“Καταπέλτης” ο Π. Ιερωνυμάκης: «Δεν ανακαλούν το λάθος οι υπηρεσιακοί της Περιφέρειας για την ακαρπία για να μην εκτεθούν – Θα πέσει στο κενό ο φάκελος τους»

Δημοσιεύτηκε στις 05/02/2024 16:59

“Καταπέλτης” ο Π. Ιερωνυμάκης: «Δεν ανακαλούν το λάθος οι υπηρεσιακοί της Περιφέρειας για την ακαρπία για να μην εκτεθούν – Θα πέσει στο κενό ο φάκελος τους»

Για λάθη και παραλείψεις στον φάκελο που αφορά στην Ακαρπία της Κρήτης, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Απερχόμενος Πρόεδρος της οργάνωσης αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και Eντεταλμένος Σύμβουλος στον τομέα ποιότητας ζωής και υπαίθρου Περιφέρειας Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης που επεσήμανε πως με αυτά τα στοιχεία ο φάκελος θα πέσει στο κενό, ενώ κατήγγειλε πως ο φάκελος έχει λάθη και δεν ανακαλείται για να μη θιγούν οι υπηρεσιακοί της Περιφέρειας.

Για την χαοτική διαφορά των στοιχείων των επιστημονικών επιτροπών και των στοιχείων των  επιτροπών των ελαιουργείων γύρω από το ζήτημα της ακαρπίας και του φάκελου που κατατέθηκε ο κ. Ιερωνυμάκης ανέφερε: «Οι επιστημονικές ομάδες  έφτιαξαν ένα φάκελο τον οποίο αμφισβητούμε. Εμείς επισημαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή ο φάκελος που δημιουργήθηκε θα πέσει στο κενό και για το λόγο αυτό, πρότεινα να ανασυγκροτηθεί η επιτροπή και να πάμε πλέον να φτιάξουμε ένα τεκμηριωμένο φάκελο, αναλυτικό για να μην έχει την κατάληξη προηγούμενων φακέλων που έπεσαν στο κενό. Ο φάκελος που έχει κατατεθεί  περιγράφει μια ζημία της τάξης του 35%, εμείς θεωρούμε πως έχει γίνει λάθος από την επιστημονική επιτροπή κι ότι η ζημιά φτάνει το 70%. Κι ο λόγος που θεωρούμε πως έχει γίνει λάθος, είναι επειδή πιστεύουμε πως δεν έχει γίνει σωστή τεκμηρίωση από τις επιστημονικές επιτροπές. Τελείωσε η ελαιοπαραγωγή περίοδος και τα αποτελέσματα τα οποία εμείς έχουμε συλλέξει είναι το ότι η Κρήτη δεν ακούμπησε τους 25 περίπου χιλιάδες τόνους Και η ζημιά  είναι περίπου πάνω από 70%. Η έκθεση μιλάει για 55.000 τόνους και μιλάει για ζημιά της τάξης του 35%. Θεωρούμε λοιπόν πως δεν κάνει πίσω σε αυτό για να μη θιγούν οι επιστημονικές ομάδες. Είπαμε  λοιπόν σαν Περιφέρεια για το λόγο αυτό, να γίνει νέα επιτροπή που θα περιλαμβάνει, εκτός από εκπροσώπους των επιστημόνων, μαζί και εκπροσώπους των ελαιουργών και των παραγωγών. Εγώ δεν ξέρω με ποια κριτήρια τεκμηριώνεται μια τέτοια έκθεση, οι επιστημονικές επιτροπές μπορούν να απαντήσουν που βρήκαν αυτά τα στοιχεία. Εγώ ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας και ως σύμβουλος στον τομέα ποιότητας ζωής και υπαίθρου, διεκδικώ κάποια πράγματα όπως το θέμα με τους  υδάτινους πόρους , το  θέμα της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ κι είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε το  αίτημα για να γίνει αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής και φυσικά το θέμα του φακέλου για την ακαρπία. Εμείς δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε ο ένας τον άλλο, παρά την όποια λάθος εκτίμηση, ζητούμε μια επιτροπή εκτός από τους επιστημονικούς φορείς, να συμμετέχουν και  εκπρόσωποι των αγροτών και των ελαιουργείων.  Δεν γνωρίζω αν υπάρχει σκοπιμότητα για λάθος από τις επιστημονικές επιτροπές. Εκείνοι είναι αρμόδιοι και πρέπει να απαντήσουν σε ένα τέτοιο ερώτημα. Όμως το ότι έχουν κάνει λάθος είναι δεδομένο. Η  πραγματικότητα είναι άλλη η ζημία ακούμπησε το 70%  και σε κάποιες περιοχές ακούμπησε ακόμα και το 100%. Υπήρχαν περιοχές που έβγαλαν μεγάλες ποσότητες λάδι, όντως, όμως το τραγικό μέσα σε όλα αυτά είναι πως δεν ξεπεράσαμε τους 25.000 τόνους.»

Για τα στοιχεία που έχει αλλά και για τις επαφές του με τους θεσμικούς φορείς για το ζήτημα της ακαρπίας και τη σύνταξη του φακέλου, επισημαίνοντας ο κ. Ιερωνυμάκης πως: «Πριν κάνω την καταγγελία αυτή, για τα λάθη των επιστημονικών επιτροπών, έχω κάνει έρευνα στα ελαιουργεία σε όλη την Κρήτη έχω μιλήσει με αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους. Έχω πάρει στοιχεία από ελαιουργεία της Κρήτης, έχω εγώ έρθει σε επαφή με κοινωνικές, ομάδες, συλλόγους και θεσμούς για το θέμα. Εγώ λέω αυτά, μπορούν να μας πουν όμως αυτοί που είναι επιστήμονες που ακριβώς βρήκαν τα στοιχεία αυτά που έγραψαν στην έκθεση; Για το θέμα είχα συνάντηση με τον κ. Περιφερειάρχη.  Έχω μιλήσει με τον κ. Αυγενάκη, κι είπαμε πως θα κουβεντιάσουμε τις επόμενες μέρες, για το αν θα χρειαστεί να γίνει δεύτερη αποτύπωση.»

Για τον πρωτογενή τομέα και το μέλλον του σημείωσε πως: «Το μέλλον αυτού του τόπου και του πρωτογενή τομέα, ειδικά εάν δεν στηριχθεί σωστά  θα έχει ολέθριες συνέπειες. Η οικονομία αυτή τη στιγμή του πρωτογενή τομέα, εάν καταρρεύσει, θα καταρρεύσουν δεκάδες επαγγέλματα. Χρειάζεται σωστή επιστημονική τεκμηρίωση και στήριξη στους παραγωγούς.»

Για τις κινητοποιήσεις των παραγωγών ο κ. Ιερωνυμάκης ανέφερε πως: «Το συλλαλητήριο είναι αυτό που αναδεικνύει τα προβλήματα των παραγωγών, τα αιτήματα που έχουν βάλει οι παραγωγοί.  Υπάρχουν θέματα για να γίνει συλλαλητήριο με δομημένα αιτήματα και δομημένο συνδικαλιστικό κίνημα. Υπάρχει αντικείμενο για συλλαλητήριο, δεν υπάρχει οργάνωση. Υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, όπως τα κόκκινα δάνεια, η ακαρπία,  η αναθεώρηση της ΚΑΠ.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook