Κ. Παναγιωτάκης: “Η παρτίδα χάθηκε για το λάδι”

Δημοσιεύτηκε στις 29/11/2019 18:04

Κ. Παναγιωτάκης: “Η παρτίδα χάθηκε για το λάδι”

Για την φετινή περίοδο της ελαιοπαραγωγής μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο ελαιοπαραγωγός Κώστας Παναγιωτάκης, ο οποίος τόνισε πως η ζημιά αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τα 100 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη από τα 100 εκ. ευρώ. «Δεν μιλάμε πλέον με εκτιμήσεις, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Η ποιότητα του ελαιολάδου θα είναι αρκετά χαμηλότερη από άλλες περιόδους και δεν θα είναι μόνο η ζημιά για τη φετινή χρονιά. Θα έχουμε πρόβλημα και στα επόμενα χρόνια, χάνουμε το brand που είχαμε και αυτό ήταν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η ζημιά σίγουρα θα ξεπεράσει τα 150 εκ» ενώ συμπλήρωσε: «Την τελευταία δεκαετία είχαμε πτώση της παραγωγή στο νησί, καμία σχέση με προηγούμενες παραγωγές. Είχαμε μια σταθεροποιητική τάση φέτος. Η παρτίδα χάθηκε τον Σεπτέμβρη, στους ψεκασμούς που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Φέτος δεν θα ξεπεράσουμε τους 50 χιλ. τόνους».

«Το θέμα είναι να τηρηθούν οι χρόνοι για τις δακοκτονίες»

Για το πώς πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τοποθετήθηκε ο κ. Παναγιωτάκης λέγοντας: «Δεν είναι θέμα να πέσουν πολλά χημικά, υπάρχουν φάρμακα τα οποία έχουν μικρή υπολειματικότητα. Το θέμα είναι να τηρηθούν οι χρόνοι για τις δακοκτονίες και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δείξει ότι είναι αναρμόδιο και δεν μπορεί να το ελέγχει. Δεν μπορεί να μπαίνουν στην ίδια κλίμακα, όλες οι περιοχές της Ελλάδος. Είναι διαφορετικοί οι παράγοντες οπότε πρέπει να παραδεχτούν ότι δεν μπορούν να το υποστηρίξουν και να το αφήσουν στους κατά τόπους παράγοντες όπως είναι οι Περιφέρειες».

Για την χρηματοδότηση μίλησε ο κ. Παναγιωτάκης λέγοντας πως πριν το 2010 τα ποσά που οι παραγωγοί σπαταλούσαν για το δάκο ήταν στα 35 εκ. περίπου. «Τώρα μιλάμε για ένα ποσό μειωμένο κατά 60 – 70 %. Οπότε έχουν πέσει χαμηλά τα επίπεδα. Είχαν κατά τόπους τομεάρχες τότε, υπεύθυνους για τις δακοκτονίες και γινόταν καλύτεροι ψεκασμοί. Οι δολωματικοί ψεκασμοί είναι η καλύτερη λύση. Θλίβομαι όταν ένας Υπουργός δεν γνωρίζει το ρόλο του και πόσο μάλλον όταν αφορά το ελαιόλαδο. Πως θα πείσει κανείς τον αγρότη να μπει την επόμενη χρονιά στον ελαιώνα του. Οπότε δεν αρκεί μια τεκμηρίωση επιστημονική γιατί τα ξέρουμε τα αίτια της καταστροφής. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε τώρα. Η παρτίδα χάθηκε και φέτος και παρά το γεγονός ότι ήμασταν αισιόδοξοι ότι θα είναι καλύτερη η χρονιά, δυστυχώς δεν θα είναι καθόλου καλή ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά».

«Οι Ενώσεις είναι πλέον παράρτημα παροχής υπηρεσιών»

«Την τελευταία δεκαετία δεν υπάρχουν στο νησί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, οι Ενώσεις που ήξερε ο κόσμος δεν υπάρχουν και είναι θέμα πολιτικής ευθύνης. Έχουν περάσει σε ιδιωτικά χέρια, οπότε ο παράγοντας Ένωση δεν υπάρχει πλέον. Στο κομμάτι του υγιή ανταγωνισμού οι Ενώσεις έπαιζαν σημαντικό ρόλο, ήταν η ομπρέλα προστασίας. Έμπαινε σαν ασπίδα μπροστά και προστάτευε. Πλέον «φυτοζωούν», οπότε πλέον είναι παράρτημα παροχής υπηρεσιών. Ο καθένας μπορεί να μάθει πληροφορίες για τιμές πχ και  να ξέρει αν τον κλέβουν ή όχι. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι πελάτες πρέπει να τροφοδοτηθούν με λάδια, αν δεν μπορεί η Κρήτη να υποστηρίξει τις ποσότητες αναγκαστικά θα πρέπει να στραφούν σε άλλους φορείς είτε είναι εξωτερικό είτε άλλες εγχώριες πηγές»

Για τις επόμενες χρονιές μίλησε ο κ. Παναγιωτάκης, λέγοντας: «Καταρχάς πλέον, είναι αναπόσπαστο κομμάτι και ειλημμένη απόφαση ότι πρέπει να περάσει η δακοκτονία σε τοπικό επίπεδο. Δεν μπορεί το Υπουργείο να το υποστηρίξει. Δεύτερον, πρέπει με πολιτική βούληση να υπάρξει αύξηση των πιστώσεων και ταχύτερες διαδικασίες γιατί παρατηρούμε τον Μάιο και τον Ιούνιο που πρέπει να ψεκαστούν, ότι δεν γίνονται ψεκασμοί. Πηγαίνει Ιούλιος και Αύγουστος που έχει χαθεί η παρτίδα. Τρίτον, είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένος και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον».

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Παναγιωτάκη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook