K.Παναγιωτάκης: «H Ισπανία “σπρώχνει” τη τιμή του λαδιού-Σε καλύτερη αφετηρία η επόμενη ελαιοκομική περίοδος»
Την πεποίθηση πως η Ισπανία “σπρώχνει” τη τιμή του λαδιού σε ανοδικές τάσεις με αποτέλεσμα να ξεκινά αυτό από καλύτερη αφετηρία του χρόνου εφόσον “πάει” καλά κι η ελαιοκομική περίοδος εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 ο ελαιουργός και τυποποιητής ελαιολάδου Κώνσταντινος Παναγιωτάκης.
Με την εστίαση ανοιχτή, στην Ισπανία και το παρατεταμένο lockdown στην Iταλία, η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανέβηκε κατά 20 λεπτά το κιλό, στα 2,92 ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα, με ποσότητες ιδιαίτερα ποιοτικών ελαιολάδων να ξεπερνούν σε αξία τα 3,20 ευρώ το κιλό γεγονός που οδήγησε στην σχετική άνοδος τιμής του και στην χώρα μας. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με την με την αναστολή των αμερικανικών δασμών στο ισπανικό ελαιόλαδο, οδήγησαν τις επιχειρήσεις της Ιβηρικής να εισάγουν από άλλες χώρες πρώτη ύλη προκειμένου να ανταποκριθούν στα συμβόλαιά τους στην αμερικανική αγορά, όπως την χώρα μας, ανεβάζοντας και την τιμή του ελληνικού ελαιολάδου.
Ο κ. Παναγιωτάκης εκτιμά μάλιστα πως η συγκεκριμένη άνοδος τιμής του ελληνικού ελαιολάδου μπορεί να αποτελέσει τιμή αφετηρίας του ελληνικού ελαιολάδου την επόμενη ελαιοκομική περίοδο εφόσον κυλίσει ομαλά στα 3.5 ευρώ. Αυτό γιατί όπως εξήγησε κι οι ανταγωνίστριες χώρες όπως την Ιταλία και την Ισπανία θα έχουν ζητήματα με την παραγωγή τους και τις επόμενες χρονιές.