Κ. Ψαρουδάκη: Να προφυλάξουμε τα δεδομένα μας στο διαδίκτυο- Και η Βάσω Λασκαράκη στην προσπάθεια ενημέρωσης
Την πεποίθηση πως πρέπει να προφυλάξουμε τα δεδομένα μας στο διαδίκτυο, εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Kατερίνα Ψαρουδάκη.
Η κ. Ψαρουδάκη, αναφέρθηκε στην συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου με την καταξιωμένη ηθοποιό Βάσω Λασκαράκη στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα ασφαλούς και ποιοτικής χρήσης του ψηφιακού κόσμου
«Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τόσο την κ. Λασκαράκη όσο και τους άλλους δύο πρεσβευτές του Κέντρου μας, την κ. Νατάσα Μποφίλιου και τον κ. Μάριο Αθανασίου για την εθελοντική τους προσφορά σε αυτή την Πανευρωπαϊκή Πρωτοβουλία», υπογράμμισε η κ. Ψαρουδάκη.
Η κ. Ψαρουδάκη, επεσήμανε πως το διαδίκτυο στην περίοδο της πανδημίας έχει επικρατήσει και χρησιμοποιείται καθολικά και καθημερινά από όλες τις ηλικίες, κρύβει κινδύνους και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του. Μας συμβούλεψε για το λόγο αυτό να μην αποκαλύπτουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα στοιχεία που ανεβάζουμε στο διαδίκτυο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE στην Ελλάδα χαράσσοντας την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχοντας ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:
Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.