες νησίδες. Για παράδειγμα στα νησιά στα οποία επιτρέπονται μόνο ΟΥΤΔ (οργανωμένος υποδοχέας τουριστικών δραστηριοτήτων) «ήπιας ανάπτυξης» ανήκουν η Ντία, η Σπιναλόγκα, η Χρυσή, η Γαυδοπούλα, η Δραγονάδα, η Ψείρα (στον κόλπο Μιραμπέλου), τα Παξιμάδια (στον κόλπο της Μεσαράς), το Κουφονήσι. Δηλαδή επιτρέπονται οι επιχειρηματικές επενδύσεις των ομίλων του τουρισμού σε αυτές νησίδες, από τις οποίες οι περισσότερες είναι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, ενώ πολλές από αυτές έχουν σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία.
Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα έχουν τεράστιες ευθύνες, διότι δεν κάνουν τίποτα άλλο πέρα από το να διαγωνίζονται για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει περισσότερα στο κεφάλαιο, προσπαθώντας, βέβαια, να διαχειριστούν και τους ανταγωνισμούς μερίδων του κεφαλαίου. Υπηρέτησαν και υπηρετούν με μεγάλη συνέπεια αυτή την πολιτική όλα αυτά τα χρόνια.
Το ίδιο κάνουν και οι εκλεγμένοι τους στην Τοπική Διοίκηση. Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας στην περιφέρεια έφτασαν στο σημείο, για το χατίρι των μεγαλοξενοδόχων, να υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να καταργηθούν οι όποιοι περιορισμοί, τα όρια δόμησης και να τα καθορίζει απευθείας η αγορά, υπερψηφίζοντας και με τα δύο χέρια το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, υπογράμμισε ο Δημήτρης Βρύσαλης, σας επιστρέφουμε όπως είναι το απαράδεκτο ΕΧ- Τουρισμού που κάνει ακόμη χειρότερη την ήδη άθλια κατάσταση. Είμαστε απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική που μετατρέπει παραλίες, βουνά, δάση, ιαματικές πηγές, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές NATURA, σε χρυσοφόρα πεδία επιχειρηματικής δράσης. Κι επειδή ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, θεωρούμε ότι έπρεπε να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα και όχι να είναι εμπόρευμα και μάλιστα πανάκριβο.