Καινοτομία του Μεσογειακού Πανεπιστημίου – Αποξηραίνει σταφίδες σε θαλάμους
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο διερευνά ένα καινοτόμο τρόπο αποξήρανσης της σταφίδας καθώς τις αποξηραίνουν με τη χρήση ηλικιακής ενέργειας που θερμαίνει τον αέρα, σε ειδικό θάλαμο που κατασκεύασαν επιστήμονες και φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Πρόκειται για μία τεχνολογία που αποσκοπεί στην εύρεση μίας νέας μεθόδου αποξήρανσης που μειώνει το κόστος παραγωγής, κι είναι φιλική προς το περιβάλλον λόγω της ηλιακής ενέργειας, καθώς το αποξηραντήριο αυτού του τύπου θα μπορεί με τον ίδιο τρόπο να αποξηραίνει και άλλα φρούτα, όπως σύκα, πορτοκάλια, δαμάσκηνα κ.λπ.
Σε δηλώσεις προέβη ο καθηγητής φυσικός του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κ. Μαυροματάκης:
“Μέσα στους θαλάμους έχουμε εισαγωγή θερμού αέρα. Ο ήλιος θερμαίνει τη μαύρη επιφάνεια του συλλέκτη, που είναι μεταλλική. Ο αέρας έρχεται σε επαφή με το μέταλλο και θερμαίνεται. Οι θερμοκρασίες που μπορεί να αναπτύξει το μέταλλο είναι αρκετά υψηλές, μέχρι και 70-77 βαθμούς σε μια καλή καλοκαιρινή ημέρα. Και μες στο θάλαμο μπορούμε να έχουμε μια θερμοκρασία των 60-65 βαθμών, που είναι ιδανική για να αποξηράνουμε το προϊόν που έχουμε βάλει μέσα . Να πούμε, βέβαια, ότι δεν είναι απαραίτητο να αποξηράνει κανείς μόνο σταφύλι. Οποιοδήποτε προϊόν – δηλαδή πορτοκάλι, βερίκοκο, ντομάτα ή ακόμα και αρωματικά φυτά – μπορεί να αποξηρανθεί. Οπότε η προσπάθεια που γίνεται είναι να ολοκληρωθεί το ηλιακό ξηραντήριο”.
Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μίλησε για την έρευνα που διεξάγεται στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και αφορά την διαδικασία της αποξήρανσης των σταφυλιών με πιλοτικό πρόγραμμα. “Χρησιμοποιήθηκαν σταφύλια παραγωγής μου και τοποθετήθηκαν σε θάλαμο αποξήρανσης του Πανεπιστημίου με αποτέλεσμα να παρατηρήσουμε πως με την ηλιακή ενέργεια καθώς δεν παρεμβαίνουν οι καιρικές συνθήκες του περιβάλλοντος καθώς ο θερμοθάλαμος είναι κλειστός , επιταχύνεται η διαδικασία αποξήρανσης με την ποιότητα του προϊόντος να παραμένει ίδια”.
Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Ιερωνυμάκης: