Κ. Υφαντής: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε την συγκυρία για διάλογο με την Τουρκία»
Τους λόγους που θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία ότι δεν υπάρχουν εντάσεις με την Τουρκία, εδώ και μερικούς μήνες και να ζητήσει διάλογο εφ όλης της ύλης με την Τουρκία, εξέφρασε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής.
Όπως επεσήμανε: «Και πριν τις εκλογές από την πλευρά της Τουρκίας και τώρα παρατηρούμε μια διάθεση αποκλιμάκωσης. Πρώτη φορά που όντως έχουμε 2 κυβερνήσεις, οι οποίες επανεξελέγησαν άρα έχουν ισχυρή βούληση από τον λαό και εν πάση περιπτώσει 2 ισχυρές κυβερνήσεις και που εδώ και 5 μήνες, η Άγκυρα, δείχνει να έχει μια τακτική αποκλιμάκωσης. Πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δεν έχουμε σκηνικά σαν κι αυτά που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια με εντάσεις. Κατά την άποψη μου ίσως έχει έρθει η στιγμή να προσπαθήσουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία. Δεν ξέρω αν θα αποδώσει η προσπάθεια αλλά νομίζω αξίζει να γίνει κάτι τέτοιο. Αρνητικό βέβαια στα παραπάνω θετικά, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην ατζέντα της της Άγκυρας, που είναι το μεγάλο εμπόδιο για να βρεθεί έτσι η λύση. Πιστεύω όμως, πως η Αθήνα δεν έχει κανένα λόγο να μην εξερευνήσει τις δυνατότητες, τις προοπτικές μιας διαδικασίας συζήτησης εφ όλης της ύλης για να αποκατασταθούν πλήρως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Είναι μια συγκυρία καλή έτσι, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει ένταση ακόμα και ξέρουμε τι σημαίνει ένταση. Όλα αυτά επαναλαμβάνω, χωρίς μεγάλες προσδοκίες, γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην άλλη πλευρά, δηλαδή και δικαιολογημένα δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την Τουρκία, αλλά οι τοῦτο ότι η αγκυρα από το Φεβρουάριο και μετά για τους δικούς της λόγους, έχει τη στάση που έχει είναι ένα μήνυμα και δεν ξέρω αν διπλωματικά μας συμφέρει να το να το αγνοήσουμε. Το ότι θα δεχτούμε να πάμε πάλι σε μια διαδικασία επαναπροσέγγισης δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την ατζέντα της άλλης πλευράς. Αν την είχαμε αποδεχθεί, επιστρέψτε μου θα είχαν λυθεί τα προβλήματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι βέβαιο πάντως, και όποιος δεν το βλέπει είναι αφελής ότι ακόμα και οι πιο στενοί μας φίλοι και σύμμαχοι και συνεργάτες είτε στην περιοχή είτε πέραν του Ατλαντικού, είτε στην Ευρώπη θα δουν με πολύ κακό μάτι να σταθούμε αδιάλλακτοι απέναντι σε μια έστω και προσχηματική πρόσκληση της Άγκυρας. Δεν νομίζω ότι έχει να κερδίσει τίποτα, η ελληνική πλευρά απορρίπτοντας ένα διάλογο και ζητώντας από την Άγκυρα να πρώτ απ όλα να αποσύρει όλες τις μαξιμαλιστικές της θέσεις.»
Για το Κυπριακό ανέφερε ο κ. Υφαντής: «Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι θα αποσυνδεθεί πλήρως το Κυπριακό από το ελληνοτουρκικά. Πιστεύω όμως πως θα έπρεπε να επιδιώξουμε να ξεκινήσουν 2 διαδικασίες παράλληλες. Η Τουρκία θα ήθελε το ζήτημα να συζητηθεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και Μ. Βρετανίας, επειδή είναι η τρίτη εγγυήτρια δύναμη. Εμείς και η κύπρος, απορρίπτουμε κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια, επισημαίνοντας πως είναι ένα διεθνές ζήτημα. Δεν ξέρω αν η Άγκυρα θα το δεχθεί στο τέλος, αλλά μια διαδικασία η οποία θα πήγαινε παράλληλα ίσως ανάγκαζε την Τουρκία να ξανασκεφτεί την στάση της στα ελληνοτουρκικά αφενός αλλά και στις σχέσεις της με την Κύπρο.»
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επεσήμανε πως: «Δεν πρόκειται να υπάρξει από ότι φαίνεται μια εντυπωσιακή αλλαγή στα πολεμικά δεδομένα, γιατί αν αν υπήρχε μια προέλαση των ρωσικών δυνάμεων ή αν η ουκρανική αντεπίθεση ήταν επιτυχημένη τότε, προφανώς η μία ή η άλλη πλευρά θα σκεφτόταν διαφορετικά να διαπραγματευθεί για να μη χάσει ότι έχει αλλά για να τα κρατήσει.»