Καρδιοχειρουργική ΠΑΓΝΗ: “Η παραίτηση δύο επικουρικών γιατρών “γιγαντώνει” το πρόβλημα”

Δημοσιεύτηκε στις 19/06/2020 13:17

Καρδιοχειρουργική ΠΑΓΝΗ: “Η παραίτηση δύο επικουρικών γιατρών “γιγαντώνει” το πρόβλημα”

Με ανακοίνωσή του  το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ αναφέρεται αναλυτικά για τις τελευταίες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική:

Το θέμα της Καρδιοχειρουργικής κλινικής (μονάδας) και της ουσιαστικής λειτουργίας της στο ΠΑΓΝΗ βρίσκεται για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο. Οι τελευταίες εξελίξεις με την παραίτηση των 2 επικουρικών γιατρών επιβεβαιώνουν την πάγια θέση του σωματείου για προκήρυξη και πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων. Οι ανάγκες για παρεχόμενες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας είναι διαρκείς. 

Επτά χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της, παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η στελέχωση της μονάδας γίνεται από το προσωπικό της αγγειοχειρουργικής (που βρίσκεται σε διαφορετικό όροφο). Υπάρχει ένας νοσηλευτής ανά βάρδια, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει μόνος του ασθενείς μετά από σοβαρές επεμβάσεις που χρειάζονται εντατική παρακολούθηση. 

Η μονάδα λειτουργεί μέχρι σήμερα με ένα μέλος ΔΕΠ (διευθυντή μονάδος), έναν επιμελητή ΕΣΥ και 2 επικουρικούς ιατρούς και πραγματοποιούνται περίπου 120 χειρουργικές παρεμβάσεις τον χρόνο, όταν οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής κλινικής απαιτεί πλήρη ιατρονοσηλευτική στελέχωση και κάλυψη. Επίσης, τα δύο χειρουργικά κρεβάτια ανά εβδομάδα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

Για να λειτουργήσει μία πραγματικά δημόσια και σύγχρονη καρδιοχειρουργική μονάδα – κλινική, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης για παροχή υπηρεσιών Υγείας, θα πρέπει άμεσα:

  • Αυτοτελή λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, στελεχωμένη με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων επιμελητών καρδιοχειρουργών ΕΣΥ και εντατικολόγου ιατρού ΕΣΥ για την μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών. 
  • Λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.
  • Αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων με παράλληλη στελέχωση του αναγκαίου προσωπικού ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες στα χειρουργικά περιστατικά. 

Οι κυβερνήσεις έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες για την υποστελέχωση και την υποβάθμιση των δομών και των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας. Η πολιτική μπαλώματος, αποσπασματικών λύσεων οδηγούν τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας σε εσκεμμένη υποβάθμιση και απαξίωση. 

Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία απαιτούν σύγχρονες δομές και υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.