Κάλεσμα για την αυριανή κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ
Τη μάχη με τον κορονοϊό δίνουν καθημερινά -σε συνθήκες εντατικοποίησης- χιλιάδες εργαζόμενοι σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας με χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, σύμφωνα με την επιμελήτρια, Ενδοκρινολόγο στο ΠΑΓΝΗ, και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου Ράνια Μπέτση, από την αγωνιστική συσπείρωση υγειονομικών του ΠΑΓΝΗ.
Δείτε εδώ την σχετική της δήλωση, σχετικά με την αυριανή κινητοποίηση στην οποία καλεί το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στις 12 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου:
«Τη μάχη με τον κορονοϊό δίνουν καθημερινά -σε συνθήκες εντατικοποίησης- χιλιάδες εργαζόμενοι σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας με χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό.
Οι 4200 προσλήψεις επικουρικού υγειονομικού προσωπικού που ανακοινώθηκαν -από τις οποίες οι μισές περίπου έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής- ούτε επαρκούν για να καλύψουν τις περισσότερες από 30.000 κενές θέσεις (πανελλαδικά) στις δημόσιες δομές υγείας, ούτε δίνουν οριστική λύση, αφού πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το πρόβλημα υποστελέχωσης οξύνεται ακόμη περισσότερο στις σημερινές συνθήκες πανδημίας, αφενός λόγω αυξημένων αναγκών, αφετέρου λόγω αναρρωτικών αδειών, καραντίνας, αδειών ειδικού σκοπού, αδειών ευπαθών ομάδων κοκ. του υγειονομικού προσωπικού. Τα κενά επιχειρείται επίσης να καλυφθούν προσωρινά με εθελοντές, με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων ή δομών και με συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς (για εφημερίες στα νοσοκομεία μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών).
Υποβαθμισμένες, ανεπαρκείς και υποστελεχωμένες είναι και οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ενδεικτικό των ελλείψεων σε εξοπλισμό στα κέντρα υγείας του νομού είναι ότι τα δείγματα αίματος μεταφέρονται για εξετάσεις στο ΠΑΓΝΗ. Ενώ η πανδημία επιβάλλει την ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό, ώστε να συμβάλλουν στη διαλογή των περιστατικών και στην αποσυμφόρηση των ΤΕΠ των νοσοκομείων αλλά και στην παρακολούθηση και κατ’ οίκον επίσκεψη ήπιων κρουσμάτων και ασθενών με χρόνια νοσήματα, στα μέτρα για τη δήθεν «ενδυνάμωση» της ΠΦΥ περιλαμβάνονται ελάχιστες προσλήψεις επικουρικών και μετακινήσεις προσωπικού (από τα περιφερειακά ιατρεία και τις ΤΟΜΥ στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία).
Διαχρονική είναι και η ανεπάρκεια σε ΜΕΘ. Οι 700 περίπου κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ (45 στην Κρήτη) και κάποιες ιδιωτικές κλίνες (που μισθώνονται έναντι αυξημένης αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ) δεν επαρκούν, αφού για την κάλυψη των αναγκών απαιτούνται τουλάχιστον 3500 κλίνες (με βάση τον πληθυσμό της Ελλάδας). Η ανάγκη για ΜΕΘ είναι ακόμη πιο επιτακτική σε συνθήκες πανδημίας, αφού 5%-6% των κρουσμάτων κορονοϊού μπορεί να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ (ήδη στην Ελλάδα 90 κρούσματα είναι διασωληνωμένα).
Ελλείψεις παρατηρούνται επίσης και σε μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ). Οι απλές μάσκες δίνονται με φειδώ, ενώ μεγαλύτερη είναι η έλλειψη σε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP) και σε γυαλιά οφθαλμικής προστασίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο έκθεσης των εργαζομένων και τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ήδη 125 υγειονομικοί (πανελλαδικά) έχουν προσβληθεί από τον ιό. Έμμεση παραδοχή των ελλείψεων αποτελούν και οι συστάσεις του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση ελλείψεων ΜΑΠ οι FFP ή οι προστατευτικές ρόμπες μπορούν να χρησιμοποιούνται (κατά τη νοσηλεία κρουσμάτων) μόνο σε χειρισμούς υψηλού κινδύνου μετάδοσης, επιτρέπεται η επαναχρήση της οφθαλμικής προστασίας και της FFP και προτείνεται (σε περίπτωση έλλειψης γαντιών) η «εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή».
Η αδιαμφισβήτητη ατομική ευθύνη για λήψη μέτρων υγιεινής και αποφυγή συγχρωτισμού δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και προστασία του προσωπικού του. Στις 7 Απρίλη, Παγκόσμια ημέρα Υγείας, όλοι οι εργαζόμενοι -ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ- δυναμώνουμε τη φωνή μας διεκδικώντας:
- Προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας
- Άνοιγμα νέων πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων (με αναπνευστήρες, μόνιτορ κλπ) κλινών ΜΕΘ
- Εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές, αντισηπτικά κλπ.)
- Επίταξη κλινικών, ΜΕΘ, εργαστηρίων και προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Όλοι στη συμβολική διαμαρτυρία, στην οποία καλεί το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ την Τρίτη 7 Απρίλη στις 12 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου.»