Κ.Χρυσόγονος: «H ανάπτυξη της ΝΔ είναι μια “φούσκα” που χρηματοδοτείται από Ενωσιακούς πόρους»
Για μια χώρα που λειτουργεί με “μονοκαλλιέργεια” τον τουρισμό, χωρίς εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης αλλά και για μια ανάπτυξη “φούσκα” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και χρηματοδοτείται από Ενωσιακούς πόρους, έκανε λόγο ο Συνταγματολόγος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Κώστας Χρυσόγονος σε συνέντευξη του στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Για τα συμπεράσματα που έχει βγάλει μετά την περιοδεία του σε διάφορες περιοχές και τα προβλήματα της χώρας, ο κ. Χρυσόγονος επισημαίνει πως: «Η Κρήτη είναι καλύτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα για να είμαι ειλικρινής, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη απ την υπόλοιπη Ελλάδα. Εμένα με ενδιαφέρει ο τόπος, με ενδιαφέρει η χώρα, οι περιοχές ειδικά στις οποίες δεν υπάρχει τουρισμός, υπάρχει ερήμωση. Η Κρήτη έχει ζωή, έχει τον τουρισμό και είναι η περιφέρεια εκείνη της χώρας που έχει το επόμενο ΑΕΠ μετά το Λεκανοπέδιο. Η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο πηγαίνουν σχετικά καλά. Και λέω σχετικά καλά γιατί ακόμα και αυτές οι περιοχές που τα πάνε καλά στηρίζονται μόνο στον τουρισμό. Δεν ξέρω πόσο βιώσιμο είναι αυτό, μακροπρόθεσμα. Τώρα σε ότι αφορά νόμους και Περιφέρειες που στηρίζονταν στην πρωτογενή παραγωγή δευτερευόντως και σε κάποια μεταποίηση, εκεί η κατάσταση είναι δραματική. Περνάς από χωριά ερημωμένα. Βλέπεις 2-3 αυτοκίνητα και δεν υπάρχει ούτε ψυχή στο δρόμο. Περιοχές που κάποτε είχαν ζωή πολύ περισσότερο, όπως η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, παρακμάζουν. Οι νέοι φεύγουν για την πρωτεύουσα του Νομού, άλλοι για το Λεκανοπέδιο και κάποιοι άλλοι για το εξωτερικό. Αυτό το πράγμα είναι μια κατάσταση μακροπρόθεσμα, μη βιώσιμη για τον ελληνισμό και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και λέει ότι πλησιάζουμε στην Ευρώπη. Έτσι όχι μόνο δεν πλησιάζουμε, αντίθετα, διαρκώς απομακρυνόμαστε. Ξέρετε ότι η αγοραστική μας δύναμη έχει πέσει στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από τη Βουλγαρία και σύντομα θα πέσει κάτω και από τη Βουλγαρία. Η Παραγωγή πρωτογενής δευτερογενής, λιγοστεύει ολοένα και περισσότερο, τη χώρα να έχει ως μονοκαλλιέργεια τον τουρισμό. Δε μπορεί να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα αυτό το πράγμα. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν το 22% του ΑΕΠ εισοδήματος, ενώ στην Ελλάδα, μόλις το 17 . Και όλα αυτά καταλήγουν στη δημογραφική κατάρρευση, που η χώρα έχει ένα από τους χειρότερους δείκτες γεννητικότητας στον κόσμο, 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, όταν η Ευρώπη έχει 1,5. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η δημογραφική κατάρρευση είναι και η φυγή των νέων . Δηλαδή ο Ελληνισμός κινδυνεύει να αφανιστεί από τη φυσική του κοιτίδα δηλαδή τον Ελλαδικό χώρο. Χρειαζόμαστε άλλες πολιτικές και στο δημογραφικό και στην οικονομία με περισσότερη έμφαση στην αναδιανομή από τους έχοντες προς τους μη έχοντες και στην στήριξη των νέων οικογενειών με παιδιά και ε ότι αφορά το παραγωγικό μας μοντέλο, όπου πρέπει να βρούμε τρόπους να παράγουμε και όχι απλώς να δίνουμε υπηρεσίες στους τουρίστες, και βέβαια χρειαζόμαστε μια πιο συνεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα έχει και μια σοβαρή και στιβαρή κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική, διότι διαφορετικά με την τροπή που έχει πάρει το πράγμα στη χώρα και με τους γείτονες που έχουμε ιδίως εξ ανατολών οι κίνδυνοι και οι απειλές είναι πάρα πολύ μεγάλοι.»
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που είπε ότι η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε πως: «Η δήθεν ανάπτυξη, είναι μια φούσκα η οποία τροφοδοτείται από τις ενωσιακές χρηματοδοτήσεις και διοχετεύεται στην κατανάλωση και μάλιστα η κατανάλωση αυτή είναι κατά βάση πολυτελής κατανάλωση για τη μικρή μερίδα του πληθυσμού που σχετικά ευημερεί και δεν αγγίζει τον περισσότερο κόσμο. Ο περισσότερος κόσμος έχει τεράστιο πρόβλημα με την ακρίβεια, κι αυτό δεν χρειάζεται να αποτυπωθεί με νούμερα γιατί το καταλαβαίνει ο καθένας. Η χώρα δυστυχώς δεν συγκλίνει, αποκλίνει και βέβαια αποκλίνει ακόμα η περισσότερο και σε ζητήματα κράτους δικαίου, δημοκρατίας ποιότητας των θεσμών . Στην πραγματικότητα η Ελλάδα γίνεται ολοένα και λιγότερο ευρωπαϊκή στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Άρα χρειαζόμαστε μια άλλη πορεία, και για να υπάρξει μια άλλη πορεία πρέπει να υπάρξει πολιτική ανατροπή, πολιτική αλλαγή. Η νέα δημοκρατία δεν μπορεί να φέρει την αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει την αλλαγή, καθώς βρίσκεται σε αποδρομή ενώ το ΠΑΣΟΚ αντίθετα από το 2015 και μετά ως το 2023 έχει μία σταθερά ανοδική αλλά αργή πορεία. Είναι ένα μέγεθος πολύ μεγαλύτερο σε ότι αφορά τις ιστορικές και τις κοινωνικές του ρίζες. Είναι εν δυνάμει αντίπαλος για τη νέα δημοκρατία. Εάν καταφέρουμε να πάρουμε τώρα τη δεύτερη θέση, εκτιμώ ότι η ανοδική πορεία θα επιταχυνθεί και μπορούμε να μετατρέψουμε τις επόμενες εκλογές του 2027 σε ντέρμπι. Αν αντιθέτως πάρουμε την Τρίτη θέση η Νέα Δημοκρατία θα είναι μονότερμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία κι ο κ. Μητσοτάκης, θα μείνει πρωθυπουργός έως βαθιά τη δεκαετία 30.»
Σε ότι αφορά τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μετουσιώσει σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, αυτές τις βαθιές κοινωνικές και πολιτικές ρίζες, ο κ. Χρυσόγονος απαντά: «Η κατηφόρα είναι εύκολη και γρήγορη, η ανηφόρα είναι αργή και δύσκολη για να γκρεμιστεί το ΠΑΣΟΚ από το 43% το φθινόπωρο του 2009 στο 4%, στις αρχές του 2015 χρειάστηκαν πεντέμισι χρόνια περίπου. Τώρα για να ξαναεπιστρέψει στα επίπεδα του κόμματος εξουσίας, θα χρειαστούν περισσότερα. Πιστεύω όμως ότι θα ολοκληρωθεί η ανοδική του πορεία, διότι επαναλαμβάνω, έχει πιο βαθιές ρίζες . Δυνητικά με βάση τις δημοσκοπήσεις, το περιθώριο ανόδου υπάρχει τώρα, το πότε θα μπορέσει αυτή η άνοδος να επιταχυνθεί εξαρτάται από πολλούς συγκυριακούς παράγοντες θα το δούμε.»
Για το ποιο θα είναι το πολιτικό μέλλον της Κεντροαριστεράς, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν καταστεί δεύτερο, ο κ. Χρυσόγονος απαντά: «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως αν είναι δεύτερος την επομένη των ευρωεκλογών θα ανοίξει διάλογο για την ανασύνταξη και ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Από την άλλη ο κ. Κασσελάκης είναι αυτός που αρνείται κάθε συζήτηση, κάθε σύμπραξη, κάθε προοπτική διαλόγου. Είναι σαφής η διαφορά των προσεγγίσεων και οι ψηφοφόροι μπορούν να κρίνουν ποιος έχει μια καταρχήν θετική προδιάθεση στην αναγκαία ούτως ή άλλως ανασύνταξη αυτή και ποιος όχι.»
Για το με ποια κριτήρια πιστεύει ότι θα προσέλθει ο κόσμος στις κάλπες, ο κ. Χρυσόγονος σημειώνει πως: «Εγώ θέλω να ελπίζω ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν ώριμα ότι θα διαλέξουν κόμμα με βάση τις θέσεις των κομμάτων και με βάση τις θέσεις και των ευρωομάδων. Πρέπει να διαλέξουμε με σοβαρά κριτήρια και το κόμμα πρέπει να διαλέξουμε με σοβαρά κριτήρια και τα πρόσωπα, ούτως ώστε να στείλουμε ανθρώπους που μπορούν να παράγουν ένα ωφέλιμο αποτέλεσμα για τη χώρα.»
Για τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας Ευρωβουλευτής ο κ. Χρυσόγονος σημειώνει: «Οπωσδήποτε οι γνώσεις είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο. Βασικό επίσης, το να γνωρίζεις Αγγλικά κι έπειτα να έχεις τη διάθεση να προσφέρεις και να διαθέσεις τον χρόνο σου.»