Κάντε το σπίτι σας.. «έξυπνο» και μειώστε το στρες!
Ένα ακόμη καινοτόμο σύστημα από το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης του Ανθρώπου – Υπολογιστή και το Πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής, θα κάνει την ζωή μας πιο ήρεμη και πιο ευχάριστη σύμφωνα με τον ερευνητή του ΙΤΕ, κ. Αστέριο Λεωνίδη ο οποίος μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.
Πολλές φορές τυγχάνει να έχουμε μια εφιαλτική ημέρα στην δουλειά, ένα φρικτό πονοκέφαλο και πολλά νεύρα που… δύσκολα κοντρολάρονται! Το ΙΤΕ, μας έχει βρει τη λύση καθώς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι φοράμε το βραχιόλι Empatica- E4, το οποίο αναλύει την κατάσταση μας και συγκρίνοντας την με το προφίλ μας, «βαθμολογεί» το στρες. Αφού εμείς οι ίδιοι, με τη σειρά μας το επιβεβαιώσουμε, το βραχιόλι δίνει την εντολή στο «έξυπνο σπίτι» μας και αναλαμβάνει τα ηνία.
Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδη, όλα αυτά είναι εφικτά πλέον καθώς οι περισσότερες τεχνολογίες είναι διαθέσιμες και βρίσκουν το δρόμο τους για τις περισσότερες οικίες ανά τον κόσμο. Στα διαμερίσματα πολλών, υπάρχουν ήδη έξυπνες λάμπες πχ και πολλά ακόμη βελτιώνουν σημαντικά διάφορους τομείς της καθημερινότητας μας. «Το συγκεκριμένο σύστημα εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα, το «Διάχυτης Νοημοσύνης» που έχει ως στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που έχουν κύριο στόχο τον άνθρωπο. Το ίδιο το ΙΤΕ έχει αναπτύξει ένα κτήριο στο οποίο οργανώνουμε χώρους προσομοίωσης, εκεί δημιουργούμε και διάφορους χώρους στους οποίους θέλουμε να δοκιμάσουμε την τεχνολογία μας. Πολλά από αυτά δοκιμάζονται ήδη και σκοπό μας είναι να φτιάξουμε συστήματα, τα οποία προάγοντας την αριστεία δημιουργούμε τεχνογνωσία και ζητήματα που επηρεάζουν θετικά το άτομο και την κοινωνία» δήλωσε ο κ. Λεωνίδης, ενώ συμπλήρωσε: «Ένα από αυτά είναι και το «έξυπνο σπίτι», βρίσκεται στους χώρους του ιδρύματος. Εκεί φτιάχνουμε ένα κανονικό σπίτι και προσπαθούμε μέσα σε αυτό να εντάξουμε διάφορα συστήματα. Το CaLmi, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί όλη αυτή την τεχνολογία μπορεί να παρακολουθεί διάφορους δείκτες, του ανθρώπινου σώματος και να καταλάβει αν ευθύνεται στο στρες».
Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Λεωνίδης, η συσκευή που χρησιμοποιείται είναι ένα πρωτότυπο και μετρά διάφορα πράγματα και διάφορους παράγοντες, όπως τη θερμοκρασία του δέρματος, πράγματα δηλαδή που έχουν μελετηθεί ότι σχετίζονται με το στρες. «Το «έξυπνο σπίτι» αντιλαμβάνεται τα πάντα. Αν το προηγούμενο είχαμε ένα ανήσυχο ύπνο προσπαθεί να εξάγει ενδείξεις, και αυτά μεταφέρονται στον τελικό χρήστη. Το βραχιόλι μετράει δεδομένα που είναι χρονικά δεμένα. Το βραχιόλι μπορεί να μετράει πως εγώ αισθάνομαι, όμως μπορεί να παρατηρηθεί ότι εγώ δεν κινούμαι. Όλα αυτά που μου προσφέρει το περιβάλλον συνυπολογίζονται για να μου δώσει μια ένδειξη ότι έχω στρες. Μέσα στο «έξυπνο σπίτι» έχουμε μια «έξυπνη τηλεόραση», έχουμε φωτισμό, έχουμε πλέον ηχεία στα οποία μπορείς να μιλήσεις. Άλλες τεχνικές που πλέον εφαρμόζονται για τον αρωματισμό του χρόνου. Όμως, αυτό που δουλεύει για εμένα, δεν σημαίνει ότι μπορεί να δουλεύει και για κάποιον άλλον, πχ κάποιος μπορεί να μη θέλει ανοιχτά τα φώτα».
«Αναφερόμαστε στο ευρύ κοινό, ένα σπίτι για όλους. Οι τεχνολογίες έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο, να βοηθάμε κατά περίπτωση και όπως χρειάζεται τους χρήστες σε κάθε διαφορετική κατάσταση. Συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα στο οποίο περισσότερα από 150 συστήματα έχουν εγκατασταθεί σε 5 χώρες παγκοσμίως. Πολλά στην Ελλάδα σε διάφορα ιδρύματα και σχολεία. Η πρώτη εγκατάσταση έγινε το 2013, σε ένα μουσείο στη Θεσσαλονίκη, έκτοτε έχουμε εγκαταστήσει σε όλες τις πύλες του νησιού συστήματα για να μπορούν οι επισκέπτες να γνωρίζουν την Κρήτη. Θα θέλαμε να δει ο κόσμος τι συμβαίνει εδώ. Στο πρόγραμμα που αναφέρθηκα, έχει εφαρμογή σε πολλά πλαίσια, έχουμε αναπτύξει πολλές δράσεις πρόσφατα που έχουν να κάνουν και με την καλλιέργεια. Κάθε μέρα καινούριες τεχνολογίες είναι διαθέσιμες και σκοπός μας είναι να βοηθάμε τον άνθρωπο» κατέληξε ο κ. Λεωνίδης.
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Λεωνίδη: