Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για την κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο με ανάρτησή του ο διευθυντής της ΜΕΘ Ανέστης Κιούλπουλης τονίζοντας ότι «τώρα κινδυνεύει να κλείσει ή να υποβαθμιστεί».
Αναλυτικά η ανάρτηση
Το Βενιζέλειο κτιριακά, μηχανολογικά και από πλευράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, έχει περάσει ήδη στον 21ο αιώνα. Ειναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και προσαρμόζεται ωστε να έχει παρελθόν, παρόν αλλα και μέλλον. Η χρηματοδότηση αυτού του έργου προέρχεται κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια, ΕΣΠΑ, αλλα και δωρεές ιδρυμάτων όπως το ίδρυμα «Σταύρος Νιαρχος». Έχει γίνει ένα σύγχρονο νοσοκομείο χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα πανάκριβα ιδιωτικά.
Κι ομως τώρα κινδυνεύει να κλείσει η να υποβαθμιστεί.
Γιατί ενώ φρόντισαν όλα τα αλλα, παρέλειψαν συστηματικά να το στελεχώσουν σε ανθρώπινο προσωπικό. Αυτό το ελλιπές σε όλα τα επίπεδα προσωπικό κλήθηκε να ανταπεξέλθει σε ένα τεράστιο έργο που αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω και της πανδημίας.
Οι μισθοί ομως, παρέμειναν στα απαράδεκτα επίπεδα των μνημονιακών χρόνων, παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ, που έκρινε παράνομες τις περικοπές στο ιατρικό μισθολόγιο, αλλα και παρά την υποτιθέμενη βελτίωση της οικονομίας και την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. (Τελικά η οικονομία αντέχει μια αύξηση μισθού των υγειονομικών η όχι; )
Και κάπως ετσι το κακοπληρωμένοι και «καμένο» (burn out) υγειονομικό προσωπικό άρχισε να φυλλορροεί προς τις ιδιωτικές κλινικές και την Κύπρο.
Και σαν να μην έφταναν αυτά όλα είχαμε και τις αυθαιρεσίες της διοίκησης με τις υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών για εφημερίες σε αλλα νοσοκομεία. Ηταν το κερασάκι στην τούρτα που επέφερε και την πρόσφατη παραίτηση του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και από την θέση του προσωρινού διοικητή. Τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα;