“Καμπανάκι” για το δημογραφικό στην Ελλάδα: Αύξηση συνταξιούχων και μείωση εργαζομένων το 2040
Για το δημογραφικό πρόβλημα, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο Καθηγητής Δημογραφίας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης.
Για τα μέτρα της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία θα παρέχεται οικονομική βοήθεια στις οικογένειες που θα αποκτούν ακόμη ένα παιδί, με την ελπίδα ότι η στήριξη αυτή θα αποτελέσει ένα «σπρώξιμο» για τις οικογένειες που επιθυμούν να διευρυνθούν μίλησε ο κ. Κοτζαμάνης, λέγοντας: «Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ένα κομμάτι της επίλυσης. Θετικά μεν είναι αλλά δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα. Θετικό είναι να πάρει κάποιος χρήματα για τα έξοδα, αν θέλει να κάνει ένα παιδί αλλά δεν είναι αυτό που θα τον σπρώξει να το κάνει, τα προβλήματα είναι αλλού. Η χώρα μας δεν έχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την οικογένεια. Τα θέματα που απασχολούν είναι η ασυμβατότητα της εργασιακής και της οικογενειακής ζωής, η ισότητα των δύο φύλων, η αβεβαιότητα που αφορά το μέλλον των παιδιών και το κόστος των υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τα παιδιά. Δεν πρόκειται τα μέτρα να λύσουν το δημογραφικό».
Για την εκτίμηση του ότι η μείωση του πληθυσμού θα φτάσει στο 1 εκ. ο κ. Κοτζαμάνης απάντησε: «Θα μειωθεί 1 εκ. τα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός, κατά μέσο όρο 800χιλ. Αλλά η μείωση αυτή δε θα προέλθει ισομερώς από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Θα αυξηθούν κατά 500χιλ. οι πάνω των 65 ετών, και θα μειωθούν κυρίως τα άτομα που είναι κάτω των 19-20 ετών. Παρόλο που θα μειωθεί συνολικά ο πληθυσμός μια ομάδα οι 65 και άνω θα αυξηθούν κατά 500χιλ και οι υπόλοιποι θα μειωθούν κατά 1.5 εκ. Επομένως είναι ανισομερής η μείωση και η αύξηση του πληθυσμού. Θα μειωθούν αυτό που λέμε εργάσιμες ηλικίες, 20 ως 65 ετών».
Για το που οφείλεται αυτή η μείωση ο κ. Κοτζαμάνης απάντησε: «Η μία παράμετρος είναι ότι θα έχουμε λιγότερες γεννήσεις, κατά 500χιλ. οι νέες γυναίκες που θα προσπαθούν να κάνουν παιδιά στα επόμενα χρόνια θα είναι λιγότερες. Θα κάνουν τα ίδια παιδιά που θα κάνουν οι γονείς τους στην καλύτερη περίπτωση. Και το δεύτερο είναι ότι θα έχουμε φυγή, στα 100 άτομα που φεύγουν από τη χώρα οι 70 είναι σε αναπαραγωγική ηλικία. Αν αυτό δεν βελτιωθεί θα είναι ακόμη ένα πρόβλημα. Πρέπει να κόψουμε τη φυγή και να δημιουργήσουμε ένα πιο ευνοϊκό για την οικογένεια περιβάλλον ώστε τα νέα ζευγάρια να κάνουν περισσότερα παιδιά απ’ ότι οι γονείς τους».
Για το ποιο μοντέλο ταιριάζει στην χώρα μας όσον αφορά την κοινωνική οργάνωση της οικογένειας ο κ. Κοτζαμάνης απάντησε: «Η χώρα μας δεν είναι εξαίρεση, όλες οι χώρες έχουν τα ίδια προβλήματα. Επίσης χώρες που δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα είναι πολύ περιορισμένες, οι Σκανδιναβικές και η Γαλλία. Όμως έχουν υιοθετήσει μέτρα ολικής για την οικογένεια και το παιδί. Έχουν βάθος χρόνου όλα αυτά τα μέτρα, σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν κάνουν παραπάνω από 2 παιδιά. Κάνουν 1,95 όμως σε αυτές τις χώρες έχουμε πάρει μέτρα για την ασυμβατότητα της εργασιακής και της οικογενειακής ζωής, την ισότητα των δύο φύλων και ότι αφορά την οικονομία».
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Κοτζαμάνη: