Κ.Παναγιωτάκης – Ελαιουργός: «60% μειωμένη η παραγωγή φέτος – Έτσι θα μάθετε αν το λάδι που σας πούλησαν είναι νοθευμένο»

Δημοσιεύτηκε στις 29/11/2023 17:58

Κ.Παναγιωτάκης – Ελαιουργός: «60% μειωμένη η παραγωγή φέτος – Έτσι θα μάθετε αν το λάδι που σας πούλησαν είναι νοθευμένο»

Για την φετινή περίοδο της ελαιοπαραγωγής μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο ελαιοπαραγωγός Κώστας Παναγιωτάκης που επεσήμανε πως παραγωγή είναι μειωμένη κατά 60% δίδοντας παράλληλα συμβουλές για το πως θα μάθουμε αν το λάδι που μας πούλησαν είναι νοθευμένο.

Ο κ. Παναγιωτάκης, αναφέρθηκε στην εφετινή ελαιοκομική περίοδο σημειώνοντας πως: «Όλες οι ενδείξεις, όλα τα στοιχεία κι όλες οι μαρτυρίες που έχω από τους παραγωγούς δείχνουν πως η εφετινή χρονιά είναι μια άσχημη χρονιά. Η χρονιά δεν προμηνύεται καλή και το λέγαμε από αρχές του καλοκαιριού που βλέπαμε τα δέντρα και την καρποφορία τους. Ενώ τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε αυτό το πρόβλημα σε Ιταλία και Ισπανία και τρίβαμε τα χέρια μας σε εισαγωγικά. Δυστυχώς, όμως ενώ αναμέναμε ένα 50% μείωση αλλά λέγαμε, πως περιμέναμε όλοι ότι με την αύξηση της τιμής που έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, ότι θα είμαστε σε πολύ καλή θέση, δυστυχώς αυτό δεν επαληθεύτηκε.  Ενώ περιμέναμε ένα 50% μείωση, αυτή τη στιγμή είμαστε ήδη στο 60% μείωση Πανελλαδικά σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι ήταν μια χρυσή χρονιά και από ποσότητες και από ποιότητες και από τιμές. Σπάσαμε ρεκόρ αγγίξαμε σχεδόν τους 1000 τόνους για όλη την ελαιοκομική περίοδο, φέτος δεν πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους 500 τόνους φέτος.  Πέρσι είχαμε βάλει μπροστά μια του Οκτώβρη. Φέτος βάλαμε μία του Νοέμβρη, ένα μήνα αργότερα, πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε άλλες γύρω στα 250-300 τόνους. Φέτος δεν έχουν ξεπεράσει τους 100. Είναι πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι . Και οι ποιότητες δεν είναι εφάμιλλες των περσινών. Πέρσι ήταν όλα τα λάδια εξαιρετικά σε όλες τις περιοχές της Κρήτης και Πανελλαδικά, φέτος, υπάρχουν προβλήματα και με το δάκο και Γλοιοσπόριο και θα δούμε και πως θα εξελιχθεί στη διάρκεια της σεζόν που τώρα ξεκινάει ουσιαστικά. Πέρυσι τέτοια εποχή το λάδι είχε σκαρφαλώσει και ήταν γύρω στα 4.50 με 4.70 ευρώ το κιλό, και φέτος  είμαστε στο 7.50 ευρώ είμαστε δηλαδή 3€ πάνω. Δεν έχει διπλασιαστεί ακριβώς αλλά είναι πάρα πολύ αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Το θέμα είναι ότι δεν είναι ούτε οι ποιότητες ούτε οι ποσότητες αντίστοιχες των περσινών και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεζόν.»

Για το πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να δούμε προσμίξεις ελαιολάδων ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως: «Φέτος ειδικά σε σχέση με αυτούς που αναφέρατε και με τις τιμές, ναι, γιατί πάντα σε περιόδους κρίσης, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω οι κερδοσκόποι και καιροσκόποι είναι έτοιμοι ώστε να μπορέσουν εκμεταλλευτούν αυτά τα φαινόμενα και να αποκομίσουν εύκολο και γρήγορο κέρδος. Ήδη έχουν γίνει κρούσεις και σε μένα κι αλλού να προσπαθούν να μου πουλήσουν νοθευμένα ελαιόλαδα. . Είναι πολύ εύκολα αντιληπτό, με πολύ εύκολες αναλύσεις και τους καταλαβαίνεις κιόλας, όταν τους λες την τιμή δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να σου πουν πώς θέλουν να πληρωθούν, τα θέλουν μετρητά, δεν τα θέλουν σε τράπεζα, δεν θέλουν παραστατικά, οπότε εκεί αντιλαμβάνεσαι κρούει ένα καμπανάκι και καταλαβαίνεις τι γίνεται και τους απωθείς. Στην αγορά είναι  πιο δύσκολα αντιληπτό, ειδικά στον καταναλωτή, και πρέπει να είναι κάπως ψυλλιασμένος να χρησιμοποιήσω αυτή τη λαϊκή έκφραση. Όταν βλέπει το λάδι αυτή τη στιγμή στον παραγωγό και είναι εφτάμισι ευρώ και 8€ καταλαβαίνει ότι δεν μπορώ να πάω να το πάρει με 5€ το κιλό εκεί θα πρέπει να καταλαβαίνει πως κάτι δεν πάει καλά.»

Μάλιστα για να δει ο καταναλωτής αν το λάδι που του πούλησαν είναι νοθευμένο μπορεί σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη: «ένα εύκολο παράδειγμα, το οποίο δεν είναι νόμος αλλά θα μπορούσαμε να το ελέγξουμε, είναι ότι τα νοθευμένα λάδια συνήθως στο ψυγείο, δεν παθαίνουν σταθεροποίηση. Αν βάλουμε ένα ποτήρι λάδι το οποίο είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το αφήνουμε στο ψυγείο μια δύο μέρες αυτό θα έρθει και θα πήξει και θα γίνει σαν βούτυρο. Αν βάλουμε ένα άλλο έλαιο αυτό δεν το παθαίνει χρειάζεται ολόκληρη χημική επεξεργασία.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook